Nieuwsbrief 20 juli 2021

Stoepplantjeslogo

Een logo voor stoepplantjes!

Er gebeurt zoveel op stoepplantjes gebied dat we een echt logo hebben laten ontwerpen. En niet zomaar een logo: het is gemaakt door Joris Smidt. Daar zijn we bijzonder trots op, want op dit moment loopt van diezelfde Joris Smidt een tentoonstelling in de Hortus, met de illustraties die hij voor de Hortus gemaakt heeft. Die tentoonstelling vormt de ruggengraat van de expositie Groen Vakmanschap in de Hortus.
Meer lezen over Groen Vakmanschap
 
Afb

Nog tot 25 juli vlinders tellen

Stoepplantjes dragen bij aan de biodiversiteit. Ze worden bezocht door allerlei insecten, en soms zelfs door vlinders. Kijk of je vlinders op de stoepplantjes ziet en doe mee met de vlindertelling van de Vlinderstichting. De tekening is afkomstig uit het gratis te downloaden stoepplantjeskwartet gemaakt door studenten Rosemarijn, Tim, Sanne en Lois.
Tel mee
 
Afb

Kunst op komst

Komende zomervakantie is het stoepplantjesteam elke week aan de slag in een andere wijk van Leiden. Aan het eind moet er een prachtig pop-up stoepplantjes kunstwerk staan, dat gepresenteerd wordt tijdens de Open Atelier dagen in september. Alfred, Elize en Issdim van Het Circulair Warenhuis maakten een mooie basis, die ter plekke opgebouwd en weer afgebroken kan worden, en meereist naar de volgende plek. Op 21 juli gaat het project van start bij Het Gebouw, op inschrijving via Samen Ondernemend Leren (SOL).
 
Afb

Zomeravond met stoepplantjes

In juli en augustus is de Leidse Hortus botanicus extra lang open op de woensdagavonden. Morgen, woensdag 21 juli, is er van alles te doen. Onze stoepplantenconsulent André is aanwezig met informatie over stoepplantjes, en Livia laat zien hoe u ze kunt tekenen. Schuif aan en teken met haar mee. Kijk hier voor het complete programma en de daghap. Illustratie: Livia Pietrow.
Lees meer
 
Lees meer
 
Afb

Nieuw: stoepplantjes font

Mooi en leesbaar stoepkrijten, het valt niet altijd mee. Debbie Steenpaal werkt aan een speciaal font voor stoepkrijters. ‘Teruggaand op de hoogtijdagen van de botanische vormgeving heb ik me laten inspireren door de Art Nouveau/Jugendstil. Het is een flexibel font – speciaal ontworpen voor het krijten op straat. Dat betekent dat het snel kan worden geschreven, maar toch net een paar eigen(aardig)heidjes heeft zodat het opvalt. En de wandelaar doet glimlachen.’ Begin september kunt u het zelf uitproberen tijdens een online workshop.
 
 
Afb

Botanisch stoepkrijten blijft populair

Soms kom je tijdens het wandelen een gestoepkrijte tekst tegen. Bij station Hillegom markeerde Kees Langeveld niet alleen de planten maar ook het nestje van de pluimvoetbij. In Amsterdam genoten deelnemers van een botanisch stoepkrijten rondleiding. De twee groepen en hun rondleiders kwamen niet ver, maar zagen en benoemden tientallen wilde planten op een paar meter. Op de foto Arend Wakker in actie.
 
Afb

Stoepplantjes in het nieuws

Lees hier een lovende recensie over het Thuisnatuurklooiboek, met leuke suggesties vanThal Jonas over wat je met stoepplantjes kunt doen.
 
 
Afb

Stoepplantje van de week

De kleine ooievaarsbek is het stoepplantje van de week. Hij groeit graag in boomspiegels, langs muren, in tuinen en tussen stoeptegels op plekken waar niet gelopen wordt. Het plantje is eenjarig: elk jaar schiet het opnieuw op uit zaad. De vruchtjes hebben de vorm van een ooievaarsbek. Foto: KU Leuven.
Determineren
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst