Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
De vlag uit voor 200 jaar Siebold in Japan
13 oktober 2023
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat arts en verzamelaar Philipp Franz von Siebold aankwam op de Nederlandse handelspost Deshima in Japan. Om deze gelegenheid te herdenken werd gisteren op 13 oktober in het openluchtmuseum Deshima in Nagasaki de Nederlandse vlag gehesen door de directeur van Japanmuseum SieboldHuis, Kris Schiermeier. Dit deed zij samen met de nazaten van Siebold, waarnemend ambassadeur in Japan, Theo Peters, en de burgemeester van Nagasaki, ShirĊ Suzuki. Leiden en Nagasaki hebben sinds 2017 een stedenband.

Toen Siebold op Deshima verbleef begin 19e eeuw stond er aan de westkant van het voormalige eiland Deshima een 30 meter hoge vlaggenmast. De mast met Nederlandse vlag had op dat moment al meer dan 100 jaar gediend als een herkenningspunt van Deshima: de plaats waar Nederlanders in Japan verbleven. Daarnaast was het een belangrijk symbool voor de handelsrelaties tussen Nederland en Japan.

In de tweede helft van de 19e eeuw verloor de handelspost Deshima zijn functie. De Nederlandse vlag en de vlaggenmast verdwenen. Dit jaar is er een nieuwe vlaggenmast geïnstalleerd op Deshima op de originele locatie van de voormalige vlaggenmast ter ere van de 200ste verjaardag van Siebolds bezoek aan Japan. Gisteren werd voor het eerst weer de Nederlandse vlag gehesen. De vlag zal iedere zaterdag en zondag en op Japanse en Nederlandse feestdagen worden gehesen.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts in Nederlandse dienst Philipp Franz von Siebold.

Naast de vaste Siebold-collectie toont het museum tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Tot 3 maart 2024 is ‘Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Colelctie’ te zien. Het hele jaar door organiseert Japanmuseum SieboldHuis activiteiten. Er is een ruim aanbod van lezingen, workshops, rondleidingen en speciale speurtochten voor kinderen.


Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: € 10 / CJP/Student € 6 / Museumkaart gratis / Rembrandtkaart gratis / kinderen t/m 17 jaar gratis / Studenten Universiteit Leiden gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
email: info@sieboldhuis.org
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Berdien de Wilde
Coördinator Communicatie en Educatie
dewilde@sieboldhuis.org
071-5125539

Footer corners

Verzorgd door MailingLijst