Nieuwsbrief 6 juli 2021

NIE

Zondag stoepplantjesconsult en meer

Aanstaande zondag 11 juli staat stoepplantenconsulent André Biemans met z’n helpers in de Leidse Hortus om tussen 13.00-14.30 uw stoepplantjesvragen te beantwoorden. Er is die zondag meer te doen: een workshops planten tekenen voor kinderen (op aanmelding!) en activiteiten rond de Open Imkerijdagen, waaronder een rondleiding. Kijk op www.hortusleiden.nl voor het hele programma. Foto: Simone Both.
Agenda
 
NIE

Stoepplantjes en wetenschap: onderzoeksweek

Eerstejaars studenten biologie van de Universiteit Leiden deden afgelopen week mee aan een projectweek Ecologie, Biodiversiteit en Gedrag. Vijf groepjes studenten werken aan een stoepplantjesonderwerp met hulp van o.a. MsC-student Robbert Folmer en PhD-kandidaat Nienke Beets. Als de resultaten gepresenteerd en beoordeeld zijn vindt u ze t.z.t. op stoepplantjes.nl.
 
 
NIE

Eerste kaart van Leiden overhandigd aan Xenia

Met steun van velen kon Stephan Timmers een prachtige gedetailleerde kaart van heel Leiden tekenen die we gaan gebruiken bij het stoepplantjes onderzoek. Er is een zwartwit versie uitgebracht, compleet met illustraties van 52 stoepplantjes getekend door Nathalie Tirion, als megakleurplaat: geef de plekken waar je naar stoepplantjes gekeken hebt en de planten die je gezien hebt een kleurtje! Het eerste exemplaar werd door Anitta van de Hortus (links) overhandigd aan Jacqueline Bouts, directeur van Xenia, een van de locaties op de kaart. Rechts op de foto verpleegkundigen Marijn en Annabel.
 
NIE

Stoepplantjes en wetenschap: zandraket

De zandraket is door wetenschappers al uitgebreid uitgeplozen, maar toch is er weer iets nieuws ontdekt aan dit stoepplantje. Soms heeft het een 'cantil', een orgaantje waardoor een bloem met een zijwaartse knik uit de steel groeit. Het orgaantje ontstaat niet bij elke bloem en alleen als er maar 12 uur daglicht is, vandaar dat de onderzoekers het niet eerder zagen. Of de cantil enig voordeel biedt aan de plant heeft weten de onderzoekers niet. Foto: Timothy Gookin.
Lees meer
 
Lees meer
 
NIE

Kleurposter Leiden voor op school, vraag hem aan!

Er zijn twintig exemplaren van de A0 poster met illustratie van Leiden en van stoepplantjes gratis beschikbaar voor schoolklassen en andere plekken waar kinderen komen. Heb jij een mooie plek voor deze poster, en zin om hem samen in te kleuren? Stuur een mailtje met een paar regels waarom jij zo’n gratis poster wilt aan educatie@hortus.leidenuniv.nl. Poster getekend door Stephan Timmers.
 
 
NIE

Utrecht goed bezig met stoepplantjes

Bezoekers en inwoners van de stad Utrecht kunnen op 100 plekken in de binnenstad bij 10 verschillende stoepplanten de namen tegenkomen. Een handig geheugensteuntje voor de mensen die het groen in de stad onderhouden, vindt de gemeente. Zo weten ze welke planten ze mogen laten staan. De gemeente maakte een postertje met een aantal opvallende soorten. Wilt u helemaal los met de stoepplantjes dan is er natuurlijk de Zakgids Stoepplanten. Foto: Maxime Boersma.
Poster Gemeente Utrecht
Zakgids Stoepplanten
 
NIE

Steck Buitenspeelmiddag

De Buitenspeelmiddag van Steck is woensdag 14 juli. ‘Mocht het die dag onverhoopt slecht weer zijn, dan hebben we een binnenalternatief voor je klaarstaan,’ schrijft Steck. Er is aandacht voor stoepkrijten en het assortiment stoepplantjesartikelen is te koop. Tot 31 juli is ook nog de expositie ‘Creatures, wildgroei uit Utrecht’ te zien.
Lees meer
 
NIE

Stoepplantjes in het nieuws

Gerrit Hendriksen schreef op Stadsplanten.nl over muurpeper - ook een veelgezien stoepplantje. Hij gaat in op de stoffen in het plantje en op de insecten die evengoed gespecialiseerd zijn, waaronder luizen en een micronachtvlinder.
• Op de paardenbloem foerageren 107 soorten insecten, waaronder 27 bijensoorten (Roots, juli/augustus 2021). Hier meer over wilde bijen.
• Blij van botanie? Hier een gratis publicatie over naamgeving.
 
 
NIE

Stoepplantje van de week

Deze roze bloeier is familie van de teunisbloem. De bergbasterdwederik is het stoepplantje van de week, maar wij vinden het bepaald lastig om de tien basterdwederiken uit elkaar te houden. Met een loepje en extra aandacht voor de beharing lukt het u misschien. Zoek op vochtige, voedselrijke plaatsen naar deze soort. U heeft de tijd want hij bloeit nog zeker een maand. Determineer hem met hulp van deze handige tabel. Illustratie: Nathalie Tirion.

Determineren
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst