Nieuwsbrief 2 maart 2021

Simone Both

Leiden wordt steeds mooier

Wat zal hij straks geweldig staan aan je muur: de stoepplantjes kaart van Leiden. Stephan is als je dit leest misschien net klaar met de lijntekening. Het maken van de kaart is een gigantische klus, zoals je kunt zien en horen op Stephans vlog. Foto: Simone Both.
Bekijk Stephan's vlog
 
Tuinwolfsmelk

Geel, groen en giftig

Ontdek met Willemien Troelstra de tuinwolfsmelk; zij schreef er een column over op www.stadsplanten.nl. Als je die eenmaal gelezen hebt, kom je de tuinwolfsmelk zeker snel tegen en ontdek je met Willemien hoe mooi de groentinten zijn. Tip: je kan je abonneren op de website stadsplanten.nl, dan krijg je een seintje als er iets nieuws te lezen is. Foto: KU Leuven.
Meer lezen
 
Gevlekte dovenetel

Vriendenring voor Jan

Jan Meijvogel heeft de Leidse Hortus van tienduizenden prachtige plantenfoto's voorzien. Stoepplantjes zijn daar vermoedelijk niet bij, maar toch droeg Jan bij aan dit project. Honours studenten die onderzoek deden naar de sterke en zwakke punten van verschillende apps gebruikten zijn foto's, en dat onderzoek was weer in gang gezet vanwege het stoepplantjesproject. Daarom ook vanuit deze plek een felicitatie voor Jan, die de Jaarring ontving van de Vrienden van de Leidse Hortus als dank voor zijn inzet. De studenten hopen het onderzoek binnenkort gepubliceerd te krijgen in een botanisch vakblad. Foto: gevlekte dovenetel door Jan Meijvogel.
Meer lezen
 
Tekeningen

Stoepplantjes en wetenschap

Verschillende honours studenten van de Universiteit Leiden zijn met de stoepplantjes aan het werk. Een van hen is Jetse; hij maakt lijntekeningen van stoepplantjes. We hebben het Stoepplantjes kleurboek met 52 planten, maar we kijken inmiddels naar meer soorten, in totaal 104. Hier drie eerste schetsen door Jetse: langbladige druifhyacint, prachtklokje en muurleeuwenbek.
 
 
Utrecht

Stoepplantjes herbarium

Verschillende botanische tuinen in Nederland besteden aandacht aan stoepplantjes. In het Vriendenblad van de Botanische Tuinen Utrecht legt medewerker educatie Ruth Visser-de Jonge uit hoe kinderen een herbarium kunnen maken, en ze verwijst de Utrechtse kinderen naar de stoepplantjesposter. Want de tuinen zelf zijn, als alle musea, nog even dicht. Hier is uitleg te vinden hoe je een herbarium maakt.
Meer lezen
Bekijk de instructievideo
 
Schermafbeelding om

Stoepplantjes in het nieuws

• Stoepkrijten tijdens de Eindejaars Plantenjacht haalde het Sneeker Nieuwsblad.
• Be one with nature is het magazine van WWF, met inspirerende verhalen, groene tips en prachtige foto's. Op een van die foto's Mathilde Simons aan het stoepkrijten.
 
Hamburg

Webtips

Maak Grijs Groener is een mooie website, stoepplantjes staan er nog niet op maar zouden er uitstekend bij passen.
• Al in 2011 verscheen Der Hamburger Pflanzenatlas. Dit boek is niet meer verkrijgbaar, maar wel is de informatie over rode-lijstplanten uit dit boek online te vinden, download het hier.
 
 
 
 
IMG

Cadeautjes

Waar vind je nog een origineel cadeautje in tijden van lockdown? Bijvoorbeeld in de online winkel van de Leidse Hortus, met een mooi stoepplantjes assortiment. Er komt regelmatig iets bij, zoals deze fijne pen, net binnen en binnenkort ook in de webshop.

Shoppen
 
Dovenetel

Stoepplantje van de week

Paarse dovenetel is het stoepplantje van de week. Deze dovenetel groeit op plaatsen waar regelmatig met de grond gerommeld wordt. Als het koud is zijn niet alleen de bloemen, maar ook de blaadjes paars. Door de vroege bloei is het een fijne plant voor de dikke hommelkoninginnen, die nu net uit hun winterslaap zijn. Later in het voorjaar wordt hij bezocht door allerlei insecten: rosse metselbijen, hommels, honingbijen en vlinders. Tekening: Nienke Beets. 
Stoepplantjes per maand
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst