Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Presentatie: 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd door de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 februari
Van 15 december 2023 t/m 18 februari 2024 toont Japanmuseum SieboldHuis 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen zal te zien zijn in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie toont in een nieuw jasje.

De oorsprong van dit project is terug te voeren op de samenwerking tussen Philipp Franz von Siebold en Kawahara Keiga. In de periode van 1820 tot 1830 vervaardigde Keiga honderden schilderingen. Veel van deze werken zijn gemaakt in opdracht van Siebold. Hij verzamelde in het begin van de negentiende eeuw informatie uit Japan: planten, dieren, zaden en allerlei gebruiksvoorwerpen. Keiga speelde een cruciale rol bij het documenteren van Siebolds bevindingen op de Nederlandse handelspost Deshima. Als een fotograaf zonder camera legde Keiga het dagelijks leven in Japan vast voor Siebold. Het zijn deze authentieke schilderingen waar Carole Baijings en Akihiko Maeda hun inspiratie uit putten die leidden tot hedendaagse objecten waarin Oost en West, verleden en heden samenkomen.

In deze bijzondere samensmelting gebruiken Baijings en Maeda hout als drager van de objecten. De ontwerpen worden getypeerd door het kenmerkende handschrift van Baijings' met een fluorescerende touch en het verfijnde houtsnijwerk van Maeda. Bij het zien van de houten objecten herkent de kijker direct de vormen van Keiga en Yūshi – de strak gerangschikte panden op Deshima, de lieflijke dolfijn, de goudgele yuzu – welke nu tot tastbare driedimensionale objecten zijn gemaakt.

Over Maeda en Baijings
Akihiko Maeda werd op jonge leeftijd al geïnspireerd door de danjiri-festivals in zijn geboortestad Osaka om danjiri-ambachtsman te worden. Danjiri zijn houten karren in de vorm van een tempel of altaar verfraaid met verfijnde houtsnijwerken. Maeda heeft zijn werk een decennium lang verfijnd voordat hij in 2008 zelfstandig vakman werd (Maeda Woodworks). Om het traditionele ambacht van danjiri-houtsnijden in leven te houden, heeft Maeda Woodworks de intentie om Japanse houtsnijtechnieken buiten Japan en over de hele wereld te verspreiden.

Carole Baijings wordt beschouwd al een van de meest innovatieve en dynamische ontwerpers in Europa. Haar werk, dat keramiek, glaswerk, textiel, meubels en elektronica omvat, wordt onderscheiden door een zorgvuldig gebruik van kleur, patronen en grafische elementen. Haar oog voor detail is niet onopgemerkt gebleven en heeft in het verleden voor talrijke samenwerkingen gezorgd. 
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door de Beierse arts in Nederlandse dienst Philipp Franz von Siebold.

Naast de vaste Siebold-collectie toont het museum tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Tot 3 maart 2024 is ‘Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Colelctie’ te zien. Het hele jaar door organiseert Japanmuseum SieboldHuis activiteiten. Er is een ruim aanbod van lezingen, workshops, rondleidingen en speciale speurtochten voor kinderen.


Bezoekersinformatie
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: € 10 / CJP/Student € 6 / Museumkaart gratis / Rembrandtkaart gratis / kinderen t/m 17 jaar gratis / Studenten Universiteit Leiden gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
email: info@sieboldhuis.org
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Berdien de Wilde
Coördinator Communicatie en Educatie
dewilde@sieboldhuis.org
071-5125539

Footer corners

Verzorgd door MailingLijst