Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Binnenkort 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' in Japanmuseum SieboldHuis
25 september 2020 - 17 januari 2021
Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. In deze tentoonstelling tonen indrukwekkende foto’s, films, persoonlijke verhalen en objecten de gevolgen van de bom. Door bijzondere bruiklenen uit Nagasaki en Hiroshima is het mogelijk om voor het eerst in Nederland, objecten uit de getroffen gebieden te tonen.

Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima getroffen door een atoombom die door de Amerikaanse luchtmacht boven de stad werd gedropt. Op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van een tweede atoombom. Kort hierna capituleerde Japan, waarmee de Tweede Wereldoorlog in Azië tot een einde kwam. In totaal overleden in 1945 meer dan 200.000 mensen aan de gevolgen van de aanvallen. In latere jaren overleden nog eens duizenden Japanners aan stralingsziekte en kanker als gevolg van de atoombommen.

Naast het historische verhaal over de militaire en politieke achtergronden, legt de tentoonstelling de nadruk op persoonlijke verhalen. Voorwerpen zoals een horloge dat stil is blijven staan op het tijdstip van de explosie, verbrande kleding en versmolten muntjes tonen het effect van de bom. Indrukwekkende foto’s, films, kindertekeningen en interviews vertellen de verhalen van de mensen die werden getroffen door de bom. Zo vormt het bekende verhaal van de 12-jarige Sasaki Sadako, die duizend kraanvogels vouwde in de hoop op beterschap, een symbool voor de overlevenden van de explosie. Een hedendaagse kijk op deze historische gebeurtenis wordt gegeven door kunstenaars door middel van foto’s, sculpturen, schilderijen en stripboeken. Er wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die de bommen hebben meegemaakt. Dit aan de hand van het verhaal van Johan Schram, die als krijgsgevangene in Nagasaki heeft vastgezeten. In deze tentoonstelling zie je, na 75 jaar, de impact en gevolgen van de bom.  

Overlevingsboom
Ter gelegenheid van de 75e herdenking van de atoomaanvallen in Japan wordt op 23 september een overlevingsboom geplant in het Blekerspark een nieuw deelgebied van het Leidse Singelpark. Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit, & Beheer Openbare Ruimte) zal samen met Kris Schiermeier (directeur Japanmuseum SieboldHuis) deze Japanse vredesboom planten. De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd.
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
 
Hiroshima, 6 augustus 1945, 8.15 uur
Foto: US Armed Forces
 
Nagasaki, 9 augustus 1945, 11.02 uur
10 september 2020 - 17 september 2020
Foto: US Armed Forces
 
Zakhorloge (metaal, 4x7cm), Hiroshima, 1945
 
Kimonopatroon ingebrand in de huid van een vrouw. Hiroshima, omstreeks 15 augustus 1945.
Foto door: Kimura Gonichi
Het donkere patroon van de kimono van deze vrouw werd in haar huid gebrand door de hittestraling van de bom.
 
Samenwerkingspartners
Voor deze tentoonstelling werkt Japanmuseum SieboldHuis samen met Stad Nagasaki en de stad Hiroshima. Ook met museale samenwerkingspartners en instellingen zoals Nagasaki Atomic Bomb Museum, Hiroshima Peace Memorial Museum, Universiteit Leiden, Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki, IBASHO Gallery, Hans Blom (oud-directeur NIOD), Ethan Mark (hoofddocent moderne Japanse geschiedenis Universiteit Leiden), André W. Schram (zoon ex-krijgsgevangene Fukuoka-2 bij Nagasaki) en de hedendaagse kunstenaars Krystyna Ziach, Taniguchi Ken'ichiro en fotografen Enari Tsuneo en Tsuchida Hiromi.
 
Overlevingsboom
23 september 2020
Op 6 augustus werd Hiroshima getroffen door de atoombom. Slechts 173 bomen overleefde deze allesvernietigende atoomexplosie. Dit zijn ‘de bomen die alles zagen’ en worden gekoesterd door de inwoners van Hiroshima. Overal ter wereld worden nakomelingen van de overlevingsbomen geplant om aandacht te vragen voor het dreigende gevaar van atoomwapens en om het belang van ecologie en biodiversiteit te benadrukken. Op 23 september krijgt Leiden ook een hibaku-jumoku bij de opening van het Blekerspark, onderdeel van het Singelpark.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst