Stoepplantjesnieuwsbrief 24 mei 2022

STOE els van paasen

Van Leiden naar Grave

We hebben de bezoekers niet geteld, maar veel mensen hebben genoten van de tentoonstelling in de Oude UB. Maar liefst 70 originele tekeningen en aquarellen van stoepplanten waren hier te zien. Deze week verhuizen de werken naar Grave, waar een flinke selectie vanaf 1 juni te zien zal zijn in het Stadsmuseum, nu in combinatie met prachtige macrofoto's van stoepplanten. Foto: Els van Paasen.
Meer informatie
 
ARquatic wint Joke Hart Prijs

Macrofoto's

In Grave was het voor de fotoclub een heel avontuur om de stoepplanten te zoeken en te fotograferen. Oranisator Wapke: 'Een van de leden riep vertwijfeld: ik heb een stoepplantje op mijn oprit staan maar ik weet niet hoe hij heet, ik heb hem wel gefotografeerd en ik geef hem iedere dag water! Maar jullie moeten me verder helpen,' vertelt Wapke. 'En dat is dan een boom van een kerel, nooit naar een plantje omgekeken. Leuk toch!' In het zomernummer van het blad De Tuin in vier seizoenen zowel botanische kunst als foto's gemaakt door de Gravense fotoclub 'De Soos'. Paardenbloem, Wapke Coolen.
Website fotoclub 'De Soos'
 
IMG

Laatste kans, vul de vragenlijst in!

Heb jij de stoepplantjesonderzoek vragenlijst al ingevuld? Meer dan 250 mensen hebben het al gedaan. Ontzettend bedankt iedereen! Je kunt de vragenlijst nog invullen tot dinsdag 31 mei. We willen graag leren hoe jij over stoepplantjes en het onderzoeksproject denkt maar ook wat je motivatie is om mee te doen. We gebruiken de resultaten onder andere om het stoepplantjesproject over de komende jaren nog beter te maken. Het project loopt nog zeker tot 2025 en misschien wel langer.
 
STOE klein

Stadsnatuur stoepplantjes safari

De wekelijkse rondleidingen via de Hortus naar de Oude UB zijn afgelopen nu de tentoonstelling daar voorbij is, maar niet getreurd: eens per maand wijzen André en Ton u de stoepplantjes die op dat moment rond de Hortus bloeien. De volgende Stadsnatuur stoepplantjessafari is op zondag 12 juni. Foto: Stefanie uit den Boogaard.
Vul de vragenlijst in
 
Bestel een e-ticket
 
STOE

Weer wat te winnen

In de vorige Stoepplantjesnieuwsbrief verlootte we een exemplaar van 'In het wild geplukt', een boek van Lieve Galle. Gefeliciteerd Britta uit Weert; het boek is voor jou en komt deze week met de post. Niet gewonnen, niet getreurd, ook nu is er weer een boek dat we verloten onder iedereen die ons een mailtje stuurt met als onderwerp 'Wilde planten in eigen tuin'. Dat wilde planten voor de biodiversiteit beter zijn dan gekweekte, dat heeft u vast al vaker gehoord. Maar wie een mooie tuin wil hebben, ziet misschien op tegen het tolereren van allerlei ondernemende woekeraars, wortelstokvormende kruipers en andere wilde planten die zichzelf met al te groot gemak handhaven. Hoe integreer je wilde planten in je eigen tuin, en het allermooiste: hoe kun je een mooie tuin maken met wilde planten? Dit boek biedt praktische informatie over aanleg en onderhoud, met talrijke foto’s. Mail ons en wie weet is het boek voor u.
Stuur een e-mail
 
Potentilla anserina

Wandel mee met Plantenwerkgroep Leiden

Op donderdag 16 juni gaat de Plantenwerkgroep van de KNNV-afdeling Leiden op pad in de Zeeheldenbuurt om op zoek te gaan naar stoepplanten. Met de werkgroep bezoekt u steeds een ander deel van Leiden, voornamelijk tijdens een avondtochtje van twee uur en laat u verrassen door wat u aantreft. De activiteiten van de Plantenwerkgroep staan open voor alle KNNV-leden, maar ook IVN-leden en anderen kunnen ter kennismaking aan de activiteiten deelnemen. Deelname is gratis.
 
STOE

Stoepplantjesalbum

Wij hebben veel plezier in het noteren van onze vondsten en het inplakken van de bijbehorende illustratie in het Stoepplantjesalbum. U ook? Stuur ons een foto van de mooiste ingevulde pagina's uit uw album, we delen ze graag met onze lezers. 
Meer informatie
 
Stuur een e-mail
 
STOE

Stoepplantjes in het nieuws

Fotografeer uw schaduw met op de plaats van de ogen twee paardebloemen en deel de mooiste foto's.
Column van Nienke Beets, die haar PhD onderzoek naar stoepplantjes doet.
Levende Labs en stoepplantjes: ook de Universiteit Leiden draagt bij aan biodiversiteit.
Voorgaande nieuwsbrieven teruglezen? Onze vrijwilliger Wil zet elke Stoepplantjesnieuwsbrief hier voor u klaar. 
Regelmatig leuk nieuws over stoepplantjes op Instagram.
• Janneke Brinkman schreef een mooie column over stoepplantjes en haar hertshoornweegbree. Het originele werk is vanaf 1 juni te zien in Grave.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
STOE Crop

Stoepplantje van de week: kandelaartje

Het stoepplantje van deze week heeft een hoog schattigheidsgehalte: het is het kandelaartje (Saxifraga tridactylites), een lid van de steenbreekfamilie. Het is een plantje waar je waarschijnlijk even naar zult moeten zoeken, want het kandelaartje is meestal klein (2-15 cm volgens Heukels' Flora) en in Nederland tamelijk zeldzaam. Het bloeit met kleine witte 5-tallige bloemetjes, waarvan de kroonbladen maar 2-3 mm groot zijn. Lees wat Hortusrondleider Wim Voortman over het kandelaartje schrijft en meld u aan bij Nature Today, met heel veel actuele berichten uit de natuur die u kosteloos toegestuurd krijgt. Foto: André Biemans.
Aanmelden nieuwsbrief Nature Today
Meer lezen over het Kandelaartje
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst