Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief december - januari 2023
Fijne feestdagen en een mooi 2023!
Met trots kijken wij terug op een geslaagd 2022. Het jaar begon in lockdown, maar al snel mochten wij de schoonheid van de 20ste -eeuwse Japanse prentkunst tonen in de tentoonstellingen ‘Sōsaku hanga’ en ‘Shin hanga’. Allebei kregen ze een lovende recensie van de NRC.

Momenteel kun je tot 15 januari in Japanmuseum SieboldHuis nog genieten van fotografie en keramiek in de tentoonstelling ‘Wabi-sabi’ en in de Panoramakamer van werken van hedendaagse kunstenaars die hun visie op ‘de schoonheid van de imperfectie’ tonen.

Komend jaar eert Japanmuseum SieboldHuis Philipp Franz von Siebold (1796-1866) tijdens het Sieboldjaar. Het is dan 200 jaar geleden dat Siebold aankwam op Deshima, een Nederlandse handelspost in de baai van Nagasaki. Dit doen wij met een veelzijdig activiteitenprogramma, drie veelbelovende tentoonstellingen en wisselende presentaties in de Panoramakamer.

De tentoonstelling ‘Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst’ geeft een groot overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden en acteurs (27 januari tot en met 23 april). De tentoonstelling en bijbehorende publicatie zijn het resultaat van een onderzoeksproject van studenten van onder meer de universiteit Leiden. In de zomer kunt u ‘Japanse fabels door de gebroeders Miedema’ bekijken (4 mei tot en met 27 augustus). Speciaal voor Japanmuseum SieboldHuis duiken de drie broers in de wereld van de Japanse fabels en tekenen een wondere wereld waar dieren heersen volgens andere regels.
Het jaar eindigt met ‘Japan op de gevoelige plaat’ waarbij wij ruim 140 ingekleurde foto’s en albums het Japan van de 19e eeuw tonen uit de Kurokawa collectie (8 september tot en met 3 maart 2024).

Wij organiseren op zondag 28 mei de traditionele Japanmarkt en doen op zaterdag 3 juni mee aan de Museumnacht Leiden.

Graag wil ik alle vrienden, sponsoren, donateurs en bezoekers hartelijk danken voor hun steun en betrokkenheid. Voor 2023, het jaar van het konijn, wens ik u veel geluk en een goede gezondheid toe.


Met vriendelijke groet, ook namens mijn collega’s,

Kris Schiermeier
Directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis

 
Tentoonstellingen
 
Lees verder
Laatste kans 'Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek'.
23 september 2022 - 15 januari 2023
Ruim honderd werken van nationale en internationale kunstenaars tonen het Japanse esthetische concept wabi-sabi, waarbij de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid centraal staat. Met fotografie en keramiek wordt het Japanse begrip inzichtelijk gemaakt. De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn allen op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur. 
Lees verder
 
Lees verder
Expositie kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’ in Japanmuseum SieboldHuis
27 september 2022 - 15 januari 2023
Japanmuseum SieboldHuis, Galerie YOMOOKA en Galerie Café Leidse Lente organiseerden de kunstwedstrijd ‘Schoonheid van de imperfectie?’. Elke deelnemende kunstenaar ging aan de slag met een aardewerken kom en het thema ‘Schoonheid van de imperfectie?’, waarbij zij geïnspireerd werden door het Japanse esthetische concept wabi-sabi. Tot en met 15 januari zijn 18 werken in de Panoramakamer van Japanmuseum SieboldHuis te zien. De overige 67 inzendingen zijn te bekijken in Galerie Yomooka.
Lees verder
 
Lees meer
Verwacht; 'Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst 1765-1865'
27 januari 2023 - 23 april 2023
De tentoonstelling geeft met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars een groot overzicht uit de hoogtijdagen (1765-1865) van de Japanse prentkunst. Deze houtblokprenten vormen gelaagde raadsels met subtiele iconografie en symbolen die verwijzen naar verhalen uit de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore, rages of roddels uit de Edo-periode. Vrouwen en mannen spelen de hoofdrol in de klassieke prentkunstthema’s als helden, schoonheden en acteurs. Bekijk de fenomenale werken uit museum- en privécollecties en ontdek de verborgen betekenissen in Japanmuseum SieboldHuis.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus en een veelzijdig activiteitenprogramma. Binnenkort meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten en toegangskaarten op de website.
Lees meer
 
Nieuws en activiteiten
 
Schenking Casper Faassen aan Japanmuseum SieboldHuis
In de tentoonstelling 'Wabi-sabi' zijn dertien werken van de Leidse kunstenaar Casper Faassen te zien. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Faassen een fotografisch werk van de Japanse blauwe vaas, die in 2000 door de Japanse keizer Akihito aan het museum geschonken is. Na afloop van de tentoonstelling wordt dit werk opgenomen in de Japanmuseum SieboldHuis collectie.

Het werk is onderdeel van de 'Recollection' serie, waarbij de kunstenaar bijzondere objecten fotografeert en op deze manier 'herzameld'. Dat de vaas nu weer via Faassen is herzameld en een plek krijgt in het museum, is voor hem een enorme eer. Directeur Kris Schiermeier is verheugd met de schenking en noemt het een mooie toevoeging aan de Japanmuseum SieboldHuis collectie die de nauwe band tussen Leiden en Japan onderschrijft.
 
Ema - Japanse nieuwjaarswens
8 januari 2023
Tijdens deze workshop leer je meer over de Nieuwjaarstradities in Japan en versier je je eigen hamaya-amulet en ema-bordje, waarop je je wensen voor het nieuwe jaar kunt schrijven. 

Datum: 8 januari 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 17,50 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent: Julia Mestrum

Lees verder
 
Suminagashi - gemarmerd papier
15 januari 2023
Creëer prachtige en onverwachte patronen met de Japanse suminagashi-techniek. U bedrukt enkele stukken papier om mee naar huis te nemen en te gebruiken voor uw eigen projecten.

Datum: 15 januari 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 17,50 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent: Julia Mestrum
Lees verder
 
Origami
29 januari 2023
In deze workshop leert u stap voor stap de belangrijkste basistechnieken van de Japanse papiervouwkunst origami. Met deze technieken kunt u uiteindelijk zelf de mooiste kraanvogel vouwen.
Deze workshop is perfect voor beginners en ook leuk voor gevorderde origami-vouwers.

Datum:
Zondag 29 januari 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 12,50 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent: Florence Stieber
Lees verder
 
Laatste college MuseumJeugdUniversiteit 2022
Afgelopen najaar organiseerde Japanmuseum SieboldHuis een collegereeks over Japan in samenwerking met de MuseumJeugdUniversiteit. Op 11 december was het laatste college en ontvingen de kinderen hun diploma. In vier colleges gaven experts verschillende colleges over Japanse robots, de taal, manga en netsuke. In september 2023 zullen wij weer starten met een nieuwe reeks. Inschrijven voor deze collegereeks kan in de zomervakantie.  
 
Meer informatie en aanmelden
Symposium 'The Context of Ukiyo-e'
Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de Society for Japanese Arts organiseert de vereniging het symposium 'The context of Ukiyo-e' op 4 en 5 februari in Japanmuseum SieboldHuis en Museum Volkenkunde. Tijdens dit weekend staat de Japanse prentkunst centraal tijdens het museumbezoek, in een filmvertoning en bij de lezingen met internationale sprekers. 
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor niet-leden van de Vereniging. Bekijk het volledige programma op de website van de Society for Japanese Arts. 

Meer informatie en aanmelden
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst