Nieuwsbrief 22 juni 2021

Stoe

Stoepplantjes op woensdagavond

In juli en augustus is de Leidse Hortus open op de woensdagavond. Vorige week was stoepplantjesconsulent André in actie; hij kon vele vragen beantwoorden. Onder de binocs lagen o.a. akkervergeet-mij-nietje, kleefkruid, kruipertje en kleine varkenskers. Ook tekenaar Livia had veel aanloop van mensen die eens wilden proberen om een stoepplantje te tekenen. Op 21 juli en 11 augustus zijn André en Livia er weer. Kijk hier voor het hele programma van de woensdagavonden en reserveer een tijdslot en daghap!
Lees meer
 
Stoe

Stoepplantjes bij Steck

Plantencentrum Steck in Utrecht presenteert t/m 31 juli de tentoonstelling ‘Creatures – Wildgroei uit Utrecht’. De expositie Creatures is een serie haast buitenaardse plantenportretten van grafisch ontwerper en plantenliefhebber Noraly Roozendaal. De geportretteerde planten zijn allemaal letterlijk van de straat geplukt en op een bijzondere manier op de plaat vastgelegd. Ook het assortiment stoepplantjes merchandising is nu bij Steck te koop.
 
Download

Aeres onderzoekt de wilde stad

Bij hogeschool Aeres Almere loopt het project ‘Rewilding Stepping Stones’: hoe je de natuur via ‘stapstenen’ de stad in kunt laten. De stapstenen zijn gemaakt van circulaire materialen met daarin inheemse beplanting om de verblijfskwaliteit van publieke buitenruimtes op korte termijn een impuls te geven. Tip: verbind de stapstenen onderling en laat stoepplantjes groeien en bloeien!
Lees meer
 
Lees meer
 
Stoe

Zoek de verschillen...

Er zijn inmiddels al tien soorten basterdwederik in Nederland, allemaal met onopvallende
bloemen, en ze kruisen ook nog eens vrolijk met elkaar. Waarschijnlijk bent u al blij als u weet wat een basterdwederik is... Maar voor wie het precies wil uitpluizen is hier een reuze handige tabel en sleutel te vinden. De hier getekende basterdwederik is het stadium van determinatie al voorbij.
Lees meer
 
Stoe

Stoepplantjes en educatie

In Leiden wordt jaarlijks het Museum Debat georganiseerd voor scholieren. Morgen, woensdag 23 juni, wordt er in de Hortus door groepen 10-14 jarigen gedebatteerd over de stelling ‘Het weghalen van onkruid moet verplicht worden’. Zo worden de stoepplantjes op nog veel meer plekken ingezet bij educatie. Marianel stuurde bijgaande foto van de Bevers van haar scoutinggroep in actie.
 
Stoe

Zomerworkshops in de wijk

Komende zomervakantie bieden de Cultuurcoaches samen met Leidse culturele partners waaronder de Hortus workshops aan voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in de wijken Mors, Zuidwest, Noord en Slaaghwijk. Het thema is dit jaar 'Cultuur je buurt' en meedoen is gratis. De kinderen gaan meewerken aan een popup tentoonstelling over stoepplantjes.
 
Stoe

Bruin blauwtje

De website Stadsplanten biedt leesbare en informatieve korte artikelen over stadsplanten. Daar zitten natuurlijk heel wat stoepplantjes bij. Lees bijvoorbeeld meer over de gewone reigersbek en het veel minder gewone bruine blauwtje. Wat een schoonheid! Foto: Stadsplanten.nl: De urbane flora van Nederland, A. van Diemen.
Lees meer
 
Stoe

Roze en witte paardenbloemen

De Leidse Hortus heeft iets nieuws: Studio Hortus. Elke 14 dagen een videoverslag van wat er in de Hortus gebeurt. In eerste editie zet kaschef Rogier van Vugt een paar bijzondere paardenbloemen in het zonnetje.
Bekijk de video
 
Stoe

Stoepplantje van de week

Het stoepplantje van deze week, de gewone raket doet een beetje denken aan een slungelig opgeschoten puber. Een wat stakerige, spichtige plant met kleine bleekgele kruisbloemen. Als zich de vruchten vormen drukken die zich strak tegen de stengel aan. De zaadjes smaken scherp als mosterd. Ooit, tienduizenden jaren geleden, reisde de plant met graan mee naar onze streken. Nu zie je hem overal. Op de stoepplantjesposter vind je voor elke week een andere plant om naar te speuren; gratis te downloaden of in gedrukte vorm te koop in de Hortuswinkel. (Foto Buitenlesdag IVN)
De Stoepplantjesposter
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst