Nieuwsbrief 30 maart 2021

11 01

Science Café online

Op vrijdag 16 april om 3 uur is een online Science Café over stoepplantjes. Aan het programma wordt nog flink gesleuteld, er is veel te vertellen en te laten zien: het citizen science onderzoek gaat echt van start, Stephans kaart wordt prachtig, de Zakgids Stoepplanten wordt gepresenteerd. Sprekers praten maximaal 10 minuten, korte filmpjes tussendoor. Het Science Café duurt alles bij elkaar een uurtje met achteraf nog een kwartiertje om samen van gedachten te wisselen als u dat wilt. Meedoen en meekijken kost niets, maar wel aanmelden zodat we je een linkje kunnen sturen.
Aanmelden
 
11 02 (2)

Buitenlesdag

Op Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! In 2020 deden meer dan 3000 scholen mee. Omdat dit jaar de stoepplantjes en het botanisch stoepkrijten de hoofdrol spelen, kwamen er allerlei aanvragen binnen. Via het Natuurmuseum Brabant kunnen bijvoorbeeld alle 52 scholen in de regio Tilburg een stoepplantjesposter ophangen en de Minigids gebruiken. Deel berichten over de Buitenlesdag van het IVN dus waar mogelijk, met #stoepplantjes erbij. (Foto: Anja Onstenk).
 
11 05

Voor de Kunst

De kaart van heel Leiden waar Stephan aan werkt, is gefinancierd met hulp van velen, via het platform Voor de Kunst. We stuurden de gevers een update van Stephans werk. De reacties varieerden van ‘Wat is-tie mooi en wordt-ie vast nog mooier!’ ‘Leuk hoor, ziet er goed uit!’ tot ‘Jammer dat de Groenhovenstraat er niet op staat, die toch zo vlakbij de Hortus ligt!’. Inderdaad biedt Leiden veel meer moois dan er op de kaart zal passen, hoe vol en rijk hij ook is. Reden om veel op pad te gaan en al die mooie plekjes zelf te ontdekken – met hun stoepplantjes. Intussen tekent Stephan naarstig verder.
Meer lezen
 
Meer lezen
 
11 03

Minigids Stoepplantjes beleeft derde druk

Momenteel bereidt KNNV Uitgeverij een (vrijwel ongewijzigde) herdruk van de Minigids Stoepplantjes voor. Vrijwel ongewijzigd: de gebruiker wordt gewezen op het bestaan van de Zakgids Stoepplanten, die bij de eerste en tweede druk nog niet verschenen was. En een foto van een niet-bloeiend rozetje van een vroegeling is vervangen, de nieuwe foto is wat karakteristieker. De Minigids is nog volop verkrijgbaar, de Zakgids is beschikbaar in de week na pasen, beide kunt u in de Hortus@home webshop bestellen. De Zakgids Stoepplanten is een handzaam, stevig pocketboek met kenmerkende foto's van 104 stoepplantjes. Heldere, korte teksten met goed zichtbare kenmerken en weetjes die u helpen de planten te herkennen en de naam te onthouden. Werkgroep Stadsplanten Breda leverde de bulk van de teksten en foto's, verschillende studenten van de Universiteit Leiden droegen tekst en tekeningen bij.
Bestel de minigids én de zakgids
 
11 04

Wetenschap en stoepplantjes

Verschillende honours studenten van de Universiteit Leiden doen een stage in de Hortus; de meesten werken aan de stoepplantjes. Van onderzoek tot schrijven en tekenen. Een van de tekenaars is Jetse van Os. Hij maakt heldere lijntekeningen van 52 stoepplantjes, als aanvulling op de eerste 52 die Nathalie Tirion voor ons tekende. Deze 104 stoepplantjes samen spelen de hoofdrol in het stoepplantjesproject, al zijn er natuurlijk veel meer.
 
11 06 01 (2)

Botanisch kunstenaars aan het werk

Leden van de vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland brengen stoepplantjes in beeld. Els van der Giessen maakt op deze foto schetsen van de kluwenhoornbloem. ‘Ik ben zo blij, dat ik de kluwenhoornbloem bij mij in de buurt heb gevonden. Het is inderdaad een uitdaging om de kleine bloempjes en al die haartjes weer te geven. Wel heel leuk om te doen’, schrijft ze.
Meer lezen
 
11 08 (3)

Stoepplantje van de week

Een fijn stoepplantje van de week: de paardenbloem! Niet te missen. Romke van de Kaa over de paardenbloem in zijn onvolprezen tuinscheurkalender: ‘De lente is begonnen en dat betekent dat de paardenbloemen weer gaan bloeien. Onterecht worden ze door veel mensen als ongewenst gezien. Zeker in het vroege voorjaar zijn bloeiende paardenbloemen heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten als bron van nectar en stuifmeel.’ Romkes kalender 2022 is al in de maak: de 25ste! Het ultieme paardenbloem herbarium maakt deel uit van het Herbarium Frisicum van Karst Meijer. Hij stichtte zelfs de studiegroep Taraxacum Society op Facebook. Voor wie niet de diepte in wil: gewoon genieten en pluisjes blazen kan ook.
Tuinscheurkalender 2022
Facebookpagina Taraxacum Society
 
Ld

In het nieuws

• Het Leidsch Dagblad plaatste een prachtig artikel over Stephans werk aan de kaart van Leiden .Online alleen voor abonnees, maar komt u niet uit Leiden: met een e-mail aan educatie@hortus.leidenuniv.nl o.v.v. 'krantenknipsel Stephan' sturen we u een kopietje toe.
• Fonds 1818 is een van de sponsoren van het stoepplantjes project. Fonds 1818 geeft geld en ondersteuning aan organisaties en buurtbewoners die zich inzetten voor een betere maatschappij. Een maatschappij waarin we de handen uit de mouwen steken en we oog hebben voor de ander en het groen om ons heen.
Artikel Leidsch Dagblad
Fonds1818
 
P1000580

Nieuwsbriefarchief

Pas kort deze stoepplantjes nieuwsbrief ontdekt en benieuwd wat er eerder is verschenen? Vrijwilliger Wil Hermann plaatst trouw elke nieuw verschenen nieuwsbrief in het digitale archief. Dat vindt u hier.
Naar het archief
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst