Nieuwsbrief 25 mei 2021

Ill wil wessel vroegeling

Eerste werkbespreking botanische kunst

Leden van de vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland zijn druk doende met het tekenen van (en speuren naar) stoepplantjes. Afgelopen weekeind vond de eerste werkbespreking plaats, onder andere van deze vroegeling getekend door Wil Wessel. Wil heeft als professioneel wetenschappelijk illustrator gewerkt en is actief docent. Het is de bedoeling dat in 2022 de illustraties geëxposeerd worden, en er is een boekuitgave gepland. 
Meer over Wil en over de vereniging vindt u hier
 
Ill Arabidopsis thaliana Zandraket KUL kopie

Stoepplantje in het nieuws: zandraket ruimt gif

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een genetisch gemodificeerde zandraket helpt om een specifiek type vervuiling op te ruimen: gif dat de grond in sijpelt uit onontplofte explosieven, gebruikt op oefenterreinen bij legerbasis. Dit meldde NRC afgelopen week. De vervuiling moet dan wel binnen bereik va de wortels zijn. In Europa laat de wetgeving het gebruik van genetisch gemodificeerde zandraket niet toe. Het plantje staat nu overal mooi te bloeien. Beeld: KU Leuven.
 
Ill roman

Student en stoepplant

Verschillende studenten doen onderzoek naar stoepplanten. Roman Beukema schreef een leuke column over zijn ervaring met weegbree. Beeld: Roman Beukema.
Lees meer
 
Ill

Stoepplantjes graag laten staan

De bewoner van dit pand wil graag dat de stoepplantjes voor z'n deur ongemoeid blijven. Chris, de chauffeur van het voertuig dat van gemeentewege het schoonmaken voor z'n rekening neemt, werd door hem verrast met een stoepplantjeskleurboek en een stoepplantjesposter. Wat Chris betreft is het fijn dat de stad steeds groener wordt maar het moet wel netjes blijven. En zo is het. Foto's: Thal Jonas.
Bestel het kleurboek
Download de stoepplantjesposter
 
Stoepplantjeskaart Leiden Stephan Timmers

Puzzelen met de poster

De mooie kaart van Stephan Timmers, tot stand gekomen via crowdfunding, is klaar - althans Stephan heeft de megaklus geklaard en de illustratie afgeleverd. Daarmee zijn we er nog niet: we willen er een gedrukte poster van maken, en de illustratie moet online geplaatst worden, zo dat Leidenaren erop aan kunnen geven waar ze naar stoepplanten gekeken hebben. Wat is de beste manier om hem op de poster te zetten, hoe kan dat digitaal beschikbaar stellen het beste gebeuren - we zijn hard aan het puzzelen en rekenen. Wordt vervolgd.
 
Ill RM Parkeerplek

Meer kunst op komst

Kunstenaar en bioloog Rafael Martig maakte zes prachtige schilderijen van stukjes plaveisel, met al hun biodiversiteit. Door dit nauwkeurig te schilderen en als kunstwerk te presenteren, laat Rafael mensen met nieuwe ogen kijken naar wat er op de stoep en de bestrating leeft. De werken zullen o.a. te zien zijn in de Hortus tijdens de Kunstroute Leiden, 25 en 26 september 2021.
 
IMG

In het nieuws

Maai-me-nietjes: ook in het gazon is er meerbiodiversiteit als je de natuur een beetje z'n gang laat gaan;
Vakblad Tuin en Landschap over de paardenbloem;
Een mooi artikel over het stoepplantjesproject van PhD-kandidaat Nienke Beets;
Aan een paardenbloem is veel te ontdekken;
• Paardenbloemen zijn er ook in het wit, in de Hortus is regelmatig een exemplaar in bloei, te vinden naast de Ginkgo bij de tropische kassen. Zelf zo'n witte paardenbloem zaaien: zaad kunt u hier bestellen.
 
 
Ill geranium molle zachte ooievaarsbek kopie

Stoepplantje van de week

Poezelig zacht is de zachte ooievaarsbek dankzij korte en lange haren, die door elkaar groeien op stengel, blad en bloemsteel. Als de bloemetjes uitgebloeid zijn verschijnt de vrucht, die in deze familie doet denken aan de snavel van een ooievaar. Nu zie je de roze sterretjes al massaal in gazons en het plantje bloeit door tot het gaat vriezen. Dan is het gebeurd, volgend jaar schiet het weer uit zaad op. Foto: KU Leuven.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst