Nieuwsbrief 5 januari 2020

WhatsApp Image at

Eindejaars plantenjacht: madeliefje op kop

De Floron Eindejaars Plantenjacht (die plaatsvond tussen kerst en 3 januari) leverde veel waarnemingen van stoepplantjes op: 1311 madeliefjes, 1199 keer straatgras, 1169 keer klein kruiskruid, 1051 waarnemingen van vogelmuur, 1025 herderstasjes. Dank voor de organisatie Floron! Bekijk de laatste score op floron.nl/plantenjacht. Foto: Nienke Beets.
Website Plantenjacht
 
Nieuwsbrief

Vroege Vogels

Mocht u de veelbesproken aflevering van Vroege Vogels over allerlei wilde natuur in Leiden gemist hebben, u kunt hem via onderstaande knop nog bekijken. Het programma gaat van start met de stoepplantjes!
 
Nieuwsbrief

Minigids Stoepplantjes

In Vroege Vogels wordt stevig gezwaaid met de Minigids Stoepplantjes. Leuk om te hebben voor wie het 'uitsleutelen' weer eens wil proberen. Verkrijgbaar bij de boekhandel, bij veel botanische tuinen en online via de webwinkel van de Leidse Hortus of de website van KNNV Uitgeverij.
Terugkijken
 
Bestel de minigids
 
Nieuwsbrief

Stephan Timmers aan het werk

Met de crowdfunding actie via Voor de Kunst is een prachtig bedrag opgehaald zodat tekenaar Stephan Timmers aan het werk gaat. Ons ambitieuze eindbedrag hebben we niet bereikt, maar we zijn zeer tevreden dat we in de onrustige periode van lockdown en Amerikaanse verkiezingen toch het eerste doel behaald hebben. We zullen u regelmatig op de hoogte houden van Stephans vorderingen.
YouTube kanaal Stephan
 
Nieuwsbrief

Stoepplantjes onderzoek

Masterstudent Melanie Flink koos de specialisatie 'Biodiversity and Sustainability'. Voor haar laatste masteronderzoek kijkt ze naar drie weegbreesoorten: de smalle, de grote en de hertshoornweegbree. Melanie kijkt naar de verspreiding van deze soorten en of er factoren aangewezen kunnen worden die het overleven en de spreiding in de stad kunnen verklaren. Deze factoren kunnen planteigenschappen zijn, zoals rozetgrootte en aantal bloeiwijzen, maar ook menselijke invloeden, zoals stadsonderhoud en het substraat. Deze data verzamelt ze in en rondom het centrum van Dordrecht en vult ze aan met al bestaande verspreidingsdata.
 
Nieuwsbrief

Geluk gehad

Een van de 'tegenprestaties' voor de donateurs aan onze crowdfunding actie was een klavertje 5 of een klavertje 4, ons geschonken door vindster Denise. Het klavertje 5 is inmiddels naar een adres in Leiden, het klavertje vier naar een adres in Den Bosch. Hopelijk brengt het de ontvangers veel geluk, al was het maar in hun speurtocht naar stoepplantjes.
 
 
Nieuwsbrief

Buttons met stoepplantjes

Op 14 en 28 februari vindt u in de Leidse Hortus een aantal kramen, in het kader van een (veilig opgezette) Warme Wintermiddag. Stoepplantenconsulenten André en Ton zijn in actie, maar ook is er een creatieve kraam van Nienke en Florence. Hier kunt u buttons laten maken: van uw eigen gedroogde stoepplantje, van een eigen tekening, of van een van de stoepplantjestekeningen die Nienke maakt. Kijk op de website van de Hortus en check kort voor vertrek of het door kan gaan en boek tijdig een tijdslot.

 

Meer info Warme Wintermiddag

 
Nieuwsbrief

Stoepplantjes stage

Verschillende tweede- en derdejaarsstudenten biologie die iets extra's willen doen lopen stage bij de Leidse Hortus en werken mee aan een van de stoepplantjes projecten. Zo maakte Livia prachtige tekeningen voor de Zakgids Stoepplanten die in het voorjaar verschijnt bij KNNV Uitgeverij. Livia volgt naast haar biologiestudie een opleiding aan de kunstacademie. Ontvang de Zakgids als een van de eersten en bestel hem alvast!

 
Nieuwsbrief

Stoepplantje van de week

Dit is de week van het madeliefje! Zet een polletje in een bakje water op tafel, de bloemen blijven zich wel twee weken openen en sluiten. Een bloemenkrans maak je door met je nagel een spleetje in het steeltje te maken en daar een ander bloemtakje doorheen te trekken. Wat één bloemetje lijkt is eigenlijk een hart van gele buisbloemetjes met daaromheen witte lintbloemen. Vaak hebben die een roze puntje.
Pre-order de zakgids
 
Download de stoepplantjesposter
 
Nieuwsbrief

Stoepplantjes in het nieuws

Bioloog Marco Roos aan het woord bij Sleutelstad in Leiden.

Botanisch stoepkrijten in de de top 10 van 2020 van Hortipoint.


 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst