Stoepplantjesnieuwsbrief 26 oktober 2021

01

Eerste duizend stoepplantjes aangemeld

Er zijn al meer dan 1100 meldingen binnen van stoepplantjes door heel Nederland. Heb je ook al meegeholpen met het onderzoek? Er groeien en bloeien nog genoeg prachtige stoepplantjes, bijvoorbeeld stinkende gouwe, gehoornde klaverzuring, slaapkamergeluk en bezemkruiskruid. De paardenbloem staat nog op de eerste plaats als meest gemelde plant, misschien heb jij er ook al een gespot op de stoep. Wil je graag meedoen maar denk je nog te weinig planten te kunnen herkennen? Niet getreurd, je kunt op de website een foto uploaden die automatisch wordt herkent door de PlantNet app. Dus ga op expeditie en ontdek het plantenleven op uw eigen stoep. Foto: Marcia van Woensel.
Ik doe ook mee!
 
02

Stoepplantje van de week: zwarte nachtschade

Elke week zet Nature Today een ander stoepplantje in de schijnwerpers, in samenwerking met de Hortus. De bedoeling daarvan is dat het makkelijker wordt mee te doen met het stoepplantjes onderzoek: elke week leer je één nieuw stoepplantje bij. Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Nature Today, en elke zondag krijg je het nieuwste bericht over het stoepplantje van de week. Foto: Iris Keizer.
 
03 (2)
Educatiemedewerker Thal onthult het kunstwerk samen met Debora van de Berg, winnaar van een prijsvraag King for a Day, het jongerenplatform van de gemeente Leiden.

Stoepplantjes kinderkunstwerk

In de zomer van 2021 werkten kinderen uit vijf Leidse wijken aan een kunstwerk over stoepplantjes onder de noemer ‘Stoepplantjes ingelijst’. Filmer Michiel Keller kwam kijken hoe de kinderen aan het werk waren. Het kunstwerk is gemaakt in het kader van het Stoepplantjesproject. Meer hierover op stoepplantjes.nl. Meer over Michiel Keller op kellerfilm.nl. Foto: Stefanie uit den Boogaard.
Lees meer
 
Bekijk de video
 
04

Stoepplantjes in het nieuws

Het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap gaat een jaar lang over stoepplantjes. Dat zorgde voor de nodige publiciteit. Bijvoorbeeld:
Foto door Stephan Timmers, de tekenaar van de Leidse stoepplantjeskaart; hij kwam in het centrum van Zeewolde deze gestoepkrijte plantjes tegen.
 
 
05 02

Educatie met stoepplantjes

In en bij de Hortus, maar ook in allerlei buurten; in Leiden maar ook elders in Nederland worden de stoepplantjes gebruikt om kinderen en volwassenen kennis te maken met wilde planten. Op de foto een klas aan het werk op de Binnenvestgracht, eind september. Foto: Maxime Boersma.
 
WhatsApp Image at

Natuuravontuur bij Verwonder om de Hoek

Waar komt chocolade vandaan en kan een cactus verhuizen? Maar ook: wat zijn stoepplantjes en waarom zijn ze leuk? Tijdens de cursus 'Natuuravontuur' kunnen kinderen uit groep 6/7/8 na school met educatiemedewerkster Maxime op pad door de Leidse Hortus en leren zich verwonderen over grote en kleine natuurvondsten. De ideale naschoolse activiteit voor nieuwsgierige kinderen!
Meld je (kind) aan
 
01 (2)

Madeliefje

'Zijn dat nu de mannelijke en de vrouwelijke bloemen van het madeliefje?', vroeg een van de deelnemers aan een stoepplantjessafari. Zo zit het niet, hoe dan wel leest u hier. Best ingewikkeld, maar ook leuk om even uit te pluizen. Honours-stagiair Chen Ji Rong Li tekende het voor u. Links: buisbloem, rechts: lintbloem.
Lees meer
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst