Stoepplantjesnieuwsbrief 17 augustus 2021

Foto
Zomeractiviteiten met stoepplantjes voor de kinderen, Leids Nieuwsblad 5 augustus.

Vakantietijd

Vergeet niet tijdens uw vakantie van stoepplantjes te genieten! We zijn heel benieuwd wat u waar tegenkomt. Stuur uw vakantie-stoepplantjes naar educatie@hortus.leidenuniv.nl.
Wij zijn er ook even tussenuit, de volgende nieuwsbrief verschijnt over een maand. Via Facebook blijven we in de tussentijd stoepplantjesnieuws met u delen.
Volg ons op Facebook
 
Foto

Stoepplantjes kleurboek

Zo leuk om ons Stoepplantjes kleurboek voor oud en jong, met tekeningen van Nathalie Tirion, overal tegen te komen. We zagen het in de botanische tuin in Utrecht, in Artis, in de Hortus botanicus Leiden en in het gezellige winkeltje van de Hortus Amsterdam. Ook online te bestellen.
Bestel het stoepplantjeskleurboek
 
Foto

Nostalgisch stoepplantje

Vorige week verscheen bij Nature Today een stukje over muurpeper. We laten u graag meegenieten met onderstaande reactie van Teun Leeuwerink: ‘Je artikel over muurpeper heb ik met plezier gelezen. Het sluit zo goed aan op mijn herinnering, naar 1939, toen ik graag in het gemeentelijke park speelde. Op een dag kreeg ik van de tuinman een klein stukje muurpeper, die hij voor mij tussen de kiezels vandaan trok en waar ik als vijfjarige buitengewoon blij mee was. Het plantje groeide goed en heeft ook de verhuizing kort erop goed overleefd.’ Heeft u ook mooie herinneringen aan muurpeper of aan het stoepplantje van deze week, stinkende gouwe, deel het met ons: educatie@hortus.leidenuniv.nl.
 
 
Foto

Onwelkom stoepplantje: alsemambrosia

De meeste wilde planten in de stad zijn niemand tot last, maar alsemambrosia zijn we liever kwijt dan rijk, ondanks z'n mooie naam. Foto: KU Leuven
Lees meer
 
Stoepplantjesviltje

Bierviltjes met stoepplantjes

Bij kinderactiviteiten met stoepplantjes worden afdrukken in klei gemaakt, die tussen twee kartonnetjes veilig naar huis vervoerd worden. Omdat het snijden van die kartonnetjes een tijdrovende klus is, zijn er bierviltjes gemaakt met het stoepplantjeslogo. Voor de kinderen dus, maar we hebben er vijf achtergehouden voor één lezer van deze nieuwsbrief. Stuur een mailtje naar educatie@hortus.leidenuniv.nl met de kop 'Stoepplantjes bierviltje'
Mail ons
 
Foto

IVN Zeewolde in actie met stoepplantjes

In Zeewolde heeft de planteninventarisatiegroep van IVN Zeewolde op het plein voor het gemeentehuis botanisch gestoepkrijt. Dit leverde veel positieve reacties op. Zijn er in uw regio stoepplantjes-acties? Laat het ons weten! Foto Lydia Waterreus, IVN Zeewolde.
Mail ons
 
Foto

Stoepplantje van de week

Stinkende gouwe is het stoepplantje van de week. Een plant die in oude tijden in de geneeskunde gebruikt werd en vanuit de kruidentuinen van weleer aan z’n opmars door steden en dorpen begon. U komt nu veel bijna uitgebloeide exemplaren tegen maar ook genoeg frisse: de plant bloeit nog door tot pakweg november. Er zijn nu volop vruchtjes te vinden, en als u een zaadje tevoorschijn peutert ziet u daar iets grappigs aan. Elk zaadje heeft een klein aanhangsel. Mieren vinden dat bijzonder lekker en verslepen het zaadje. Probeer het maar uit: mieren zijn er nu ook genoeg.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst