Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Persbericht: 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan' in Japanmuseum SieboldHuis
17 juni 2022 - 11 september 2022
Van 17 juni t/m 11 september 2022 toont Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.

Houtblokprenten worden al sinds de 17e eeuw in Japan gemaakt. De esthetisch en kwalitatief buitengewone prenten in deze tentoonstelling zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker. De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent tot een luxe kunstwerk, met respect voor de traditie.
Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, moderne Japanse vrouwen, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen worden getoond. De belangrijkste shin hanga-kunstenaars zoals Kawase Hasui, Takahashi Shotei, Torii Kotondo, Hashiguchi Goyō, Itō Shinsui en Ohara Koson zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

‘De nieuwe prenten’ zijn duidelijk geïnspireerd op de traditionele prentkunst in themathiek en techniek, maar er zijn ook opvallende verschillen te zien. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, texturen en kleurnuances, zoals duidelijk te zien in de prent ‘Vrouw die make-up aanbrengt’ van Hashiguchi Goyō. De afbeelding is vakkundig gedrukt op dik papier met luxe glinsterende micapigmenten. Bij ‘Zilverreiger op een besneeuwde tak’ van Ohara Koson is veel aandacht voor subtiele details waarbij een deel van de veren is weergegeven in blinddruk, die beter zichtbaar wordt door het gebruik van een extra roze druklaag. Of neem het werk met vele kleurnuances van Kawasa Hasui. Zijn Japanse landschappen hebben een verstilde en serene sfeer en zijn vol nostalgie.

 
Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, geschreven door Chris Uhlenbeck, Jim Dwinger en Philo Ouweleen. Deze catalogus is te koop in de museumwinkel. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de nieuwe prenten van Japan.

Meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten en toegangskaarten: www.sieboldhuis.org.
 
Samenwerking
De reizende tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan’ is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel en is mede mogelijk gemaakt door Tjerk Jan Buchter Fonds - Prins Bernhard Cultuurfonds, Isaac Alfred Ailion Foundation, Takeda Nederland B.V. en Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


 
Vrouw die make-up aanbrengt.
Hashiguchi Goyō 橋口五葉 (1881–1921). 1918, Privécollectie
 
Zilverreiger op een besneeuwde tak.
Ohara Koson (Shōson) 小原古邨 (祥邨) (1877–1945). 1926, Privécollectie
 
Winter in het dal van Arashiyama.
Kawase Hasui 川瀬巴水 (1883–1957). 1921, privécollectie
 
Ochtendhaar.
Torii Kotondo 鳥居言人 (1900–1976) . 1931, Privécollectie.
 
.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst