Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief september 2022
Laatste kans: 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan'
17 juni 2022 - 11 september 2022
Bekijk nog vijf dagen de nieuwe prenten van Japan in Japanmuseum SieboldHuis. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit en zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen kunstenaar, bloksnijder, drukker en uitgever.

Deze tentoonstelling kreeg 4 ●●●● van NRC; "Regen, reigers en mooie vrouwen. Die zijn, subtiel verbeeld, ruim vertegenwoordigd op de tentoonstelling over Shin hanga, Japans voor ‘nieuwe prenten’, in het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden." 

De reizende tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan’ is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel.
Lees verder
 
Lees verder
Binnenkort: Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek.
23 september 2022 - 15 januari 2023
Ruim honderd werken van nationale en internationale kunstenaars maken dit Japanse begrip inzichtelijk. De acceptatie en waardering van vergankelijkheid en imperfectie staan hierbij centraal en komen terug in alle Japanse kunstvormen, zoals bij de theeceremonie, in de poëzie en in de prentkunst. De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn allen op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur. Bij deze tentoonstelling verschijnt binnenkort een veelzijdig activiteitenprogramma. Houd de website in de gaten voor het actuele programma. 
 
Lees verder
 
Lees verder
Binnenkort expositie: Resultaten kunstwedstrijd "Schoonheid van de imperfectie?"
24 september 2022 - 15 januari 2023
Vanaf 24 september worden de resultaten van de kunstwedstrijd 'Schoonheid van de imperfectie?' tentoongesteld; achttien werken in de Panoramakamer van het museum en tweeëntachtigwerken in galerie YOMOOKA. Iedere kunstenaar heeft zich laten inspireren door het Japanse esthetische concept Wabi-sabi. Aan elke deelnemer werd een aardewerk kom verstrekt en de kunstenaars waren vrij om, binnen de gestelde dimensies, het werk te interpreteren naar het thema. 
Lees verder
 
Activiteiten en nieuws
 
Bekijk de aflevering
Nieuw Licht TV in Japanmuseum SieboldHuis
Nieuw Licht TV kwam op bezoek in Japanmuseum SieboldHuis om meer te weten te komen over kintsugi. Directeur Japanmuseum SieboldHuis Kris Schiermeier geeft uitleg over deze traditionele Japanse techniek. Bekijk de hele aflevering en leer meer over kintsugi, onweer en angst.

Nieuw Licht TV is een tv-programma over bijzonder wetenschappelijk onderzoek. In 2022 is Leiden European City of Science, en daarom worden er zes grappige, ontwapende en nieuwsgierigmakende uitzendingen gemaakt.

Bekijk de aflevering
 
Meer informatie
Kunstroute Leiden
24 september 2022 - 25 september 2022
In het weekend van 24 en 25 september 2022 vindt de jaarlijkse Leidse Kunstroute plaats. Bezoekers worden uitgenodigd op die dagen de Leidse ateliers van kunstenaars, galeries en initiatieven/projecten te bezoeken. In Japanmuseum SieboldHuis is tijdens de Kunstroute een selectie van de resultaten van de kunstwedstrijd 'Schoonheid van de imperfectie?' te bekijken in de Panoramakamer van het museum. 

Let op: tijdens de kunstroute gelden in Japanmuseum SieboldHuis de reguliere openingstijden en entreeprijzen.

Meer informatie
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst