Nieuwsbrief 10 december 2020

Schermafbeelding om

Crowdfunding: laatste dag!

Foei wat is dat spannend, zo'n crowdfunding actie. We zijn trots en blij dat de kaart van Leiden (niet alleen het centrum, heel Leiden!) voor het citizen science onderzoek naar stoepplantjes gemaakt kan worden. Heeft u nog niet gegeven maar was u dat wel van plan, doe het vandaag! Elke euro extra maakt de kaart nog mooier en gedetailleerder. Dank alle donateurs!
Doneer hier
 
NL COVER

Eindejaars plantenjacht

FLORON organiseert deze winter voor de zevende maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijk periode: midden in de winter. Van Kerst tot 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. Nieuw dit jaar: botanisch stoepkrijten. Iedereen mag weten hoe die planten tussen de stoeptegels heten! Er is een prijs voor de mooiste stoepkrijtenmomenten op sociale media die voorzien zijn van #stoepplantjes of #plantenjacht. (Foto: Simone Both)
 
SDG goals icons individual rgb

Stichting 2030 promoot stoepplantjes

Stichting 2030 brengt mensen en organisaties bij elkaar en versterkt en versnelt hun acties om de zogeheten ‘sdg’s’ te behalen: Sustainable Development Goals oftewel duurzame ontwikkelingsdoelen. De stichting wil zo bijdragen aan een eerlijkere, groenere en duurzamere wereld en vergroten het vermogen van Nederland om duurzame oplossingen te vinden. Ook de stoepplantjes worden in het zonnetje gezet.
Meer lezen
 
Meer lezen
 
NL COVER

Stoepplantjes schitterend in Roots

Het dikke winternummer van Roots kondigt het al aan op de cover: 'Botanische trend, stoepplanten benoemen'. Een artikel van maar liefst vijf pagina's over stoepplantjes en botanisch stoepkrijten. Koop dit prachtblad in de kiosk of online.
Bestellen
 
Vogelmuur nienke

Zondag Stoepplantjesconsult

Wacht niet te lang met het boeken van een tijdslot voor de Warme Wintermiddag aanstaande zondag in de Leidse Hortus, want om iedereen de gelegenheid te geven veilig te genieten is het aantal beperkt. Attentie aangepaste tijd: van half 2 tot 3 kunt u terecht bij stoepplantjesconsulent André en zijn helpers. Er is nog veel meer te beleven. Maar vooral het tijdslot niet vergeten.
Meer lezen
Reserveer een tijdslot
 
Rode klaver (vierkant)

Kerstcadeautjes met meerwaarde

De Leidse Hortus heeft een serie cadeau-artikelen laten maken met daarop plaatjes uit de beroemde Flora van Nederland van C.A.J.A. Oudemans (1825-1906): loepjes, mapjes, draagtassen, posters en meer. Ook verscheen bij uitgever Bekking & Blitz een mapje met 10 kaarten (5 motieven). 
Meer achtergrond over de planten op deze producten leest u hier
 
Paul bij Vroege vogels

Stoepplantjes bij Vroege Vogels

Vroege Vogels, het TV-programma over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid - gepresenteerd door Menno Bentveld - maakte een item over Leiden. Daar mochten de stoepplantjes natuurlijk niet in ontbreken! Prefect Paul Keßler vertelde hoe leuk stoepplantjes zijn, gaf de crew een korte rondleiding door de stoepplantjestentoonstelling in de Leidse Hortus (die nu in de tuin te zien is) en vertelde over het belang van deze kleine plantjes. Morgenavond, 11 december, ziet u het item in de uitzending van Vroege Vogels op NPO2. De uitzending start om 19:50 uur.
 
 
20200702 105108 (1)

Stoepplantje van de week

Schijfkamille is het stoepplantje van deze week. Bij ‘kamille’ denk je aan witte bloemen met een geel hartje. Schijfkamille heeft alleen het hartje, en niet de witte lintbloemen. Het is een composiet: dat gele hartje bestaat uit een heleboel mini-bloemetjes. Als je een blaadje stuk wrijft ruik je de bekende kamillegeur. De plant komt uit Azië. Rond 1900 werden de eerste schijfkamilles in Nederland gezien. Inmiddels zijn ze algemeen. Meer stoepplantjes van de week op de Stoepplantjesposter.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst