Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Binnenkort: Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten in Japanmuseum SieboldHuis
5 juni 2021 - 5 september 2021
Met trots toont Japanmuseum SieboldHuis van 5 juni t/m 5 september 2021 de tentoonstelling ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’. Het is voor het eerst dat er buiten Japan een groot podium wordt geboden aan deze veelzijdige kunstenaar. Particuliere bruiklenen (onder andere een grote collectie uit Tasmanië!), bestaande uit prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen, hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. Naast ruim honderd werken van Ogata Gekkō (1859 – 1920) zijn er kunstwerken van zijn tijdgenoten te zien. Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.

Japanse prenten kenmerken zich door het gebruik van vaste compositieregels, strakke lijnen en heldere kleurvlakken, maar hoe anders is dit bij het werk van Ogata Gekkō. Zijn prenten worden met een nieuwe stroming geassocieerd: Shin nishikie (nieuwe brokaatprenten). Gekkō’s stijl ligt dichterbij de schilderkunst, onder meer door zijn zeer subtiele kleurovergangen. Gekkō is een autonoom kunstenaar, die zichzelf heeft ontwikkeld tot een van de toonaangevende kunstenaars van zijn tijd. Zijn reputatie steeg niet alleen vanwege zijn uitmuntende techniek, maar ook door zijn veelzijdigheid: hij ontwierp naast prenten ook boekillustraties, kaften en indrukwekkende schilderingen op papier en zijde. Zijn populariteit resulteerde in een grote groep leerlingen, onder wie de belangrijke 20ste-eeuwse prentmaker, Yamamura Kōka. Vlak voor zijn dood werd Gekkō betiteld als een van de 'grand old men' van de Japanse prentkunst.

Beroemde tijdgenoten zoals Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Kobayashi Kiyochika (1847-1915) en Toyohara Kunichika (1835-1900) zijn verantwoordelijk voor de beeldvorming van de Japanse prentkunst uit de late 19e eeuw. De vergelijking van Gekko’s werk met meerdere werken van zijn tijdgenoten illustreert de verschillen, maar ook de overeenkomsten. Bekende thema's uit de Japanse prentkunst voeren de bezoeker mee door de tentoonstelling. De hoofdstukken ’Geschiedenis, legenden en samoerai-verhalen’, ‘Schoonheden. Het dagelijks leven: gewoontes en gebruiken’, ‘De natuur, landschappen en de stad’, ‘Literatuur en theater’, ‘Moderne oorlogen, moderne militairen’ geven een sprekend beeld van Japan in die periode.
 
Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Het fascinerende verhaal van het leven en het werk van Ogata Gekkō wordt verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken en herinneringen van zijn zoon en van succesvolle leerlingen.
Een veelzijdig activiteitenprogramma geeft verdere verdieping in de Japanse prentkunst, de kunstenaar en de Meiji-periode. Binnenkort meer informatie over de tentoonstelling en activiteiten: www.sieboldhuis.org.
 
.
 
De 'gehurkte draak'-pruimenboom in Kameido
Ogata Gekkō (1859-1920), 1895. Privécollectie
 
Kersenbloesem in Shishiden: Shigemori en Yoshihira
Ogata Gekkō, 1896. Privécollectie
 
Karper
Ogata Gekkō, 1899. Donna and David Humphries Collection
 
Met alle macht valt generaal Ōdera de Honderd-voet-klif aan bij Weihaiwei
Ogata Gekkō, 1895. Privécollectie
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst