Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief februari 2023
Lees meer
Nu te zien: 'Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst 1765-1865'
27 januari 2023 - 23 april 2023
'Verborgen betekenissen' geeft met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars een groot overzicht uit de hoogtijdagen (1765-1865) van de Japanse prentkunst. Deze houtblokprenten vormen gelaagde raadsels met subtiele iconografie en symbolen die verwijzen naar verhalen uit de Japanse geschiedenis, literatuur, mythologie, mode, folklore, rages of roddels uit de Edo-periode. Vrouwen en mannen spelen de hoofdrol in de klassieke prentkunstthema’s als helden, schoonheden en acteurs. Bekijk de fenomenale werken uit museum- en privécollecties en ontdek de verborgen betekenissen in Japanmuseum SieboldHuis.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus en een veelzijdig activiteitenprogramma.
Lees meer
 
Bekijk de tentoonstelling 'Wabi-sabi' online
'Wabi-sabi' nog te zien online
Tot 15 januari toonde Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Wabi-sabi, Japanse esthetiek in fotografie en keramiek.’ Het centrale thema in de tentoonstelling is de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. Heeft u de tentoonstelling gemist? Bezoek dan nu de tentoonstelling digitaal!
Bekijk de tentoonstelling 'Wabi-sabi' online
 
Jim Dwinger junior conservator bij Japanmuseum SieboldHuis
Trots kan Japanmuseum SieboldHuis melden dat prentenspecialist Jim Dwinger sinds het begin van dit jaar begonnen is als junior conservator. Dankzij het Conservatoren Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds van €25.000 kan hij tijdelijk onderzoek doen naar de Japanmuseum SieboldHuis-collectie. Het SieboldHuis heeft in 2018 een eerste grote schenking van Japanse prenten gekregen. Nadien zijn er nog diverse grote en kleine schenkingen toegevoegd aan de ‘Japanmuseum SieboldHuis-collectie’.

Jim Dwinger zal, naast het digitaliseren en beschrijven van de collectie, een artikel publiceren en een blog schrijven waarin hij bijzondere werken uitlicht. De collectieblog is vanaf volgende maand op onze website te bekijken.

 
Bekijk het radio optreden
Radio optreden directeur Kris Schiermeier
29 januari 2023
Op 29 januari was directeur Kris Schiermeier te gast bij Sleutelstad-programma Cultuur071 om te vertellen over de nieuwe tentoonstelling 'Verborgen betekenissen. Vrouwen en mannen in de Japanse prentkunst'. Tijdens de uitzending onthulde Kris de verborgen betekenissen van een tweetal prenten, ‘Girl performing the o-hyakudo ritual’ van Suzuki Harunobu en de prent ‘After a bath’ van Kitagawa Utamaro. Ook is er een film te zien met Josephine Smit en Jim Dwinger, mede-organisatoren en mede-samenstellers van de tentoonstelling en catalogus, die een toelichting geven op verschillende werken in de tentoonstelling. 

De gehele uitzending van Cultuur071 is hier terug te vinden:

Bekijk het radio optreden
 
Schenking Chris Blom aan Japanmuseum SieboldHuis
Afgelopen maand ontving Japanmuseum SieboldHuis een schenking van 15 prenten van Chris Blom. De werken omvatten onder andere twee triptieken van Kuniyoshi en Kunisada, een tiental kachō-ga werken (bloemen en vogels) van Kōno Bairei en diverse objecten voor educatieve doeleinden. Directeur Kris Schiermeier is zeer verheugd met de schenking en noemt het een mooie toevoeging aan de Japanmuseum SieboldHuis-collectie.
 
Inschrijvingen kraamhouders Japanmarkt 2023 geopend!
Ter herinnering aan het bezoek van de Keizer van Japan in 2000 organiseert Japanmuseum SieboldHuis jaarlijks de Japanmarkt.

Dit jaar vieren we een speciale editie van de jaarlijkse Japanmarkt, want het is precies 200 jaar geleden dat onze Siebold aankwam in Japan. Op zondag 28 mei zal daarom het Rapenburg bol staan van de Japanse cultuur. Bezoekers kunnen kennis maken met alle facetten van Japan, van prenten en kimono's, tot ikebana en yosakoi.

De inschrijvingen voor kraamhouders, met Japanse waren, zijn vanaf heden geopend. Geïnteresseerden kunnen zich hier inschrijven: Inschrijving Japanmarkt 2023 

Aangezien er elk jaar weer meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, kan deelname niet gegarandeerd worden.

Lees verder
 
Activiteiten
 
De kimono in prenten uit de Edo-periode
12 maart 2023
In deze lezing staat het meest herkenbare en iconische Japanse kledingstuk centraal; de kimono! Kom meer te weten over de mode uit de Edo-periode (1603-1868) en de verborgen betekenissen in de kimono op de prenten die momenteel de tentoonstellingsruimten sieren.

Datum: 12 maart 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,00 (excl. museumentree)
Spreker: Joosje Smit

Lees verder
 
Iaido en lessen van een samoerai
19 maart 2023
De traditionele Japanse samoerai zwaardvechtkunst iaido werd vroeger beoefend om te overleven. Vandaag de dag om te leren leven.

Datum: Zondag 19 maart 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€ 10,- (excl. museumentree)
Door:
Bjørn Aris
Lees verder
 
Sakura stempel maken
26 maart 2023
Vier de lente en maak je eigen stempel tijdens deze creatieve workshop!

Datum: Zondag 26 maart 2023, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€ 19,50 (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Docent:
Julia Mestrum

Let op: Deze workshop is voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Lees verder
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst