Stoepplantjesnieuwsbrief 13 september 2022

Stoepplantjesbingo

Weekend van de Wetenschap

Op 1 en 2 oktober is het een jaar geleden dat het onderwerp Stoepplantjes centraal kwam te staan bij het Weekend van de Wetenschap. Het onderzoek naar stoepplantjes gaat onverminderd door, het weekeind krijgt een nieuw thema. Maar omdat in de Kinderboekenweek het onderwerp Gi-ga-groen centraal staat en de stoepplanten daar zo prachtig bij passen, is in veel bibliotheken de Stoepplantjes Bingokaart op te halen. Ook in de Leidse Hortus ligt de bingokaart voor u klaar.
Meer over het Weekend van de Wetenschap
Meer over de Kinderboekenweek
 
Wegvluchtende tegels

Wegvluchtende tegels

De Vakbeurs Openbare Ruimte in oktober is een belangrijk moment voor gemeentemedewerkers, landschapsarchitecten en anderen die betrokken zijn bij de openbare ruimte. Dit jaar worden de vakbezoekers verrast met een inspirerend ontwerp. De stoeptegels lijken uit de ruimte weg te vluchten. Het lijkt of de planten de verharding wegdrukken en de ruimte overnemen. 'Loop je van de voorkant naar de achterkant van Het Plein dan verschuif je als het ware van de oude naar de nieuwe wereld met steeds minder steen en meer groen,' zegt ontwerper Jeroen Marseille van Marseille Buiten. Afbeelding afkomstig van openbareruimte.nl.
Meer over de Vakbeurs Openbare Ruimte
 
003 (2)

Nog even genieten in Grave

Heeft u nog niet in Grave kunnen kijken naar de foto's en botanische kunstwerken, dan heeft u nog even de kans. Op 25 september eindigt de tentoonstelling in het Stadsmuseum in Grave. Maak er een fijn dagje uit van in dit mooie stadje. En heel goed nieuws is dat er volgend jaar in het Zaans Museum van alles gaat gebeuren rond stoepplanten. Blijf op de hoogte en schrijf u alvast in voor de nieuwsbrief van het Zaans Museum.
Stadsmuseum Grave
 
Foto Simone Both

Studenten studeren op stadsnatuur

Regelmatig zijn in de Leidse Hortus studenten aan het werk die botanische tekeningen maken, onder andere van stoepplanten. Honoursstudente Laura neemt een ander stukje stadsnatuur onder de loep: ze werkt aan mossen. Voor al deze studenten zijn binoculairs een uitkomst; dat zijn een soort microscopen waarmee je kleine voorwerpen kunt bekijken. Recent schafte de Hortus er een paar aan speciaal voor de tekenende studenten. Op de foto overhandigt Hortusprefect Paul Keßler symbolisch een van de binoculairs aan Laura. Bij een artikel op Nature Today zag u al eerder een tekening van Laura.
Naar Nature Today
 
006

Floriade en stadsnatuur

Er is veel zuurs gezegd over de Floriade in Almere, maar een bezoek is beslist de moeite waard, en stadsnatuur staat er volop in de belangstelling. Stratenmakers Audiocollectief maakte de podcastreeks The Voice of Urban Nature, over stadnatuur, in opdracht van de Floriade.
 
007

Stadsnatuur te boek

Aad van Diemen en Erik van der Hoeven, bekend van de fantastische Zakgids Stoepplanten, zijn al jaar en dag actief voor de website Stadsnatuur. De beste, leukste en meest waardevolle bijdragen zijn nu gebundeld in het boek Stad en Plant. Tijdens het Floron Festival in Nijmegen op 1 september werd het boek officieel gepresenteerd. Op de foto Aad tijdens een rondleiding voorafgaand aan de presentatie.
Beluister de podcast hier
 
Boek Stad en Plant
 
008

Subsidie

Tip voor wie actief is met stadsnatuur: er kunnen weer aanvragen worden ingediend voor de subsidie Natuur in de stad en het plafond is verhoogd. 
 
011

Stadsnatuur podcast

Hortus Amsterdam heeft een serie podcasts, die opgenomen worden met een live publiek. In deze editie luistert u naar Menno Schildhuizen over stadsnatuur.
Bekijk de mogelijkheden
 
Naar de podcast
 
010

Stoepplantjes op vakantie

Wie ziet stoepplantjes tijdens zijn of haar vakantie, vroegen we in de vorige nieuwsbrief. De opvallendste foto werd ingestuurd door Hotusprefect Paul Keßler, die in Wissel een vrijwel plantloze voortuin aantrof, waar een enkel stoepplantje moedig stand hield.
 
86183466 170262274417954 3290420981436252160 n

Stoepplantjes worden groot

Het einde van deze serie nieuwsbrieven is in zicht. De Hortus is nu drie jaar bezig met allerlei activiteiten rond stoepplanten en veel mensen hebben van het project gehoord. We gaan een stapje verder: met het wetenschappelijk onderzoek van PhD-kandidaat Nienke Beets, én met een bredere blik op verborgen stadsnatuur in het algemeen, met het onderzoek HiddenBiodiversity dat in oktober van start gaat.
Daarmee nadert ook het einde van deze speciale stoepplantjesnieuwsbrief; dit de voorlaatste. Het onderzoek van Nienke Beets kunt u blijven volgen via stoepplantjesonderzoek.nl. Nieuws over stoepplanten en stadsnatuur vindt u op Nature Today, en de website stoepplantjes.nl wordt regelmatig bijgewerkt. Ook kunt u zich voor de algemene Hortusnieuwsbrief aanmelden, en aangeven dat het u om de stoepplantjes gaat.

Heeft u tips die u aan de pakweg 1100 lezers van deze nieuwbrief mee wilt geven, mail ons op educatie@hortus.leidenuniv.nl. We nemen zoveel mogelijk mee in de volgende, laatste, stoepplantjesnieuwsbrief in oktober.

Thal, Maxime, Mathilde en Hanneke, stoepplantjes educatieteam Hortus Leiden
Mail ons
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
Wat vindt u van onze nieuwsbrief?

Feedback

© 2022 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Whatsapp   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst