Nieuwsbrief 2 februari 2021

Schermafbeelding om

Kaart van heel Leiden in wording

Eind vorig jaar zamelden we met een crowdfundingsactie geld in voor een geïllustreerde kaart van Leiden. Inmiddels is maker Stephan Timmers hard aan het werk: zo'n grote plattegrond vol bekende gebouwen en plekken is een klus van maanden. De tekenaar maakt een vrolijke vlog over zijn werk aan de kaart.
Bekijk Stephan's vlog
 
ADAadAuthorityCache

Wetenschap in het Westland

Voor haar Master Biodiversity & Sustainability wilde Manuela de Zeeuw graag een onderzoeksstage met veldwerk doen. 'Ik vind het belangrijk dat onderzoek niet alleen achter de schermen gebeurt, maar er ook burgers betrokken worden in het proces. Het stoepplantenproject van de Hortus botanicus sloot helemaal aan bij wat ik wilde.' Door de coronamaatregelen was Manuela genoodzaakt om haar onderzoek in de buurt van haar eigen woonplaats Naaldwijk uit te voeren. 'Naar verwachting zullen in elk gebied verschillende verstorende factoren een rol spelen op het voorkomen van soorten. Om dit te controleren, ga ik iedere maand ga terug naar de plots van één vierkante meter en noteer welke en hoeveel planten er voorkomen. Zo hoop ik straks een duidelijk beeld te hebben van de factoren die een rol spelen op de diversiteit en hopelijk worden er zich ook hier meer mensen bewust van al dat moois.'
 
 
Schermafbeelding om

Over de grens

Straßenbegleitgrün, zo worden de stoepplantjes in Duitsland genoemd. Dr. Hans-Helmut Poppendieck van de Botanischer Verein zu Hamburg gaf een presentatie over wat er zoal te vinden is aan stadsnatuur in Hamburg, en zocht contact om het Stoepplantjesproject ook in Hamburg van de grond te krijgen. Beeld: Uit 'Spontanvegetation auf Verkehrsflächen' (Dr. Hans-Helmut Poppendieck, 2019).

 
Gids cut

Zakgids Stoepplanten

In maart moet hij verschijnen, momenteel zijn we de eerste opmaak aan het nakijken: er komt een heuse Zakgids Stoepplanten aan. Wilt u bij de eerste mensen zijn die de gids uitproberen, bestel dan alvast een exemplaar bij de uitgever.
Nog meer stoepplantjes over de grens
En nog meer
 
Bestel de zakgids
 
NIE

Stoepplantjes in het nieuws

• In het vakblad Museumpeil stond een mooi artikel over de stoepplantjeslijn die de firma Lanzfeld voor de Leidse Hortus ontwikkelden. De artikelen zijn te koop bij de webshop van de Leidse Hortus, Hortus at Home. 
NIE

Stoepplantje van de week

Kleine veldkers is stoepplantje van de week volgens de Stoepplantjesposter. Kleine veldkers overwintert als bladrozetje en als het in wat warmer wordt, schieten de bloemsteeltjes omhoog. Best kans dat u bij zonnig weer de eerste bloemetjes al tegenkomt, straks in maart bloeien ze volop. Het is pietepeuterig klein maar je ziet vast de vier witte bloemblaadjes en de vier kelkblaadjes. Illustratie: Nienke Beets.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele Stichting.

Logo Dr Vaillantfonds Fonds logo RGB Rood Logo Gemeente Leiden Hugo de Vries Logo Logo Elise Mathilde (drukkleur pms Logog prinsbernhard(pbcf) rgb LogoVrienden Leidse Hortus jpg kleur UniversiteitLeidenLogo svg Vdmandele
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst