Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Persbericht: Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk in Japanmuseum SieboldHuis
17 september 2021 - 5 december 2021
Van 17 september t/m 5 december 2021 presenteert Japanmuseum SieboldHuis ‘Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk’. Topstukken uit een privécollectie tonen de veelzijdigheid van de traditionele lakwerktechniek in designstukken, luxe gebruiksartikelen en kunstobjecten uit de 20ste eeuw. Japans lakwerk (urushi) heeft een eeuwenoude traditie in Japan. Het vervaardigen is een langdurig en arbeidsintensief proces. Sinds het eind van de 16de eeuw werd lakwerk ook naar Europa geëxporteerd, waar het een gewild artikel was, geliefd om zijn verfijnde kwaliteit en duurzaamheid.
In ‘Schoonheid in detail’ worden ruim vijftig lakwerk-objecten getoond, variërend van eet- en drinkgerei, dienbladen, voorwerpen voor de theeceremonie en het wierookspel tot schrijfgerei, tafels en vazen.

Urushi
Urushi is een natuurlijke hars die uit de lakboom wordt getapt door het inkerven van de bast. Daarna ondergaat de hars verschillende bewerkingen, waardoor het een van de sterkste natuurlijke polymeren ter wereld is. Goed lakwerk kan eeuwen overleven: de oudste lakwerk bodemvondsten met eenvoudige decoraties stammen uit circa 7.000 voor Christus. Lakwerk ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een expliciete kunstvorm. Het kostbare materiaal wordt laagje voor laagje opgebouwd en gepolijst tot er een volmaakt egaal oppervlak is bereikt. Vervolgens wordt er een van de vele decoratietechnieken toegevoegd, veelal door gebruik van goud- en zilverpoeder. Het maken van een enkel kunstwerk kan maanden, soms zelfs jaren in beslag nemen en vergt het uiterste qua precisie en doorzettingsvermogen.

In de 20ste-eeuwse werken zijn combinaties van klassieke motieven, technieken, materialen en moderne ideeën te zien, zoals in de naar de zijkanten overlopende afbeelding van een bloeiende struik in goud en zilver op de keizerlijke geschenkdoos van Takai Hakuyō. Het blauwe, uitgesneden wierookdoosje van Uesugi Gakusui is opgebouwd met 160 (!) laklagen. De roodgelakte designvaas van de Zenni studio is gesneden uit het hout van de Japanse suikerberk. De boogvormige opstaande lijn laat geraffineerd de zwartgelakte onderlaag vrijvallen.

Bekijk in Japanmuseum SieboldHuis de veelzijdigheid van urushi, de toepassingen ervan in de 20ste eeuw en het ambachtelijk meesterschap. Ontdek de ‘Schoonheid in detail’.

 
Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt ‘Splendour in detail. 20th Century Japanese Lacquer from the Ben Janssens Collection’ een rijk geïllustreerde Engelstalige catalogus, geschreven door Jan Dees met een voorwoord van Kris Schiermeier en een artikel van Dave van Gompel. Daarnaast geeft een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de Japanse lakwerktechniek.
 
.
 
Keizerlijke geschenkdoos met een bloeiende struik
Takai Hakuyō (1895-1951), 1920-1940
 
Wierookdoosje met spiraalpatroon
Uesugi Gakusui (geboren in 1978), 2017
 
Bolle vaas met een boogvormige streep
Zenni studio, ontworpen door Andō Isoji, 1995
 
Bloemenvaas met veer
Mitani Goichi (1919-2017), Tweede helft 20e eeuw
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst