Stoepplantjesnieuwsbrief 20 juli 2021

Schermafbeelding om

Stoepplantjes bij Nature Today

We zijn zo trots als een aap met zeven staarten: Nature Today besteedt vanaf nu elke week aandacht aan de stoepplantjes. Nature Today houdt iedereen die dat maar wil kosteloos op de hoogte van de actuele gebeurtenissen in de natuur in Nederland en daarbuiten. Dagelijks informatie over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, zeedieren en vogels. Nature Today is voortgekomen uit Natuurbericht. Schrijf u in voor de nieuwsbrief, download de app, en u ziet waarom wij zo blij zijn dat de stoepplantjesberichten hier gepubliceerd worden.
Inschrijven nieuwsbrief Nature Today
 
Afb

Stoepplantjes in de Hortus

Aankomende zondag, 8 augustus, staat stoepplantjesconsulent André Biemans weer met zijn helpers in de tuin om over stoepplantjes te vertellen. Van 12.30-14.00. Het moet natuurlijk niet hozen van de regen; kijk op de dag zelf nog even op de website. Maar de afgelopen keren hadden we steeds mooi weer!

 
Afb

Zomeravond met Livia en de stoepplantjes

Heeft u zondag geen tijd maar komt de woensdagavond beter uit: op woensdag 11 augustus is André ook paraat. Bovendien is tekenaar/biologiestudent Livia Pietrow in actie. Kijk en teken even mee, geniet van de daghap en kijk wat er nog meer te doen is.
Lees meer
 
Lees meer
 
Afb

Stoepplantjes in Merenwijk magazine

Dit jaar bestaat de Leidse Merenwijk 50 jaar. Dat wordt gevierd met een eenmalige uitgave, het Merenwijk Magazine. Het blad is bedoeld als cadeau voor de huishoudens van deze wijk. Stoepplantjesconsulent André Biemans toonde fotografe Stefanie Uit den Boogaard waar in de wijk de mooiste stoepplantjes groeien. Medio september komt het magazine, met die reportage, van de drukker - een financiële bijdrage is nog bijzonder welkom. Foto: Stefanie Uit den Boogaard.
Lees meer
 
Afb hollands glorie juni

Stoepplantjes in het nieuws

Op het Merenwijk Magazine moet u nog even wachten maar de stoepplantjes waren ook de afgelopen weken in het nieuws:
• In het praktisch maandblad voor primair onderwijs, Praxis Bulletin;
• Bij Groei en Bloei;
• In het tweemaandelijkse Hollands Glorie, een glossy tijdschrift over genieten in en van eigen land (zie afbeelding), en meer. Ziet u een blad met aandacht voor de stoepplantjes, stuur ons een scan of foto!
 
 
Afb

Stoepplantjes in de wijk

De zomervakantie is begonnen en daarmee ook het werken aan de Popup expositie stoepplantjes. Elke week is het stoepplantjesteam aan de slag in een andere Leidse wijk: afgelopen woensdag was natuureducatie-collega Thal met zijn helpers en een heleboel kinderen aan het werk op de Sperwerhorst, aanstaande woensdag is de groep met weer andere kinderen aan de slag in de Zaanstraat. Elke week wordt een nieuw stukje van de popup tentoonstelling gemaakt door de kinderen: als een groeiende toren van Babel. Meedoen? Meld uw (klein)kinderen aan via Samen Ondernemend Leren (SOL).
Aanmelden
 
Afb

Webtips

• De ene familie is makkelijker om uit te pluizen dan de andere. Hier vindt u determinatiehulpen van de notoir lastige bij elkaar;
• We doen ons best voor de biodiversiteit maar soms is het ingewikkelder dan we denken... lees hier wat Floron te zeggen heeft over ingezaaide ‘wilde’ planten. Dan liever de stoepplantjes, die komen vanzelf;
• We wezen u al eerder op de website Stadsplanten. Zeer regelmatig verschijnen hier leuke artikelen, met eigen waarnemingen, van onze stadsplanten. Zoals deze over tengere zandmuur.
Foto: Willemien Troelstra, Stadsplanten.nl: De urbane flora van Nederland
 
 
Afb

Stoepplantje van de week: muurpeper

Tegenwoordig zie je allerlei vetplantjes in de stad, ontsnapt van de vele sedumdaken, maar muurpeper groeit al sinds jaar en dag in Nederland. Per plantje piepklein, maar omdat het mooie kussens vormt toch opvallend. Vanwege de sappige, ronde blaadjes, vaak naar rood verkleurend, en helemaal als het in bloei komt: knalgeel! Als zo'n blaadje losraakt kan het makkelijk weer ergens kiemen. Proef er eens een: het doet z'n naam eer aan. Illustratie: Nathalie Tirion, uit het Stoepplantjeskleurboek.
Bestel het stoepplantjeskleurboek
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst