Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief oktober 2023
Nu te zien: 'Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie'
22 september 2023 - 3 maart
Ruim 150 met de hand ingekleurde foto’s en diverse objecten bieden een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De Kurokawa Collectie, bekend om zijn volledigheid, behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. De werken van beroemde fotografen zoals Felice Beato, Baron Raimund von Stillfried, Adolfo Farsari, Kusakabe Kimbei en Ueno Hikoma  zijn in uitzonderlijk goede staat en zijn nooit eerder getoond.

 
Opening nieuwe tentoonstelling 'Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie'
21 september 2023
Op donderdagavond 21 september vond de feestelijke opening van ‘Japan op de gevoelige plaat. 19e eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie' plaats. De tentoonstelling werd officieel geopend door directeur Kris Schiermeier, die ook een exemplaar van de catalogus overhandigde aan de heer Hiroshi Minami, ambassadeur van Japan in Nederland. Gastcurator Sebastian Dobson gaf een inspirerende toespraak. Na de speeches was er de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. De avond was een succes en wij kijken ernaar uit om de aankomende weken nog meer bezoekers te mogen ontvangen. Zien we u snel? 

 
De vlag uit voor 200 jaar Siebold in Japan
13 oktober 2023
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat arts en verzamelaar Philipp Franz von Siebold aankwam op de Nederlandse handelspost Deshima in Japan. Om deze gelegenheid te herdenken werd vandaag in het openluchtmuseum Deshima in Nagasaki de Nederlandse vlag gehesen door de directeur van Japanmuseum SieboldHuis, Kris Schiermeier. Dit deed zij samen met de nazaten van Siebold, de Nederlands ambassadeur in Japan, Theo Peters, en de burgemeester van Nagasaki, Shirō Suzuki. Leiden en Nagasaki hebben sinds 2017 een stedenband.

Toen Siebold op Deshima verbleef begin 19e eeuw stond er aan de westkant van het voormalige eiland Deshima een 30 meter hoge vlaggenmast. De mast met Nederlandse vlag had op dat moment al meer dan 100 jaar gediend als een herkenningspunt van Deshima: de plaats waar Nederlanders in Japan verbleven. Daarnaast was het een belangrijk symbool voor de handelsrelaties tussen Nederland en Japan.

In de tweede helft van de 19e eeuw verloor de handelspost Deshima zijn functie. De Nederlandse vlag en de vlaggenmast verdwenen. Dit jaar is er een nieuwe vlaggenmast geïnstalleerd op Deshima op de originele locatie van de voormalige vlaggenmast ter ere van de 200ste verjaardag van Siebolds bezoek aan Japan. Vandaag werd voor het eerst weer de Nederlandse vlag gehesen. De vlag zal iedere zaterdag en zondag en op Japanse en Nederlandse feestdagen worden gehesen.
 
Inschrijven
Iaido en lessen van een samoerai
22 oktober 2023
In een 45 minuten durende interactieve lezing inclusief demonstratie zal Bjørn Aris een aantal lessen uit de zwaardvechtkunst met u delen die zorgen voor een leven met minder stress, een bredere horizon en een dieper bewustzijn. In de lezing wordt tevens ingegaan op Human Kintsugi; lijmen van breuken in de ziel. 

Wilt u dit niet missen? Schrijf u dan snel in via onze website. 
Inschrijven
 
Inschrijven
Rondleiding 'Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie'
28 oktober 2023
Kunt u ook geen genoeg krijgen van de prachtige 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie? Sluit dan aan bij de rondleiding door de tentoonstelling 'Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie' op zaterdag 28 oktober. Tijdens de rondleiding worden de foto's uit de tentoonstelling met andere ogen bekeken samen met rondleidster Marianne de Jong. Laat u verassen door beelden van prachtig aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, indrukwekkende tuinen en bruisende stadsgezichten en leer meer over de Japanse cultuurgeschiedenis en de geschiedenis van de fotografie.

U kunt zich voor deze rondleiding inschrijven via onze website. 
Inschrijven
 
Inschrijven
Lezing ‘Japan op de gevoelige plaat, 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa collectie’
29 oktober 2023
Op zondag 29 oktober geeft drs. Max Put een lezing over de tijdelijke tentoonstelling ‘Japan op de gevoelige plaat, 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa collectie’.

Na de opening van Japan in 1854 ontwikkelde Yokohama zich als hét centrum van de handel met het westen. Buitenlandse fotografen als Felice Beato en Raimund von Stillfried vestigden succesvolle studio’s in de stad. Zij kregen al snel concurrentie van Japanse fotografen, niet zelden voormalige leerlingen. Sommige van hen ontplooiden zich als kleurrijke pioniers van de Japanse fotografie. Hun vaak fraai met de hand ingekleurde foto’s vonden gretig aftrek bij de buitenlanders in Yokohama.

Ook nu nog geven deze foto’s een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. Meer weten? Schrijf u snel in voor deze lezing via onze website! 
Inschrijven
 
Inschrijven
Workshop Shichi-Go-San snoepzakjes
12 november 2023
Vier het traditionele festival Shichi-Go-San bij Japanmuseum SieboldHuis! Op 15 november viert Japan het Shichi-Go-San festival, letterlijk het “Zeven-Vijf-Drie” feest. Daarom is er zondag 12 november een workshop voor deze bijzondere feestdag. Het Shichi-Go-San festival staat in het teken van de gezonde groei en opvoeding van jonge kinderen. Kinderen krijgen deze dag speciaal snoepgoed cadeau: Chitose Ame, letterlijk "1000-jaren-snoep". Dit staat symbool voor een lang en gezond leven.

Tijdens deze workshop leert u meer over deze bijzondere feestdag en maakt u een eigen Chitose Ame snoepzakje. Sluit u ook aan?
Inschrijven
 
Meer informatie
Tip: Tentoonstelling 'Passie voor Japan'
8 oktober 2023 - 10 februari
Van 8 oktober 2023 t/m 10 februari 2024 is de expositie: ‘PASSIE voor JAPAN’ te zien in Museum de Kantfabriek in Horst. Een combinatie van beeldhouwwerk van Hans Reijnders en kimono’s uit de verzameling van Adri en Guky Hoegee.
Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Herfstopening Japanse Tuin
14 oktober 2023 - 29 oktober 2023
De Japanse Tuin is deze herfst geopend van zaterdag 14 tot en met zondag 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. De Japanse Tuin heeft in de herfst een bijzondere sfeer onder meer door de prachtige moslaag en de herfstverkleuringen van de verschillende Japanse esdoorns. 

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Tentoonstelling 'in Memoriam | 100 Years After the Quake'
3 november 2023 - 26 november 2023
Vanaf 3 november zal de laatste tentoonstelling plaatsvinden in Nihon no hanga: 'In Memoriam | 100 Years After the Quake'.

De tentoonstelling wordt gepresenteerd als een tweeluik. Gedeeltelijk zal de tentoonstelling de honderdjarige herdenking van de Grote Kantō-aardbeving van 1923 in beeld brengen. De natuurramp werd op verschillende manieren vastgelegd: van foto's tot series houtsneden en van tijdschriften tot schilderijen. Er wordt een unieke collectie van materiaal ter nagedachtenis aan deze ingrijpende gebeurtenis getoond.

Daarnaast zal de tentoonstelling een ode zijn aan de bijzondere verzamelaar en mecenas van de kunsten, Elise Wessels. Een selectie van geliefde houtsneden en objecten zijn tentoongesteld om de directeur te eren en herdenken na haar plotselinge overlijden eerder dit jaar.

Meer informatie
 
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst