‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Update roerend erfgoed
Update Collecties en musea Nr. 5, oktober 2020
In deze update leest u meer over ontwikkelingen op het gebied van roerend erfgoed, collecties en musea bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Tips, voorbeelden, maatregelen en andere feiten en ideeën over het coronavirus in relatie tot erfgoed delen wij (ook) via onze website.
Bekijk de video op YouTube
Musea en het duurzaamheidsvraagstuk
Musea in Nederland beheren bijzondere collecties, zijn vaak gevestigd in unieke gebouwen én willen bezoekers een plezierig verblijf bieden. Deze combinatie brengt uitdagingen met zich mee als het gaat over duurzaamheid. In deze korte video leggen Arjen Kok en Bart Ankersmit van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) uit dat grote en kleine musea met duurzaamheidsmaatregelen op maat, gebouwen en collecties toekomstbestendig kunnen houden.


Bekijk de video op YouTube
Najaar in teken van herwaardering Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR)
In het Gorcums Museum vindt op 12 december 2020 de opening plaats van de tentoonstelling  ‘Een monument voor de BKR. De geschiedenis van een spraakmakende kunstenaarsregeling (1949-1987)’. Tijdens deze opening wordt ook het gelijknamige boek gepresenteerd, dat is geschreven door Fransje Kuyvenhoven, conservator en onderzoeker bij de RCE. 

De tentoonstelling in Gorcum laat 100 kunstwerken zien uit de RCE rijkscollectie, die zijn vervaardigd dankzij de BKR. Daarbij zitten bekende namen als  Karel Appel, Corneille, Co Westerik, Jan Dibbets, Marlene Dumas, Daan van Golden, Lucebert en Jan Wolkers. Aansluitend opent op 19 december in het Purmerends Museum de tentoonstelling ‘Keramiek uit de Rijkscollectie. Vier decennia BKR - 1949-1987’.
Online tools voor omgaan met stuc, verf en plastic
De RCE biedt drie praktische digitale tools aan die hulp bieden bij het identificeren, monitoren en conserveren van stuc, verf en plastic. Welke soort heb je voorhanden? Is er schade? In handige stappen komen restauratoren en conservatoren tot een behandelingsrichting. Voor het beste identificatieresultaat wordt de Plastic tool begeleid door een workshop en een set materialenkoffertjes; de PIT-kit.

De drie tools zijn online te vinden:
Project Collectiekennis 2.0 - Fotografie
Na onderzoek is gebleken dat musea behoefte hebben aan kennis en onderzoek rond de conserverings-problematiek van zowel analoge als digitale fotografie. Zestien museale collecties, de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) slaan hiervoor de handen ineen. Het project, dat nog loopt tot oktober 2023, richt zich op toegepast onderzoek voor deze grote groep kunstwerken en heeft als resultaat een soortgelijk product als de Plastic tool (bericht hierboven).  


Lees meer over het fotografie-project
Webinar Diefstal uit musea, 9 november
De meeste musea zijn goed beveiligd, maar toch gebeurt het af en toe: een object wordt gestolen. Voor musea en andere collectiebeherende instellingen organiseert de RCE samen met de Nationale Politie, Team Kunst- en Antiekcriminaliteit, een digitale bijeenkomst over dit onderwerp. Deze vindt plaats op maandagmiddag 9 november.

De politie gaat deze middag in op dreigingsanalyses, ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal en een kunstdetective geeft een inkijkje in de onderwereld van de kunst. Ook wordt de poster Crisisbewust worden-zijn-doen in 5 stappen gepresenteerd, een gezamenlijke publicatie van de RCE, UNESCO Nederland en de stichting Blue Shield. De gratis poster geeft nuttige tips voor acties voor, tijdens en na een crisis.


Meer informatie en aanmelden webinar
Bekijk of download de publicatie
Nieuw: uitgewerkte methode voor ontwikkelen tentoonstellingen
De vele duizenden musea in Europa maken elk vaak meer dan één tentoonstelling per jaar. Toch was er geen uitgewerkte en gedetailleerde methode voor het ontwikkelen van tentoonstellingen. De publicatie ‘Developing exhibitions (There is a method to this madness)’ brengt daar nu verandering in. De methode is een product van de European Museum Academy en mede geschreven door RCE-collega Dirk Houtgraaf. Dit praktische handboek, direct toepasbaar en geschikt voor ‘cherry-picking’, wordt in 40 Europese landen via de boekhandels aangeboden. Er is ook een lage resolutie pdf beschikbaar.


Bekijk of download de publicatie
Ander kort nieuws
  • Museumtalent in huis? Meld jonge professionals werkzaam in musea of andere kunstinstellingen aan voor de Museumtalentprijs 2020
  • Museummedewerkers die wetenschappelijk onderzoek willen doen kunnen hiervoor een Museumbeurs aanvragen. Het ministerie van OCW stelt 1,3 miljoen euro ter beschikking voor deze nieuwe ronde.
  • Het Mondriaan Fonds heeft de deadline voor het aanvragen van de ‘Compensatieregeling Coronacrisis Musea 7.500 en meer bezoekers’ met een week verlengd. Aanvragen kunnen ingediend worden tot 26 oktober, 17.00 uur.  
  • De resultaten uit de enquête over methodieken voor het museale veld die de RCE deze zomer ontving, zijn aanleiding om aan de slag te gaan met betere vindbaarheid en actualisering ervan.
We versturen deze updates om de paar maanden aan iedereen die op onze ‘Musea en Collecties’ mailinglijst staat. Ontvangt u onze mailings liever niet, dan kunt u zich onderaan deze pagina makkelijk afmelden. Daar staat ook een link waarmee u deze nieuwsbrief door kunt sturen naar collega's.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u de nieuwsbrief ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst