Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Binnenkort 'Japanse fabels door de Gebroeders Miedema' in Japanmuseum SieboldHuis
4 mei 2023 - 27 augustus 2023
Van 4 mei t/m 27 augustus 2023 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Japanse fabels door de Gebroeders Miedema’. Speciaal voor Japanmuseum SieboldHuis zijn de kunstenaars in de wereld van de Japanse verhalen gedoken. Zij brengen twintig bekende en minder bekende Japanse verhalen op geheel eigen wijze in beeld, waarbij dieren en demonen centraal staan. De broers hebben ruim negentig tekeningen op papier gemaakt, waarbij de zachte uitstraling in contrast staat met de soms gruwelijke verhalen.
 
De kunstenaars - De Gebroeders Miedema
De ‘Gebroeders Miedema’ staat voor een artistieke verbintenis waarin drie broers, ieder op zijn eigen wijze, een wondere wereld scheppen waar dieren heersen. De broers Harry (1954), Hessel (1962) en Peter (1967) maakten werken waarin dieren, wezens en demonen de hoofdrol spelen, geïnspireerd door de symbolistische wereld van Japanse fabels. Ze hebben hun fantasie de vrije loop gelaten en de vertellingen in hun moderne beeldtaal omgezet, ieder in zijn eigen stijl. Samen vertellen ze een verhaal waarbij het niet uitmaakt wie wat gemaakt heeft. Bij het bekijken van de werken gebeurt er, juist door de overeenkomsten en verschillen, iets wonderlijks. Wat de een niet toont, laat de ander juist wel zien.

De broers scheppen hun eigen mysterieuze, buitengewone wereld met fantastische wezens, geschapen uit een combinatie van mensen, dieren en vreemde organismen. Alle werken zijn getekend op papier met pastel, houtskool, contékrijt of kleurpotlood, op vast formaat in zowel enkel, als in twee- en drieluiken wat verwijst naar de Japanse houtblokprenten.
 
Japanse fabels en volksverhalen
In Japan vind je in het dagelijks leven veel verwijzingen naar de oude verhalen die het land rijk is. Het draait vaak om karma waarbij goede daden beloond en slechte daden bestraft worden. Vaak spelen sprekende dieren met menselijke eigenschappen een belangrijke rol en is er een duidelijke moraal in de verhalen te herkennen. De veelzijdige verhalen zijn soms gruwelijk, soms onlogisch of oneerlijk. Maar wat altijd opvalt, is dat het draait om menselijke gevoelens, zoals angst, jaloezie, pijn, trouw en rechtvaardigheid.

In Japan is er een grote voorliefde voor pratende dieren en beesten met menselijke eigenschappen. Zo zijn er bekende (fabel)dieren zoals de kappa (riviermonster), de oni (demon met hoorns) en de tanuki (wasbeerhond). In de tentoonstelling ontmoet u sprekende kikkers, katten of een haas, een betoverende kraanvogel, de bovennatuurlijke Baku die nachtmerries verslindt, of Umibōzu, het verlegen zeespook: het zijn enkele van de geheimzinnige, soms angstaanjagende of goedwillende wezens die u meenemen in de wondere wereld van de Japanse fabels.
 
Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, geschreven door Zeno Zonneveldt. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de Japanse volksverhalen en fabels. Voor kinderen is er een gratis speurtocht.

 
Bij de fabel 'Kintarō en zijn kameraden'
Zonder titel, De Gebroeders Miedema
27 x 34 cm / pastel op papier
 
Bij de fabel 'De kraanvogelbruid'
Zonder titel, De Gebroeders Miedema
2-luik / 68x27 cm/ pastel op papier
 
Bij de fabel 'Urashimatarō, de vissersjongen'
Zonder titel, De Gebroeders Miedema
6-luik / 81x68 cm/ pastel, brons en acrylverf
 
Bij de serie 'De nachtelijke parade van honderd demonen'
Zonder titel, De Gebroeders Miedema
27 x 34 cm / potlood op papier
 
Bij de serie 'De nachtelijke parade van honderd demonen'
Zonder titel, De Gebroeders Miedema
27 x 34 cm / pastel op papier
 
- einde persbericht -
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Ailion Foundation, Takeda Nederland B.V en De Gijselaar-Hintzenfonds


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts in Nederlandse dienst Philipp Franz von Siebold.

Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: € 10 / MK en Rembrandtkaart geldig / kinderen t/m 17 jaar gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org

Footer corners

Verzorgd door MailingLijst