Hierbij presenteren we u de derde nieuwsbrief voor gemeenten op het gebied van gebouwd en aangelegd (groen) erfgoed - in een nieuwe lay-out. De nieuwsbrief is voor iedereen die te maken heeft met erfgoedzorg bij gemeenten. We informeren u over ontwikkelingen en actuele zaken in de zorg voor het gebouwde en groene erfgoed. Heeft u vragen of opmerkingen? We zien ze graag tegemoet via info@cultureelerfgoed.nl. Ook suggesties voor de volgende editie zijn via deze weg van harte welkom. Wij wensen u een fijne zomer!

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze ook zelf ontvangen? Aanmelden kan via de link onderaan deze e-mail.
 
 
IMG

Vragen over de gemeentelijke adviescommissie

Nu de inwerkingtreding van de Omgevingswet nadert, krijgen we met regelmaat vragen over de gemeentelijke adviescommissie. Bijvoorbeeld over de gewenste deskundigheid van de commissieleden, of de vraag of burgers kunnen worden benoemd als lid van de commissie. Vragen én antwoorden zijn thematisch gebundeld op de website van de RCE.

Wanneer de Omgevingswet op 1 juli 2022 in werking treedt, vervalt de juridische basis voor de huidige monumentencommissie en de welstandscommissie. Alle gemeenten moeten een nieuwe commissie instellen. Omdat er geen overgangstermijn is, is het zaak tijdig te beginnen met de voorbereidingen en te bepalen welke rollen en taken de commissie moet krijgen. De nieuwe gemeentelijke adviescommissie adviseert in ieder geval over aanvragen om een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit met betrekking tot een (gebouwd of aangelegd) monument. Daarnaast kan de commissie worden belast met het breder adviseren over bijvoorbeeld ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed. Die adviestaak kan gekoppeld zijn aan aanvragen voor een omgevingsvergunning, maar ook aan het ontwikkelen van beleid voor de kwaliteit van de fysieke leefomgeving.
Naar de veelgestelde vragen
 
Om gemeenten te helpen met het instellen van de nieuwe commissie, ontwikkelden de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de RCE ook de Handreiking adviesstelsel omgevingskwaliteit en een Modelverordening op de gemeentelijke adviescommissie. Gemeenten wordt aangeraden de adviescommissie nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 in te stellen. Dit sluit aan bij een pleidooi van de VNG waar het gaat om beslissingen die gemeenteraden moeten nemen rondom de komst van de Omgevingswet.
 
 
Kerkenvisie Mailinglijst

Gemeenten op weg met een kerkenvisie

Recent is nog eens aan 101 gemeenten een decentralisatie-uitkering toegekend voor het opstellen van een kerkenvisie. Daarmee komt het totale aantal gemeenten dat een visie opstelt (of dat al deed) over de toekomst van hun gebedshuizen op 240 van de 352 Nederlandse gemeenten. Om tot zo’n visie te komen, gaan onder andere bewoners, kerkeigenaren, kerkbestuurders, gemeenteambtenaren en bestuurders met elkaar in gesprek over de toekomst van de kerkgebouwen in een gemeente.

Hoe kijken kerkenvisiegemeenten aan tegen de betekenis van een kerkenvisie en wat betekent dit voor de toekomst van hun religieus erfgoed? De wethouders van Kampen en Nunspeet vertellen over hun ervaringen en verwachtingen. Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gaat in op het hernieuwde contact tussen kerk en overheid.
Lees verder op toekomstreligieuserfgoed.nl
 

Restauratiesubsidie klinkend erfgoed

Eigenaren van klinkend erfgoed kunnen binnenkort subsidie aanvragen voor de restauratie van deze objecten.

Bij klinkend erfgoed gaat het om rijksmonumentale luidklokken, uurwerken, beiaarden en orgels. De regeling hiervoor is in april gepubliceerd in de Staatscourant. Binnenkort volgt ook nadere informatie op de website van de RCE. In totaal is er € 2.425.000,- beschikbaar.

Indienen kan vanaf 1 september a.s. De aanvragen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. Het budget is naar verwachting niet meteen bij aanvang van de regeling uitgeput. Indiening van een (incomplete) aanvraag om een plaats in de rangorde te verwerven is niet nodig. Het subsidiepercentage is 30%. Sommige provincies geven ook subsidie voor klinkend erfgoed. De rijksregeling kan met deze provinciale regelingen gecombineerd worden.
 

Herbestemming en verduurzaming

Vanaf 1 oktober is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor gebouwen waar een nieuwe bestemming gezocht wordt. Subsidie is beschikbaar voor wind- en waterdicht maken, haalbaarheidsonderzoek en verduurzamingsadvies.

Objecten die in aanmerking komen zijn rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of – op verklaring van de gemeente – van bijzondere cultuurhistorische waarde. De regeling geldt niet voor woonhuizen.

Samen met een haalbaarheidsonderzoek kan ook subsidie voor verduurzamingsadvies worden aangevraagd. Als een beroep wordt gedaan op een tegemoetkoming in de kosten van wind- en waterdichthouden, dient dit samen met een haalbaarheidsonderzoek gevraagd te worden.

Voor meer informatie zie de website van de RCE.
 
 
 
   

Digitale toolbox verduurzaming erfgoed

In opdracht van de Routekaart Duurzaam Erfgoed is een digitale toolbox gemaakt voor gemeenten. Hierin zijn goede voorbeelden samengebracht van beleidsinstrumenten om verduurzaming van monumenten te stimuleren met oog voor monumentale waarden. De toolbox bevat vier categorieën beleidsinstrumenten: communicatieve, facilitaire, financiële en juridische. Alle voorbeelden zijn afkomstig van gemeenten en provincies die vooroplopen bij het vertalen van hun duurzaamheidsambities. Daarbij hanteren zij een samenhangende benadering: het gaat om duurzaamheid, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit.  
Bekijk de toolbox met beleidsinstrumenten
 

Cultureel erfgoed in klimaatstresstest

Het klimaat in Nederland verandert en daardoor wordt het warmer en droger. Op andere momenten is het juist natter met kans op overstromingen. Op langere termijn stijgt de zeespiegel. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor cultureel erfgoed. Historische gebouwen, museale collecties of historisch groen kunnen worden bedreigd door bijvoorbeeld droogte of wateroverlast. Steeds meer Nederlandse gemeenten voeren klimaatstresstesten uit om de effecten van deze klimaatverschijnselen in beeld te brengen. Samen met provincies en waterschappen voeren zij vervolgens risicodialogen over oplossingen en maatregelen.

De Rijksdienst adviseert om cultureel erfgoed te betrekken bij het uitvoeren van de stresstest, het liefst zo vroeg mogelijk. Ook als de stresstest in je gemeente al gebeurd is, kun je je alsnog aansluiten bij de risicodialoog. Ook is het zinvol om erfgoedinstellingen (zoals musea en archieven) en bijvoorbeeld historische verenigingen uit te nodigen.
 
 
FB LinkedIN

Sportcomplexen in beeld

Verspreid over Nederland zijn tal van historische complexen te vinden die te maken hebben met buitensport. Denk bijvoorbeeld aan een stadion, renbaan of strandbad. De architectuurhistorici van de Rijksdienst zochten acht monumentale exemplaren uit.
Blog: Weer naar het stadion
 

Ander kort nieuws

  • Het programma Erfgoed en Duurzaamheid ontwikkelde een rondreizende expositie waarmee we monumenteigenaren en woonhuiseigenaren inspireren om hun woning te verduurzamen. Gemeenten kunnen deze expo opstellen in hun gemeentehuis om zo verduurzaming van (monumentale) woningen onder de aandacht te brengen. Geïnteresseerd? Neem contact op met Marjolein Woltering.
  • Voor het eerst publiceert de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed alle antwoorden van de Nederlandse gemeenten op de monitor monumenten en archeologie op haar website. Vanaf nu kan iedere geïnteresseerde de gegevens raadplegen via de databank.
  • Werkgroep De Data-Beet streeft ernaar dat gemeenten op tijd betrouwbare erfgoedinformatie toegankelijk hebben voor het digitale loket van de Omgevingswet. Aan de hand van inventarisaties is een visie opgesteld en in de lijn daarvan een Erfgoedregistratie Standaard ontwikkeld.
  • Publicatie ‘De Stadsgenese’ reikt een methode aan om een stadsgenese te beschrijven, en dient als gids voor klimaatadaptatie en stedelijke ontwikkeling. Inclusief inspirerende voorbeelden voor de uitwerking van zo’n genese voor eigen stad, dorp of omgeving. Een digitale uitgave is te downloaden via stadsgenese.nl.
  • En in het essay 'Erfgoed als middel’ verkent Frans Soeterbroek de maatschappelijke rol van erfgoed. Over de betekenis van erfgoed voor sociaal-maatschappelijke domeinen en de implicaties daarvan voor de erfgoedwereld.
 
 
Agenda

Open Monumentendag

za 11 sep 2021 t/m zo 12 sep 2021
De 35e editie van Open Monumentendag vindt plaats op 11 en 12 september. Met het thema 'Mijn monument is jouw monument' staat inclusie dit jaar centraal. 

Begeleiding uitvoering restauraties

do 16 sep 2021 t/m zo 17 okt 2021
Een vierdaagse cursus van het Nationaal Restauratiecentrum voor erfgoedprofessionals die betrokken zijn bij de begeleiding van restauratieprojecten, zoals toezichthouders van gemeenten.

Platform Militair Erfgoed

di 21 sep 2021
Platform Militair Erfgoed organiseert op 21 september een studiemiddag met als thema 'Herbestemming van erfgoed uit de Koude Oorlog'. Meer informatie volgt te zijner tijd.

Asbest in monumenten

di 5 okt 2021
Eendaagse cursus van het Nationaal Restauratiecentrum over de belangrijkste aandachtspunten bij asbest in monumenten. Te gemakkelijk wordt er van uitgegaan dat asbest verplicht verwijderd moet worden.

Bouwhistorisch platform

wo 13 okt 2021
Tijdens dit platform informeren we u over recente onderzoeksresultaten, nieuwe inzichten en gebeurtenissen. Op de agenda staan presentaties van jong talent.
 
Verzorgd door MailingLijst