Schalkwijkaanzet
Schalkwijk aan Zet 2, het experiment met de democratische wijkbegroting, is weer van start gegaan. Na een bakfietstour door Schalkwijk en flink wat aandacht op social media was de kick off op zaterdag 18 september in Centrum Schalkwijk. Wethouder Jur Botter kreeg daar een pot eerste Schalkwijkse honing overhandigd van Hesters Siegers, een van de 13 winnaars van de vorige editie van Schalkwijk aan Zet, die hun plan voor de wijk mochten uitvoeren van de Schalkwijkers. Aan Jurs uitdrukking te zien is de honing van uitstekende kwaliteit.
Tot 18 oktober mag iedereen weer een goed plan voor Schalkwijk plaatsen op www.schalkwijkaanzet.nl. In november voeren we met een groep collega’s een haalbaarheidscheck uit: een ‘omgekeerde toets’ op de mogelijkheden om de ingediende plannen uit te kunnen voeren. Schalkwijkers van 16 jaar en ouder kunnen begin december stemmen op hun favoriete plannen. De uitslag is bekend op 15 december; de winnende plannenmakers voeren hun idee in 2022 uit.
Wil je op de hoogte blijven van Schalkwijk aan Zet? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief, te vinden op de website van Schalkwijk aan Zet.
Lees meer
 
Zijlweg west logo

Wijkpanel Zijlweg-west

Deze week ontvangen 324 inwoners van Zijlweg-west een brief in de bus met de vraag of zij deel willen uitmaken van hun wijkpanel. Een willekeurige greep uit het bevolkingsregister heeft een representatieve steekproef opgeleverd van inwoners tussen de 16 en 85 jaar. Ideeën, suggesties en plannen die door de eveneens gelote wijkraad zijn bedacht worden voorgelegd door middel van een uitgebreide enquête. Zodra het wijkpanel is geïnstalleerd kunnen de eerste suggesties worden getoetst. Samen bepalen zij wat er met de €30.000 gebeurd die de gemeente beschikbaar heeft gesteld.
Lees meer
 
Op pad door de stad
 
Op pad door de stad
   

Op pad door de stad

Op 16 september hebben werknemers van de Gemeente Haarlem door de stad gefietst. Dit was niet zomaar een ommetje, maar een werkbezoek aan verschillende initiatieven die de afgelopen college periode zijn ontstaan. Stadsmakers vertelde over hun ideeën en hoe ze dit hebben gerealiseerd.
Welke rol de gemeente hierbij heeft gespeeld? 
Soms faciliterend, meedenkend, ondersteunend maar stond soms ook te lang op de rem. 
Deze vragen, en hoe hiervan te leren, stonden centraal deze middag. 
Groepjes fietste onder andere langs het Ramplaan kwartier waar inwoners bezig zijn met de aanleg van een aardgasvrije wijk, langs het Posthuis op de Zaanenlaan, De Stookkamer op de Stephensonstraat en langs gerealiseerde initiatieven van de vorige editie van Schalkwijk aan Zet. 
 
Initiatievencafe
 
Initiatievencafe
   
Agenda

12e editie van het Initiatievencafé bij Theater de Liefde

di 2 nov 2021 om 17:00 - 19:00
Na 11 succesvolle edities, waarvan drie online, komt er in het najaar weer een fysiek Initiatievencafé. Dit keer bij het inmiddels landelijk bekende Theater de Liefde. In 2019 pitchte Mylou en Gerrie hun idee en nu heeft dit theater een mooie plek gevonden aan het Begijnhof in het centrum van Haarlem en bieden zij een mooi programma. Op dinsdag 2 november geven we initiatiefnemers daar het podium om hun initiatieven te presenteren. We brengen Haarlemmers met ideeën graag in contact met anderen die deze initiatieven verder kunnen brengen. Daarnaast is er ruimte voor muziek, verhalen van gerealiseerde initiatieven en komen fondsen aan het woord. Alles gepresenteerd door onze Ruud Meijer.

Iedereen kan zich gratis aanmelden door onderstaande link te gebruiken. En mocht je Haarlemmers kennen met een mooi idee voor de stad? Stuur de uitnodiging vooral door!

Wat: Initiatievencafé
Wanneer: Dinsdag 2 november 2021
Waar: Theater de Liefde, Begijnhof 10, 2011 HE Haarlem
Hoe laat: Van 17.00 tot 19.00 uur (het eerste uur pitches, tweede uur netwerkborrel)
 Lees meer

Workshop Financieringsrelaties ‘ Vriend van…’ door Martijn Arnoldus – donderdag 11 november

Initiatievenschool Haarlem

do 11 nov 2021 om 13:00 - 17:00
Heb je altijd al willen weten hoe je een goede, langlopende financieringsrelatie opbouwt met particulieren en bedrijven? Of hoe je een financieringsrelatie start met fondsen en overheden? En wil je hierover advies op maat? Schrijf je dan in voor deze workshop!

De workshop 'Vriend van...' gaat over het opbouwen van duurzame financieringsrelaties. De focus ligt met name op het opbouwen van langlopende relaties met particulieren en bedrijven, en daarbij komen dan zaken als het starten van een vriendenstichting of een businessclub aan de orde. Daarnaast zit er ook een onderdeel in over financieringsrelaties met fondsen en met overheden. Als afsluiter volgt er ook nog een 1-op-1 vervolggesprek op maat! Nieuwsgierig? Schrijf je dan nu in via onderstaand emailadres. Maximaal 2 personen per initiatief.

Datum : donderdag 11 november
Tijd : 13.00 - 17.00 uur
Locatie : Enschedekamer, stadhuis
Trainer : Martijn Arnoldus
Aanmelden : kan door een mailtje te sturen naar initiatief@haarlem.nl
Deelnemers : Maximaal 8

Wijkradenconferentie

Vanuit de wijkraden klonk de roep om meer samenwerking. Corona gooide wat roet in het eten, maar deze herfst vindt de wijkradenconferentie plaats. Een middag van, voor en door wijkraden. Een van de sprekers is Joop Hofman auteur van "Altijd nieuw gedoe" over hoe de kennis, kunde en krachten uit een wijk beter tot uiting kunnen komen. Het tweede deel van de middag staat in het teken om van elkaar te leren. Wat maakt een wijkraad succesvol en hoe kunnen andere raden hiervan leren? Bestaat de ideale wijkraad en zo ja hoe ziet die er in de praktijk uit? Welke successen zijn er te delen? En hoe werf je nieuwe wijkraadsleden? Onder begeleiding van een moderator gaan wijkraadsleden en genodigde raadsleden het gesprek met elkaar aan.
 


We ontwikkelen een betere dialoog tussen inwoners en gemeente om samen verantwoordelijkheid te nemen voor het samenleven en de ontwikkeling van Haarlem.

Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst