Header NB Rehobotkerk Zeist
Rehobothkerk Zeist. Foto RCE/ Chris Booms

Nieuwsbrief Toekomst Religieus Erfgoed #4 - 2023, 20 juli 2023

 
 
Erfgoedacademie

ErfgoedAcademie geeft cursus Behoud je kerkgebouw

Wegens succes opnieuw georganiseerd

Nederland is rijk aan religieus erfgoed. Van dorpskerken tot kloosters, en van synagogen tot abdijen. Bijzondere panden die eigenaren graag toekomstbestendig maken. In de cursus ‘Behoud je kerkgebouw’ van de ErfgoedAcademie krijgen eigenaren inspiratie en handvatten om de kerk op meerdere manieren te gebruiken dan alleen voor de eredienst. Dit najaar wordt de cursus opnieuw georganiseerd. Ook een incompany training op maat is mogelijk. U kunt nu al uw interesse kenbaar maken op de website van de ErfgoedAcademie waar u ook meer informatie vind.
 
Nieuwsbrief challenge

Wikimedia-Commons Open Kerken fotochallenge 2023

Win het boek Kerkinterieurs in Nederland

Wikimedia en Open Kerkendag organiseren een fotowedstrijd van 29 mei tot en met 30 juni. Door uw zelfgemaakte kerkenfoto’s (van Nederlandse kerken) te delen op het open source platform Wikimedia-Commons maakt u kans op 1 van de 3 fotoboeken Kerkinterieurs in Nederland (Reinstra, de Beyer, Verhoeven W Books), een schitterende inventarisatie van duizend jaar kerkarchitectuur in Nederland.
Let op! Het gaat niet om de beste foto! Er worden 3 boeken verloot onder alle inzenders. Want alle foto’s zijn belangrijk en worden onderdeel van de open source beeldbank over kerken van Wikimedia-Commons.  
meer informatie
 
meer informatie
   
Food Fashion Fair Kerk van Nazarener
Food & Fashion Fair van de Kerk van Nazarener

Heilige Huisjes Rotterdam Festival 2023

8 t/m 11 Juni 2023 Rotterdam

Vanaf 8 juni zetten de gebedshuizen van Rotterdam hun deuren wagenwijd open met een verrassend en veelzijdig publieksprogramma. Heilige Huisjes Rotterdam verenigt kerkgebouwen, synagogen, moskeeën en tempels in een uniek stadsfestival om inwoners en cultuurliefhebbers religieus erfgoed op een andere wijze te laten ervaren. Er staat een mooi, inspirerend en divers festivalprogramma klaar bij dit tweede Heilige Huisjes festival. Het biedt, zoals ook vorig jaar het geval was, ruimte aan een breed scala activiteiten en ervaringen in en om de gebedshuizen van de stad (meer dan 100 activiteiten op 40 locaties!). Heilige Huisjes Rotterdam is bedoeld om samen met gemeenten, hun inwoners en beheerders van religieus erfgoed een nieuw perspectief te verkennen op een moderne rol die gebedshuizen kunnen spelen op het gebied van cultuur, spiritualiteit en maatschappelijke samenkomst.
Bekijk het programma
 
Sacxxion LR

Minor Redesign Heritage zoekt kerken

Een onbevangen buitenstaanders blik op herbestemming

Studenten van de opleiding Interieur Design & Styling (Jan des Bouvrie Academy) aan de Hogeschool Saxion in Deventer zoeken, voor het tweede opeenvolgende jaar, naar kerken in heel Nederland voor een onderzoek in de praktijk naar transformatie mogelijkheden.
Frisse en onbevangen ontwerpteams gaan aan de slag met de transformatievraagstukken, met respect voor de historische en architectonische waarden van het gebouw én de gemeenschap. Het betreft vraagstukken voor herbestemming of meervoudig gebruik, voor religieuze gebouwen die bereid zijn hun gebouw open te stellen voor denkkracht van buiten en die in de periode eind september 2023 t/m februari 2024 (of februari 2024 t/m juli 2024) in de gelegenheid zijn studenten te woord te staan.

Bent u benieuwd wat de studenten Redesign Heritage voor uw project kunnen betekenen?
Stuur dan een mail naar de coördinator Kristel van Genugten c.a.p.g.vangenugten@saxion.nl
 
Dans naar de hemel

ErfgoedParade / Dans naar de Hemel

40 voorstellingen met meer dan 7000 bezoekers

Onlangs vond de laatste Dans naar de Hemel plaats op en in de Stevenskerk van Nijmegen. Met verticale dans benadrukt en benut Dans naar de Hemel de hoogte van de kerken en geven ze hen nieuwe mogelijkheden. In een veertig minuten durende voorstelling verbaast en geniet het publiek van verticale dans, free running en speciaal gecomponeerde orgelmuziek.
Met ruim veertig voorstellingen trok Dans naar de hemel meer dan 7000 bezoekers. Tien kerken werden daarmee in een ander licht gezien en genereerde een nieuw of ander publiek. Programmeur bij de Laurenskerk Rotterdam Susanne Oilad Adj Amar – Westbroek: “Dans naar de Hemel was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Een prachtige voorstelling waarbij de kerk en de toren op een dynamische vorm uitgelicht waren. Een betoverend spektakel dat heel goed ontvangen is door veel enthousiaste bezoekers en voorbijgangers”
Dans naar de Hemel is een productie van Stichting BOEi in samenwerking met stichting Ropes Aligned en vond plaats in het kader van de Erfgoedparade.
meer informatie
 
Bekijk de video
   
Image

600 jaar Maria Magdalenakerk in Goes

Kammarkör uit Stockholm, lezing en Muziektheater

In verband met de feestelijke viering van 600 jaar Maria Magdalenakerk Goes worden er in juni en juli tal van activiteiten georganiseerd. Op 3 juni vindt een bijzonder concert plaats van het Kammarkör verbonden aan de eveneens Maria Magdalenakerk, maar dan in Stockholm Zweden. Een lezing van Stijn Fens vindt plaats op 8 juni en vanaf 4 juli zijn er drie avonden muziektheater over 600 jaar Kerk (ont)wijding en komen anonieme en bekende Goesenaren en Zeeuwen die hun voetsporen in de kerk achterlieten tot leven

Bekijk de agenda
 
Frans Floris Kain en Abel The Phoebus Foundatio original
Frans Floris, detail Kaïn en Abel, ca. 1554-55, Antwerpen, The Phoebus Foundation, foto Marco Sweering

Ode aan Antwerpen

Kunst van religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen

Vanaf 14 mei is de tentoonstelling Ode aan Antwerpen; Het geheim van de Hollandse meesters te zien in Museum Catharijneconvent. Het is de hoogste tijd voor een ode, want zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen was de bloei van de Hollandse schilderkunst er niet geweest. Grote meesters als Joachim Patinir, Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Rubens, Jordaens en Rembrandt nemen je mee in dit turbulente verhaal. Nooit eerder is er zo’n grote en veelomvattende tentoonstelling (ruim 80 topstukken) over dit onderwerp georganiseerd.
 
Openkerkendag totaal

Nationale Open Kerkendag gaat met meer dan 300 kerken van start

Kijk achter de façades op tweede pinksterdag

Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, wordt de landelijke Open Kerkendag gehouden. De derde editie (maar de eerste landelijke) van de Open Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter deze stenen façades? Om daar iets van mee te krijgen, om dat te zien en te ervaren, moet u wel een keer naar binnen gaan. Dat is de uitnodiging van Open Kerkendag. Meer dan 300 kerken verdeeld over heel Nederland doen mee. Klik op de button voor de open kerken bij u in de buurt
Meer informatie
 
bekijk het overzicht
   

OVERIG NIEUWS

Kerk en verduurzaming: Stel uw vraag!
De RCE verzameld de belangrijkste vragen die beheerders van kerken hebben met betrekking tot duurzaamheid en verduurzaming van hun gebedshuizen. De vragen worden verzameld, voorzien van antwoord of advies en gezamenlijk gepresenteerd onder meer op de website toekomstreligieuserfgoed.nl. Heeft u een vraag? Stel deze dan (in max 100 woorden) aan e.de.wit@cultureelerfgoed.nl

De volgende Kerkenvisiebijeenkomst

27 juni om 13:00. Thema: Toerisme en kerkopenstelling
Deze kerkenvisiebijeenkomst is online en ideaal voor bijvoorbeeld medewerkers van gemeenten met inspirerende sprekers en praktische handvatten. Wilt u een uitnodiging? stuur een mail naar kerkenvisie@cultureelerfgoed.nl

 
 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een abonnement heeft op het onderwerp religieus erfgoed van de RCE of op de nieuwsbrief van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed. Met deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen die voortvloeien uit het samenwerkings­programma van 9 religieuze erfgoed organisaties en diverse andere partners uit het erfgoed veld. 
Meer informatie is te zien op de website van Toekomst Religieus Erfgoed
Bent u nog geen abonnee? U kunt online aanmelden of uw abonnement beheren.
Veel leesplezier.
Aanmelden / Gegevens beheren
 
Verzorgd door MailingLijst