Stoepplantjesnieuwsbrief 28 september 2021

Afb

Nederlanders brengen stoepplantjes in kaart

Jaarlijks is er een publieksonderzoek verbonden aan Weekend van de Wetenschap waarbij alle Nederlanders de kans krijgen om een bijdrage te leveren. Tijdens deze editie worden het hele jaar lang stoepplantjes in kaart gebracht. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Leiden en Hortus botanicus Leiden. Onderzoekster Nienke Beets: ‘Door te onderzoeken welke stoepplantjes waar groeien, willen we erachter komen hoe we de stad nog groener en beter kunnen maken voor mens en natuur.’
Ik doe ook mee!
 
Afb

Kinderkunstwerk gepresenteerd

Afgelopen zondagmiddag werd tijdens een Science café in de Leidse Hortus het werkstuk gepresenteerd waar kinderen uit vijf Leidse wijken de afgelopen zomer aan gewerkt hebben. Michiel Keller filmde de kinderen aan het werk.
Bekijk de video
 
Afb

Stoepplantjes op het Betweter Festival

‘Wist je dat je op 100 meter stoep al snel meer dan 50 soorten wilde planten kunt vinden? Voor alle liefhebbers van stadse wildernis organiseren we de Stoepplantjes-expeditie. Bioloog Nienke Beets neemt je vóór het festival op een wandeltocht door de stad, langs muursla en straatliefdegras. Schrijf je nu in,’ werft het Betweter festival, dat zelf al uitverkocht is. Hier meer over haar stoepplantjes expeditie voorafgaand aan het festival.
 
Afb

Botanische revolutie in Centraal Museum

Hoe weerspiegelt de maatschappij zich in de tuin? De tentoonstelling Botanische Revolutie zoekt het antwoord in heden en verleden. Het resultaat is zeer divers, van de karige tuintjes van vluchtelingen tot de volkstuintjes die Vincent van Gogh op de Montmartre zag. Aan de stoepplantjes verwant is het project 'Toevallig groen', zaailingen in de stad. Hans van Lunteren ontwikkelde een 'zaailingenwandeling' en met een label kunnen buurtbewoners markeren welke spontane zaailing welkom is. Nog t/m 9 januari 2022, met een gratis gidsje en audiotour.
Lees meer
 
Meer informatie
Meer over Toevallig Groen
 
Afb

Creatief met stoepplantjes

Op www.stoepplantjes.nl is van alles te vinden en te downloaden. Daar wordt enthousiast gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld door Plantenbieb Almere, die printjes van de stoepplantjesposter beschikbaar stelde in een minibiebje, zodat passanten direct op stoepplantjesjacht konden.
 
Afb

Botanisch kunstenaars op stoepplantjesjacht

Leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland werken aan stoepplantjes. In de voorbereiding kregen de kunstenaars op verschillende plekken in Nederland rondleidingen door plantenkenners van het IVN. Het werk wordt komend voorjaar tentoongesteld in de Oude UB in Leiden, op een steenworp afstand van de Hortus botanicus Leiden. (Foto Chris Albers).
 
Schermafbeelding om

Webtips

Onderzoek naar paardenbloemen;
Tip van Lisanne Wepler: stoepplantjes in Berlijn.
 
 
Afb

Stoepplantje van de week: straatliefdegras

Op www.stoepplantjes.nl kunt u een postertje per maand downloaden met het 'stoepplantje van de week'. Deze week is dat een plantje met een prachtige naam: straatliefdegras. Botanisch kunstenaar Marianne van der Stee maakte deze tekening voor de tentoonstelling in de Oude UB volgend voorjaar. Op Nature Today leest u wekelijks over stoepplantjes. Vorige week was dat glad vingergras, komende zaterdag het straatliefdegras. Tekening: Marianne van der Stee.
Meer lezen
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst