‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
De Update Collecties en musea is een tweemaandelijkse mailing. Hiermee attenderen we u op ontwikkelingen rond roerend erfgoed waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken is. Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten.
 
 
Drie personen bij een groot beschilderd doek van De Lairesse
M. van Eikema Hommes, Z. Benders en E. Domela Nieuwenhuis (allen RCE) bij een van de drie doeken van De Lairesse. Foto: B. Petraeus

Spectaculaire vondst van Gerard De Lairesse (1640-1711)

In de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een driedelige plafondschildering gevonden van Gerard de Lairesse (1640-1711), een van de beroemdste Nederlandse schilders in de 17e eeuw. De doeken beslaan samen bijna 27 vierkante meter en vormen één kolossale trompe l’oeil van een klassiek steenreliëf met putti, bladeren en hemelgloben en in het midden een opening waaronder de Faam vliegt. De vondst is extra bijzonder omdat deze doeken ooit deel uitmaakten van een veel groter kunstwerk: een ‘geschilderde kamer’ in een burgerwoning. En die 'kamer' is nog bijna compleet, want de doeken van de wanden en de plasterbetimmering bevinden zich respectievelijk bij het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Dit biedt de unieke mogelijkheid het geheel te onderzoeken: de materiële aspecten, de iconografie en hoe alle decoraties waren afgestemd op elkaar. 
Lees over deze bijzondere vondst
 
HbH april NK voorkant

Zeegezicht met zeilschip

Hulp bij herkomst

In de blogreeks 'Hulp bij herkomst' bespreken we maandelijks een object uit de Nederlands Kunstbezit (NK)-collectie waar herkomstonderzoek naar wordt gedaan. Deze maand: een zeegezicht van Hans von Bartels. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog dook de gouache op in het Central Collecting Point in München, waar de Amerikaanse troepen cultuurgoederen verzamelden die door de Duitsers waren weggevoerd. Vandaaruit gingen de schilderijen, tekeningen, meubels en andere objecten terug naar de landen van herkomst, waaronder Nederland. Maar hoe kwam het zeegezicht van Hans von Bartels in Duitsland terecht?

 
De vrijheid gaat in rood gekleed, K1650, Greten Neter-Kähler

'De vrijheid gaat in het rood gekleed'

Wie Wat Bewaart aflevering 7

Audiocollectief Horens maakt podcasts over de bijzondere kunst en objecten in de Rijkscollectie RCE. Voor aflevering 7, de eerste van seizoen 2, bezoekt Horens het Ateliergebouw in Amsterdam. In de hal, vol in het licht en net voor het beveiligde gedeelte, hangt een wandkleed. Voor sommigen wordt onbekend werk tentoongesteld, voor sommigen is het kleed een onderzoek, voor anderen een enorm risico. En voor de maker zelf? Vanaf hoeveel kanten kun je een kunstwerk bekijken? Hoeveel risico wil je lopen bij onderzoek en zeker ook: hoe komt het kunstwerk ‘De vrijheid gaat in het rood gekleed’ van Greten Neter-Kähler daar?
Weet u meer?
 
Luister de podcast
   

Overdracht Museale Verwervingen

In 2009 werden de Nederlandse musea gevraagd de herkomstgeschiedenis van hun collecties te onderzoeken. De Museumvereniging coördineerde het project, de commissie ‘Museale Verwervingen vanaf 1933’ hield inhoudelijk toezicht en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bood financiële ondersteuning. De bereidheid van musea om mee te doen was groot.
De RCE neemt nu de resultaten over van de twee projecten van de Museumvereniging: Museale Verwervingen 1940-1948 en Museale Verwervingen vanaf 1933. Deze resultaten worden toegevoegd aan het WO2-portal van collectienederland.nl, zodat objectinformatie over cultuurgoederen uit de Tweede Wereldoorlog op één plek te vinden is. Dit staat gepland voor 2023. Dat betekent dat de informatie dan niet meer te vinden is op musealeverwervingen.nl.
 

Small Project Grants

Het NICAS biedt een beurs om onderzoek te (laten) doen op het snijvlak van kunstgeschiedenis, conservering en wetenschap;  de Small Project Grants. Deze is bedoeld voor Nederlandse erfgoedinstellingen en individuele onderzoekers die meer willen weten over materialen, conserveringstechnieken en vervaardiging van objecten. Wie wil sparren over onderzoeksvraag en aanvraagmogelijkheden kan de online informatiebijeenkomst bijwonen op 20 juni van 15:00-16:00 uur.

Jaarlijks stelt het NICAS, een samenwerkingsverband van onder andere Rijksmuseum, Universiteit van Amsterdam, Technische Universiteit Delft en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tenminste €50.000 beschikbaar voor de toekenning van meerdere beurzen.

Lees meer over de overdracht
 
Informatie over Small Project Grants
   
De jurk uit het Palmhoutwrak in de nieuwe vitrine

Zuurstofvrije vitrines winnen innovatieprijs

De zijden jurk en andere vondsten uit het Palmhoutwrak zijn uniek. Uit materiaal-technisch onderzoek bleek dat je deze maritiem archeologische collectie alleen verantwoord aan publiek kunt laten zien in een zuurstofvrije omgeving. Dus begon ongeveer 2 jaar geleden de zoektocht naar de optimale vitrine. Het Rijkserfgoedlaboratorium van de RCE werkte hier aan mee. Het bleek een lastig proces, maar het lukte uiteindelijk om een echt 100% luchtdichte vitrine met daarin 0% zuurstof te maken voor museum Kaap Skil. Meyvaert werd hiervoor uitgeroepen tot Innovator of the Year door de Museums + Heritage Awards
 
 

'Doornroosje: Ordelijk vergeten'

Symposium 9 juni 2023

Verzegel een museumcollectie in een tijdscapsule, zodat een toekomstige generatie de kans krijgt deze op waarde te schatten. Dat gebeurt nu met objecten uit Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen. Want wat heeft nu museale waarde? En over dertig jaar? Daarover gaat het symposium 'Doornroosje: Ordelijk vergeten' op 9 juni in de Grote Kerk in Vlaardingen.
 

Collecties en Connecties

Kennisdag 12 juni 2023

Een inspirerende dag voor erfgoedprofessionals om elkaar te ontmoeten en bij te praten over actuele collectievraagstukken. Dit jaar rondom het thema Collecties in beweging. Partners uit de museale- en erfgoedsector delen onderzoek, bevindingen en gaan het gesprek aan. Over collecties die fysiek in beweging zijn door overdrachten, teruggaves of bruiklenen én over veranderingen in het denken over collecties waar deze bewegingen uit voortkomen.
Meer informatie en aanmelden
 
Meer informatie en aanmelden
   

Faro-initiatieven gezocht

Weet u al dat u mee kunt doen met initiatieven die Faro verankeren in de erfgoedzorg en in de musea? Faro maken we samen en in alle openheid. Daarom kunnen ideeën en plannen voor initiatieven kenbaar gemaakt worden via dit digitale prikbord. Start een gesprek met collega’s, zoek partners en deel uw suggesties of reageer op projecten van anderen. Wilt u meer weten over deze nieuwe manier van samenwerken of een initiatief publiceren? Stuur een mailtje naar faro@cultureelerfgoed.nl.

In de zomer zal er een bijeenkomst gewijd worden aan dit Faro-prikbord voor deelnemers aan het Netwerk Co-waarderen. Houd de Faro website in de gaten voor nadere gegevens.
 
 

Lezen, kijken, luisteren

 
 
 
 

Overig nieuws

 
 

Zeven toekenningen in nieuwe ronde Museumbeurzen | NWO
De gehonoreerde onderzoeksprojecten zijn zeer divers van aard en komen van onderzoekers die werkzaam zijn in verschillende culturele instellingen in Nederland. De projecten verdelen de beschikbare middelen onderling, met een totale waarde van iets meer dan €430.000.

Grootschalig publieksonderzoek voor Europese musea
Op 1 juni 2023 start Sentomus, een onderzoek waarmee Europese musea hun publiek op een efficiënte manier kunnen bevragen. De verwachting is dat de gegevens van alle musea samen interessante en waardevolle inzichten zullen opleveren voor de museumsector. Musea kunnen zich registreren t/m 30 juni 2023. Het onafhankelijke onderzoek, gemaakt voor en met de museumsector en een consortium van 6 Europese universiteiten, loopt tot januari 2024.

 
 
Agenda

Platform Mobiel erfgoed: Energiestransitie en duurzaamheid

8 juni, RCE, Amersfoort

Lees meer

Symposium Doornroosje: Ordelijk vergeten

9 juni, Grote Kerk, Vlaardingen

Lees meer

Kennisdag Collecties en Connecties

12 juni, RCE, Amersfoort

Lees meer

NICAS Project Day 2023 - inspiratiedag

13 juni, Auditorium Rijksmuseum Amsterdam

Lees meer

Partnermiddag E-RIHS

22 juni, Collectiecentrum Nederland, Amersfoort

Lees meer

Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen

12 & 13 oktober, Amsterdam

Lees meer
 
Verzorgd door MailingLijst