Stoepplantjesnieuwsbrief 26 april 2022

Banner stoepplantjesalbum

Stoepplantjesalbum!

Zaterdag 23 april, op de Wetenschapsdag in de Leidse Hortus met het thema Aarde, zou Hortusprefect Paul Keßler het allereerste Stoepplantjesalbum uitgereikt krijgen. 's Morgens moest hij zich nog tevreden stellen met een symbolische overhandiging (een lespakketje plaatjes), maar dezelfde dag nog ploften de eerste Stoepplantjesalbums op de mat. Het is een gezellige knol van een boek geworden, hopelijk het lijfboek van heel veel mensen die op deze manier met de ogen van een botanisch kunstenaar op zoek gaan naar de schoonheid van wilde planten op de stoep. Bestel uw exemplaar of neem een kijkje in de winkel van de Leidse Hortus.
Bestel het stoepplantjesalbum
 
Stoepplantjes vragenlijst post vierkant tekst

Stoepplantjesonderzoek vragenlijst

Wilt u ons helpen het stoepplantjesproject te verbeteren? Vul dan onze vragenlijst in. We willen graag leren hoe u over stoepplantjes en het onderzoeksproject denkt, maar ook wat uw motivatie is om mee te doen. We gebruiken de resultaten onder andere om het stoepplantjesproject over de komende jaren nog beter te maken. Het project loopt nog zeker tot 2025 en misschien wel langer. Aan iedereen die de vragenlijst wil invullen, natuurlijk alvast ontzettend bedankt!
Vul de vragenlijst in
 
Afb

Tentoonstelling Stoepplantjes Leiden en Grave

Wilt u de originele kunstwerken zien die voor de plakplaatjes bij het Stoepplantjesalbum gemaakt zijn, dan kunt u nog t/m 20 mei op werkdagen terecht in de Oude UB in Leiden. Attentie, 5 mei, andere feestdagen en weekeinden gesloten, werkdagen open van 8.00-18.00 uur, vrij entree. Vanaf 1 juni zijn de werken in het Stadsmuseum in Grave te zien, daar heel leuk gecombineerd met macrofoto's van Stoepplantjes. Op de foto de opening van de tentoonstelling in de Oude UB. Foto: Simone Both.
 
Afb

Stoepplantjes op Wetenschapsfestival

Nienke en Robbert zijn 6 mei present met stoepplantjesactiviteiten op Expeditie Next, het nationale wetenschapsfestival van de NWA. Er worden drie- tot vijfduizend kinderen en hun ouders verwacht. Bezoekers worden op pad gestuurd met de stoepplantjes bingokaart of maken een korte stoepplantjes-expeditie in het centrum van Franeker. Foto: Simone Both.
Meer over Expeditie Next
 
Afb

Stoepplantjeskuipen opgefrist

Tuincollega Wouter van de Leidse Hortus had ooit het gouden idee om kuipen te bestraten, zodat iedereen zonder bukken de stoepplantjes zou kunnen bekijken en de planten zich ongestoord zouden kunnen ontwikkelen. De kuipjes gaan hun derde jaar in en worden door Hortusbezoekers goed bekeken en gewaardeerd. Recent zijn de kuipjes opgefrist en ze staan weer te stralen voor de Gingko (uit ongeveer 1785!).
 
Afb

Stoepplantjes in het nieuws

Natuurpunt: ‘onkruid' helpt insecten;
Nature Today: verborgen stadsleven;
• Veel aandacht voor de Dag van de Paardenbloem, afgelopen zondag; hier en hier meer;
Leidse kinderen kunnen aan stoepplantjes doen in de zomervakantie bij Technolab;
Mosbloempje, een spannend nieuw stoepplantje;
• Helemaal geweldig: stoepplantjes voorop de Floriade-special van Donald Duck!
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
Afb

Lezersvraag: Is een overblijvende plant het hele jaar te zien?

Nee, overblijvende planten kunnen ook boven de grond helemaal afsterven en onzichtbaar het volgende voorjaar afwachten. Bijvoorbeeld de heermoes was helemaal verdwenen, vanaf maart verschenen de bruine sporendragers en inmiddels zijn overal de groene 'kerstboompjes' weer in beeld. Foto: André Biemans.
 
Afb

Stoepplantjes in IJsselstein

Vrijwilligers van Klimaatneutraal IJsselstein hadden al verschillende projecten om klimaatadaptatie en belang van biodiversiteit onder de aandacht te brengen. Vorig jaar werkten ze samen met University of Applied Sciences Van Hall Larenstein rondom de unieke fruitcollectie met o.a. een mooie Bioblitz. Nu gaat de groep stoepplantjes inventariseren. Zijn we erg blij mee, we zien de waarnemingen tegemoet!
 
Afb

Nationale Bijentelling

Afgelopen weekeind was de Nationale Bijentelling. De honingbij werd met voorsprong het meest geteld, 11.067 keer, op ruime afstand gevolgd door de rosse metselbij (4.830) en de sachembij (3.353). Stoepplanten dragen bij aan de biodiversiteit, ze bieden voedsel aan allerlei insecten.
Meer informatie
 
Meer lezen
 
Afb Geillustreerd botanisch woordenboek omslag voor HR

Winnaar

Twee nieuwsbrieven geleden maakten lezers kans op een geïllustreerd botanisch woordenboek. Daar kwamen tientallen reacties op. Esther is de gelukkige winnaar, het boek is op weg naar Sassenheim.
 
 
Afb

Nieuwe kans

Niet gewonnen? U maakt opnieuw kans: dit keer op het boek ‘In het wild geplukt; eetbare wilde kruiden, bloemen, zaden en wortels verzamelen & bereiden’. Als je over planten wilt vertellen, is het ontzettend leuk en aansprekend om over gebruik te kunnen praten. Om een goed wildplukker te zijn, heb je meer dan een boek of een rondleiding nodig: dat vraagt een gedegen plantenkennis. Alleen dan weet je wat goed is voor jou, maar vooral ook wat de natuur kan lijden zonder schade. Het fijne van dit boek is dat voor algemene soorten is gekozen. Het is mooi uitgevoerd en het bundelt heel veel ervaring. Auteur Lieve Galle is herboriste en wildplukexpert.
Kans maken? Stuur ons een mail
 
Afb

Stoepplantje van de week: kluwenhoornbloem

Het miegelt van de witte sterretjes: op schaduwplekken zijn er nog volop vroegelingen, de vogelmuur bloeit rijk en allerlei hoornbloemen doen hun best bestuivers te lokken. Ook de eerste bloeiende kluwenhoornbloem is al op veel plekken te zien. Vroegeling heeft al volop zaad; tekening Charles Buddendorf
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst