‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
RCE Nieuwsbrief
Nieuwsbrief Erfgoed en corona Nr. 7, maart 2021

Beste lezer,

Het kabinet maakte op 23 maart jl. bekend dat de komende weken de coronamaatregelen niet worden versoepeld. We zijn nu een jaar in de ban van COVID-19 en ons geduld en uithoudingsvermogen worden stevig op de proef gesteld. Toch zijn er ook lichtpuntjes en biedt deze crisis kansen.

Met deze nieuwsbrief en onze website bieden wij u een platform aan om tips, voorbeelden, zorgen, maatregelen en andere feiten en ideeën te delen. En we laten zien hoe wij als sector ons blijven inspannen om met elkaar de erfgoedzorg in Nederland in stand te houden. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via het aanmeldformulier. U vindt ook meer informatie op de pagina Erfgoed en corona op onze website.

Meer info: kunsten92.nl
Taskforce culturele en creatieve sector: heropenen cultuursector begint met pilots sneltesten
In april starten de eerste proeven met sneltesten in de cultuursector. Concerten, voorstellingen, museum- en monumentenbezoek zijn vanaf dat moment op beperkte schaal mogelijk wanneer van tevoren een sneltest wordt afgenomen.

In samenwerking met de ministeries van OCW en VWS en de Stichting Open Nederland worden op dit moment op kleine schaal concerten, voorstellingen en andere culturele activiteiten voorbereid die bedoeld zijn om lessen te leren uit het gebruik van sneltesten in de culturele sector.

De pilots zijn verspreid over het gehele land en altijd in de buurt van speciaal hierop toegeruste snelteststraten. Voor de maand april zal in overleg met de Rijksoverheid, veiligheidsregio’s en lokale bestuurders een kalender gemaakt worden waarin de planning van pilots bij podia, musea en erfgoedlocaties is opgenomen. Er wordt een wetsvoorstel voorbereid om testbewijzen op grotere schaal in te kunnen zetten.

Sneltesten kunnen een belangrijk instrument zijn om het maatschappelijke leven op gang te brengen. De cultuursector staat klaar om bij te dragen aan de testlogistiek en kan niet wachten om op deze wijze alvast veilig bezoekers te ontvangen en het werk van kunstenaars en artiesten te tonen.

beeld: Wikipedia/jacq28

Meer info: kunsten92.nl
Lees het interview
‘De coronacrisis brengt het beste in mensen naar boven’
Op dinsdag 9 maart jl. gaf Martine van Lier een lezing over hoe het haar en de FIM in het annus horribilis 2020 is vergaan. Hoe ga je als erfgoedkoepel om met zo’n pandemische crisis? Martine was net voorzitter van de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) geworden en viel meteen met haar neus in de corona-boter. Haar relaas is vervat in een kort interview.

Lees het interview
Lees de coronablogs
Een jaar coronablogs
Het coronavirus beheerst nu ruim een jaar ons doen en laten. We brachten veel tijd door in en rondom huis. Om mensen op afstand te laten genieten van het erfgoed dat Nederland rijk is, zetten we in dit bijzondere jaar 50 rijksmonumenten in de spotlights, met een link naar het virus.

We staken horecaondernemingen en zorgpersoneel een hart onder de riem met lijstjes van historische cafés, cultuurpodia en zorginstellingen. We schreven over openluchtscholen. En we gaven tips voor wandelingen in monumentale stadsparken en andere uitjes naar culturele bezienswaardigheden in de buitenlucht.

De blogs die wij het afgelopen jaar hebben geschreven zijn nog steeds actueel.

Lees de coronablogs
Lees meer en bekijk de video
Kasteel Doornenburg overbrugt coronaperiode met Opengestelde Monumenten Lening
Doordat onder meer restaurants, musea, winkels, bibliotheken en evenementenlocaties in een rijksmonument hun deuren in deze lockdown moeten sluiten, verliezen zij inkomsten. Inkomsten uit bijvoorbeeld kaartverkoop, evenementen en eten en drinken. Monumenteigenaren kunnen dit verlies opvangen met een lening van het Nationaal Restauratiefonds. De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. Kasteel Doornenburg maakt ook gebruik deze mogelijkheid.

In een video vertelt voorzitter van de Stichting tot Behoud van den Doornenburg Menno Tillema hoe de lening ondersteuning biedt in het overbruggen van deze coronaperiode.

Lees meer en bekijk de video

Met deze nieuwsbrief en onze website bieden wij u een platform aan om tips, voorbeelden, zorgen, maatregelen en andere feiten en ideeën te delen. En we laten zien hoe wij als sector ons blijven inspannen om met elkaar de erfgoedzorg in Nederland in stand te blijven houden. U kunt zich via de link hieronder aanmelden.

U vindt meer informatie op de pagina Erfgoed en corona op onze website.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Heeft u deze update doorgestuurd gekregen en wilt u de e-mails ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Verzorgd door MailingLijst