Nieuwsbrief 19 januari 2021

Faabacdaacdbbdb

Gewonnen of niet?

Onder de inschrijvers van deze Stoepplantjesnieuwsbrief zouden wij 20 Stoepplantjeskleurboeken verloten. De winnaars hebben inmiddels bericht. Gefeliciteerd en veel kleurplezier!
Niet in de prijzen gevallen? Niet getreurd. Hier leest en ziet u meer over het kleurboek, hier kunt u het bestellen. Dankzij een sponsor heeft het dikke boek een mager prijsje.
Bestel een stoepplantjeskleurboek
 
STOE
Duizendblad, een van de planten waar Astrid naar uitkijkt, is nu nog in bloei te vinden. (Foto: KU Leuven)

Verspreiding onderzocht

Masterstudente Astrid van den Burg onderzoekt de verspreiding van stoepplantjes in de stad. Ze kijkt welke soorten er in Leiden te vinden zijn in het voorjaar en zal ze deze data aanvullen met digitaal beschikbare data. ‘De stad wordt opgedeeld in domeinen, stenen, ruige en groene stad, met elk eigen kenmerkende biotopen. In de stenen stad is weinig ruimte vrij gemaakt voor plantengroei, waardoor planten tussen tegels en voegen moeten groeien en vaak weggehaald worden. In het ruige stadsdomein worden planten juist met rust gelaten, ze zijn te vinden op afgelegen plekken en langs bouwterreinen of industriële gebieden. Als laatste wordt er in de groene stad juist wel ruimte gemaakt voor planten, zoals in stadsparken en tuinen.’ De focus ligt op de 104 soorten stoepplantjes die in de Zakgids Stoepplanten staan, die in maart zal verschijnen. De verspreiding van deze soorten over de verschillende stadsdomeinen kan inzicht geven over welke factoren zoal van invloed zijn op het wel of niet aanwezig zijn van stoepplantjes.'
Reserveer de Zakgids Stoepplanten
 
STOE

Welke app...

Wilt u zelf eens uitpluizen wat er zoal op de stoep groeit, dan zijn er allerlei boeken en apps die behulpzaam kunnen zijn. Een aantal honours studenten onderzocht de voor- en nadelen van de verschillende apps. Lees hier hun ervaringen. Foto: Simone Both
 
STOE

Genomineerd

Mathilde Simons heeft als stagiair, later als medewerker, veel gedaan om de stoepplantjes en het stoepkrijten op de kaart te krijgen. Dat werd opgemerkt: zij is door Hogeschool Leiden genomineerd als communicatietalent van 2020 voor het vakblad AdFormatie. Gefeliciteerd! Foto: Simone Both
 
 
 
 
STOE

In de kunst

Biologe en Leidse Singelpark-curator Rinny Kooi schreef op originele wijze over stoepplantjes in de almanak van de Leidse Biologen Club, en maakte daar een tekening bij. Thema van de almanak was '20'.

‘Au’ riep Heermo Os. ‘Wat is er loos’ vroeg M. Ossen? ‘Een laars op zijn kop’ dacht P. Aardebloem. ‘Is er een liefkozing nodig’ reageerde Straat Liefdegras. ‘Een kusje’ vroeg Made Lief. ‘Ik heb daar nooit last van’ zei Muur Sla. ‘En wat denken jullie van een hoge hak op je lijf?’ vroeg Gladvin Gergras. ‘Of een klomp op al je bladeren’ zuchtte Dui Zendblad! ‘Zijn jullie nu al wakker?’ raadde V.R. Oegeling.... enzovoorts. Illustratie: Rinny Kooi
 
 
STOE

Stoepplantjes in het nieuws

• Er zijn stoepplantjesen stoepplanten... een beruchte soort in de laatste categorie is de Japanseduizendknoop. Een invasieve exoot die lastig te bestrijden is. Maar stel dat jede plant kon gebruiken als als voedsel, biomassa of diervoer, dan wordt debestrijding mogelijk commercieel aantrekkelijk, schrijft de website GroenKennisnet. In een studie worden de mogelijkheden onderzocht.

• Tekening uit het kwartet'Woekeraars', een van de kwartetten uit het gratis te downloaden kwartetspelgemaakt door studenten wetenschapscommunicatie.
 
Straatgras
Straatgras uit het kwartetspel gemaakt door studenten wetenschapscommunicatie.

Stoepplantje van de week

Raar maar waar: straatgras is er nog niet zo heel lang. Het ontstond uit een kruising tussen een grassoort in het Middellandse Zeegebied en een grassoort uit de bergen. Straatgras is een superoverlever: het groeit in alle werelddelen en op de gekste plaatsen. Bloeien doet het het hele jaar en zaadjes geven ook. Fijn voor de mussen die er graag van eten. Bekijk eens een aartje door een loepje: best mooi.

Download het stoepplantjeskwartet hier
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst