Nieuwsbrief 28 april 2021

STOE thumbnail filmpje

Maand van de Stoepplantjes

De Hortus botanicus Leiden heeft deze zomer elke maand een ander thema. Voor april is het thema Stoepplantjes. Dat was aanleiding voor een nieuwe film met stoepplantjesconsulenten André en Ton, gemaakt door Reinwardt-stagiair Luca. André en Ton vertellen over 'winterannuellen': planten die in zomer of herfst ontkiemen, overwinteren als rozet en het volgende jaar bloeien en zaad geven.
Bekijk de rondleiding
 
STOE

Buitenlesdag

We zijn er apetrots op dat Buitenlesdag op dinsdag 13 april, landelijk zo’n 3.000 scholen meededen: stoepplantjes en stoepkrijten stonden centraal. In Leiden waren vele IVN vrijwilligers in actie, en Technolab was actief bij de Viersprong, de Leidsche Buitenschool, De Brug en de Astronaut. Dinsdag 5 april 2022 is de volgende Nationale Buitenlesdag.
 
STOE

Wetenschap om de Hoek

Op de binnenplaats van Vijfhoven vond de eerste Wetenschap om de Hoek-activiteit van Leiden plaats, georganiseerd door SOL, met een stoepplantjes activiteit van de Hortus. Het aantal aangemelde deelnemers was klein, maar toen het hek opengezet werd sloten ook andere kinderen aan. Hortus-educatiemedewerker Thal: ‘Voornamelijk hebben we fossielen gekleid van stoepplantjes die we op de binnenplaats in voldoende mate aantroffen. Op de Hortusbakfiets waren de microscopen in trek; er werden lieveheersbeestjes, bijen en mieren verzameld om aldaar te bestuderen.’ Thal hoopt het geplande onderzoekje later nog eens te doen, dat was voor aanlopende deelnemers minder geschikt.
 
IMG

Citizen science: test mee

Deelnemers aan het Science café Stoepplantjes van vorige week kregen het laatste nieuws over de website waar je eenvoudig, zonder wachtwoord of app, waargenomen stoepplantjes kunt aanmelden. De pagina wordt gedraaid op het webplatform van Floron. PhD-kandidaat Nienke Beets (foto) is nog druk bezig uit te zoeken hoe de website het handigst en bruikbaarst gemaakt kan worden voor het Stoepplantjes Citizen Science project, maar u kunt uw gegevens hier al als test invoeren. Door dat te doen helpt u de test snel verder te ontwikkelen. Alle opmerkingen en verbeterpunten zijn welkom, heeft u uitgebreide feedback? Mail dan direct naar Nienke via n.beets@hortus.leidenuniv.nl. Foto: Simone Both
Lees meer
 
STOE

Goed gekleurd

Het Stoepplantjes kleurboek wordt goed gebruikt: bij educatie, als verslaglegging van je eigen ontdekkingstocht naar stoepplantjes, maar ook gewoon om te ontspannen. Deze plaat bood de eigenaar van het kleurboek plezierige ontspanning tijdens een quarantaine periode.
 
STOE

Asfalt onkruidpakket

In Japan populair in tijden van Corona: een pakketje met wat asfalt, zaadjes van stoepplantjes en een instructie hoe je het moet verzorgen. Tip van Mari, een van de botanisch kunstenaars die momenteel aan stoepplantjes werken. Met zulke schattige plantenproducten wil elk kind een groene vakman/vrouw worden. Mari vertaalde de tekst op het doosje voor ons: ‘Geef nooit op, hoe vaak er op je getrapt wordt. Leef je leven sterk, energiek en flexibel.’ Geweldige marketing in deze tijd, vindt Mari.
Website
 
STOE

Stoepplantjes in het nieuws

• De Laudato Si Krant (van een Leidse katholieke parochie) signaleerde de Zakgids Stoepplantjes;
• Bij De Tuin in vier seizoenen aandacht voor de nieuwe Zakgids Stoepplanten;
• Ton Gordijn in het Leiderdorps Weekblad;
• Tuinontwerper en wildplukker Sifra Timmermans wordt blij van onkruid;
• Een mooi stuk in het Fries Dagblad van 14 april, zie afbeelding.
 
 
IMG

Stoeptegelkunst

Tijdens het Science café Stoepplantjes van vorige week vrijdag presenteerde kunstenaar en bioloog Rafael Martig zijn schilderijen. Door stukjes plaveisel, met al hun biodiversiteit, nauwkeurig te schilderen en als kunstwerk te presenteren, laat Rafael mensen met nieuwe ogen kijken naar wat er op de stoep en de bestrating leeft. Ontdek de schoonheid ervan. Meer over Rafael op instagram.com/rafaeldavidmartig/ en rafaelmartig.nl. Kijk hier voor een filmpje over zijn werk.
Bekijk de video
 
Schermafbeelding om

Over de grens

Al in 2014 kregen in Frankrijk de planten de 'Belles de bitume' op het asfalt en het trottoir een naam. Op youtube ziet u Frédérique Soulard, verhalenverteller, kruidenkenner en kunstenares, aan het werk.
Lees meer
 
Zandraket kleineveldkers stoepplantjesnieuwsbrief

Zoek de verschillen

Zandraket of kleine veldkers, welke is wat? We kregen na de vorige nieuwsbrief van verschillende kanten bericht dat 't bijschrift en het plaatje niet bij elkaar pasten. Goed gezien, dank alerte lezers! Links de zandraket, rechts de kleine veldkers; tekening Nathalie Tirion, uit het Stoepplantjeskleurboek.
 
 
STOE

Stoepplantje van de week: winterpostelein

Momenteel overal massaal in bloei: de witte winterpostelein. Een groen schoteltje op een steeltje vol kleine witte bloempjes. Op de foto onder de Liriodendron naast de Academiegebouw-poort in het vrij toegankelijke deel van de Leidse Hortus, op de Singelparkroute. Maar ook elders in het land massaal te vinden, vooral in boomspiegels. De grotere bloemen op de foto zijn 'oude wijfjes' (Ipheion), net als de winterpostelein uit Amerika afkomstig.
 
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst