Stoepplantjesnieuwsbrief 1 februari 2022

Header stoepplantjes

Allemaal tellen

Januari had twee grote en succesvolle citizen science activiteiten: de Nationale Tuinvogeltelling en de Eindejaars Plantenjacht. Afgelopen weekeind telden we met z’n allen 453.502 huismussen, 307.963 koolmezen en 199.676 merels in onze tuinen. Bij de Eindejaars Plantenjacht, die tot 3 januari liep, eindigde het madeliefje op kop. Hartstikke leuk dat tellen voor de wetenschap. Doe ook mee met het stoepplantjes onderzoek! Illustratie: Luca van Etten
Doe mee
 
NIE

Donderdag bij BinnensteBuiten

Overmorgen, donderdagavond 3 februari, is er een item over stoepplantjes te zien in het populaire tv-programma BinnensteBuiten. Op de foto’s ziet u Mathilde Simons voor de camera. Te zien om 19:05 op NPO2. Kijkt allen!
 
Nie

Kaart als puzzel

Stephan Timmers tekende dankzij vele gulle gevers een mooie, geïllustreerde kaart van Leiden. Inmiddels als poster te koop, of in delen gratis te downloaden zodat iedereen zijn eigen stukje Leiden kan printen en gebruiken voor z’n eigen onderzoek. Op de foto buigen Hortuscollega’s Mathilde en Robbert zich over Stephans werk. Stephan vernieuwde in januari zijn website en heeft er onder andere een mooie puzzel van de kaart. Foto: Simone Both.
Meer over BinnensteBuiten
 
Bestel de puzzel
 
NIE

Geïllustreerd Botanisch woordenboek

Om met een flora overweg te kunnen, heb je enige botanische kennis nodig. Deze toegankelijke gids helpt je bij het determineren van planten aan de hand van hun uiterlijke kenmerken. Ideaal voor wie met hulp van de stoepplantjes een eerste begin maakt met z’n nieuwe hobby: wilde planten. De belangrijkste botanische termen en begrippen staan erin, maar vooral is het een fijn, soepel en toegankelijk boekje. Aanbevolen door het Stoepplantjesproject! Te koop in de boekhandel, bij de uitgever en binnenkort ook in de winkel van de Leidse Hortus.
Bestellen
 
NIE

Briljante stoepplanten

Nog meer boekennieuws: 16 februari verschijnt het kinderboek ‘Briljante planten’. Hoe communiceren planten onderling, hoe werkt een vleesetende plant nu eigenlijk, hoe kan een boom keurig rechtop blijven staan, wat is de antivries in een plant? Lees dit boek (voor) en u weet het. Ook de stoepplantjes kregen een plekje: in het hoofdstuk ‘Survival voor gevorderden’. Auteur Geert-Jan Roebers studeerde biologie, werkte lang bij het Wereld Natuur Fonds als educatief bioloog en persvoorlichter en heeft een bureau voor tekst, redactie en communicatie. Vormgever en illustrator Margot Westermann maakte levendige, kleurige illustraties én mooie fotocollages.
Meer informatie
 
NIE

Webtips

Een leuk project over zaadverspreiding in de stad;
De Vlinderstichting over biodiversiteit in de stad;
Interview met PhD-kandidaat Nienke Beets tijdens het Betweter Festival;
en een column van Nienke op Nemo Kennislink;
Vogelmuur op de fijne website Stadsplanten;
Standaardlijst Nederlandse Flora, een werklijst met alle in Nederland wilde en ingeburgerde soorten;
Wilt u weten welke beestjes u op de stoepplantjes ziet rondwandelen, kijk dan op de Soortzoekers pagina van Naturalis;
Inspirerende pagina over groene educatie.
Foto: Nienke in actie voor de stoepplantjes.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
NIE

Stoepplantje van de week

Via Nature Today richten we elke week de schijnwerper op een ander stoepplantje. Afgelopen week stond het klein kruiskruid in het zonnetje. Meld u aan voor de nieuwsbrief en krijg elke zondag een berichtje over het nieuwe stoepplantje van de week in uw mailbox. Foto: Klein kruiskruid, illustratie Nienke IJspeert.
Meer lezen over klein kruiskruid
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst