Stoepplantjesnieuwsbrief 14 september 2021

Afb stadsflora
Zomeractiviteiten met stoepplantjes voor de kinderen, Leids Nieuwsblad 5 augustus.

Science café stoepplantjes met voordelig boek

Zondagmiddag 26 september spreekt Ton Denters in de Leidse Hortus over wilde natuur in de stad. Hij neemt een aantal exemplaren van zijn Stadsflora van de Lage Landen mee, die u ter plekke met korting aan kunt schaffen zolang de voorraad strekt: voor € 25,- per boek. Het aantal plaatsen in de ruime historische Oranjerie is in deze coronatijd 30 stoeltjes. Boek dus tijdig uw kaartje als u Tons visie op de wilde stad wilt horen.
Aanmelden
 
Afb betweter

Stoepplantjes op Betweter Festival

De ticketverkoop van het Betweter Festival, vrijdag 1 oktober in het Utrechtse TivoliVredenburg, is gestart. We zijn er trots op dat de stoepplantjes vertegenwoordigd zijn: Nienke Beets houdt een praatje, in samenwerking met het Weekeind van de Wetenschap. Je kunt ook met Nienke op stoepplantjes expeditie voorafgaand aan het festival. Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket, ook een coronatoegangsbewijs nodig. 
 
DSC scaled

Willie Wortel Wedstrijd Junior 2021: Stad van de Toekomst

Hoe ziet onze stad er in de toekomst uit? Dat is de vraag waar vindingrijke jonge Willie Wortels antwoord op gaan geven. Hoe zorgen we genoeg water in de zomer en droge voeten tijdens de natste dagen? Oplossingen voor transport, biodiversiteit, voedsel en energie zijn nodig om de klimaatdoelen van 2030 te halen. We hopen natuurlijk dat de jonge onderzoekers de stoepplantjes niet vergeten. Tijdens de grote Willie Wortel finale op 3 november worden alle uitvindingen beoordeeld door een expertjury.
Lees meer
 
Lees meer
 
0001

Twee topposters

De laatste stoepplantjesposters liggen in de winkel van de Hortus botanicus Leiden - er komt een nieuwe, maar dat kan even duren. Wie ook de poster van Leiden meeneemt, betaalt € 12,50 voor de twee posters samen. Per stuk kost een poster € 7,50, de stoepplantjesposter is ook in de webshop verkrijgbaar, dan voor € 10,-.

Heel handig: de poster in te downloaden, verdeeld in tegels; in kleur of zwartwit. Zo kun je je eigen stukje Leiden downloaden om te gebruiken bij je stoepplantjesonderzoek. Kleur de straten in waar je naar stoepplantjes gekeken hebt.
Shop de stoepplantjesposter
 
Weed new

Stoepplantjeskunst

Prachtig!
Lees meer
 
Afb

Elke week een stoepplantje

Nature Today heeft een gratis nieuwsbrief, met elke week aandacht voor het Stoepplantje van de Week. Daarnaast biedt de nieuwsbrief en website een keur aan natuurinformatie. U selecteert uw interessegebied en krijgt de informatie daarover thuisgestuurd.
Bijvoorbeeld Ton Gordijnover de Canadese fijnstraal of Wim Voortman over het Robertskruid; maar schrijf u in dan komt het vanzelf naar u toe.
Inschrijven
 
Foto

Lezersreactie: stinkende gouwe werkt prima!

‘Leuk om te lezen dat de stinkende gouwe al in de middeleeuwen gebruikt werd om wratten te bestrijden’, schrijft een lezer van de Nature Today-berichten. ‘Mijn moeder wist dit blijkbaar en heeft dit bij ons als kinderen vaak toegepast en met prima resultaat! Een paar weken lang diverse keren per dag een beetje van het oranje-achtige melksap op de wrat smeren liet de wratten steeds verder slinken en uiteindelijk verdwijnen.’
 
0001 (2)

Stoepplantjes in het nieuws

Onder meer De Telegraaf, het Leidsch Dagblad, Blik op Zeewolde en Sleutelstad besteedden aandacht aan de stoepplantjes de afgelopen weken. Ziet u een nieuwsbericht over stoepplantjes? Stuur ons een screenshot, foto of scan!
 
 
Afb melkdistel

Stoepplantje van de week: gewone melkdistel

De gewone melkdistel bloeit nog door tot in de herfst en is nu op zijn mooist. Melkdistels zijn familie van sla en net als sla eetbaar: u kunt het blad roerbakken als spinazie of toevoegen in de salade, als u tenminste van een fris plekje oogst. In de middeleeuwen werden ze met dit doel zelfs aangeplant. Laten staan voor de beestjes die van bloem en blad genieten kan natuurlijk ook.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst