Stoepplantjesnieuwsbrief 1 maart 2022

NIE

Stoepplantjeskunst van start

Ruim 40 leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland hebben een jaar lang gewerkt aan het afbeelden van stoepplantjes. De 70 werkstukken zijn vanaf 11 maart op weekdagen te zien in de Oude UB in Leiden. Weekeinden en Goede Vrijdag gesloten, andere dagen vrij toegankelijk. Er zijn speciale stoepplantjesrondleidingen bij georganiseerd. 20 mei is de laatste tentoonstellingsdag, vanaf juni zijn de werken in Grave te zien.
Meer lezen
 
NIE

Winactie voor lezers

Vorige week kondigden we het geïllustreerd botanisch woordenboek al aan. Inmiddels is het uit: een soepel, handzaam boekje dat op een luchtige, toegankelijke manier uitleg geeft over botanische termen. Ideaal voor stoepplantjesliefhebbers. Wilt u er eentje winnen, stuur dan voor 31 maart een mailtje met de naam van uw favoriete stoepplantje en de tekst 'botanisch woordenboek' aan educatie@hortus.leidenuniv.nl. Zo maakt u kans én wij komen erachter wat de meest populaire stoepplantjes zijn. Ook verkrijgbaar in de winkel van de Leidse Hortus.
 
NIE

Stoepplantjes bij Natuurmuseum Brabant

Twee (stoep)plantenexperts van Hortus botanicus Leiden vertellen kort en kindvriendelijk over de bijzonder grote wereld van kleine stoepplantjes. Daarna gaan ze met je op pad in de straten van Tilburg, een échte stad met veel verstopt groen. Activiteit past het beste bij kinderen vanaf 8 jaar maar jongere kinderen zijn zeker welkom. Donderdag 3 maart, start 11.00 en 14.00 uur, op aanmelding
Mail ons
 
Aanmelden
 
NIE

Stoepplantjesposter vernieuwd

U weet het, PhD-kandidaat Nienke Beets is volop bezig met het onderzoek naar stoepplantjes. De nieuwste druk van de stoepplantjesposter kreeg daarom prominent een QR-code naar haar onderzoekssite. Ook de downloadbare versie van de poster is de nieuwe versie.
Download de poster
 
NIE

Meer dan één vroegeling

Verschillende plantenkenners kwamen met een leuke reactie op ons stoepplantje van week vier, de vroegeling. Niks vroegeling, vroegelingén. Er worden tegenwoordig verschillende soorten onderscheiden, en op Waarneming.nl staat een handige tabel. Dus denkt u net als wij dat u die vroegeling wel kent... er is nog veel aan te ontdekken en ze bloeien volop. Dank tipgevers en meedenkers! (Foto: André Biemans)
Meer informatie
 
NIE Botanisch Stoepkrijt kaart

Leer het stoepkrijt-alfabet

Op zondagmiddag 13 maart is in de Leidse Hortus voor het laatst dit seizoen een Wintermiddag. Onze stoepplantjesconsulent André is met collega Ton aanwezig - het laatste stoepplantjesconsult, vanaf april worden de consulten vervangen door Stadssafari's Stoepplantjes. Bijzonder deze zondagmiddag: Debbie van Steenpaal geeft uitleg over haar speciaal voor botanisch stoepkrijten ontwikkelde alfabet. Probeer het en neem een gratis kaartje met voorbeeldletters mee. De stoepplantjesactiviteiten zijn voor de Hortus, langs de Singelpark wandelroute.
Bestel tickets voor de Hortus
 
NIE

Goed kinderboek over planten

Vorige Stoepplantjesnieuwsbrief las u al de aankondiging van het kinderboek ‘Briljante planten’. Inmiddels is het uit en het overtreft alle verwachtingen. Heldere, vrolijke informatie van de hand van bioloog Geert-Jan Roebers, met spannende tekeningen van illustrator Margot Westermann. Het is een fors, kleurig, leuk boek geworden; Hortus-educatiecollega Maxime schoot om de pagina in de lach. Stoepplantjes komen er maar liefst twee keer in voor. Kijk via onderstaande knop een filmpje van de presentatie bij onze collega's van de hortus in Amsterdam.
Bekijk de video
 
Stoepplantje illustratie feb

Stoepplantjes in het nieuws

We kregen geweldig veel positieve reacties op het optreden van Mathilde bij BinnensteBuiten.
Het stoepplantjes Instagramaccount in het zonnetje in Trouw.
Op Twitter: leuk om eens te kijken wat de hashtag #februariplantenmaand aan oogst oplevert.
Tuin en Landschap over de versteende stad.
De nieuwste blog van PhD-kandidaat Nienke Beets.
Vier de Dag van de Paardenbloem.
Prachtig filmpje met David Attenborough over hoe de muurleeuwenbek z'n vruchtjes in de voegen plant.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
NIE

Stoepplantje van de week

De zandhoornbloem is maar een kleine plant, niet groter dan 10-20 cm, en de bloemen zijn niet veel groter dan een halve centimeter, ook klein dus, maar ze zien er onder een vergrootglas schitterend uit. Verder is de hele plant bedekt met kleverige klierharen waardoor ze vaak veel zandkorrels vasthoudt. Waarom is dat eigenlijk, vroeg chemicus Piet Rieff zich af. Denk met hem mee. (Illustratie Nienke IJspeert)
Meer lezen over zandhoornbloem
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst