Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief februari 2024
2023: een topjaar voor Japanmuseum SieboldHuis!
Met trots en voldoening kijken wij terug op 2023. Een topjaar dat gekenmerkt werd door het succesvolle Siebold-jaar. Mede dankzij u behaalden wij ons hoogste bezoekersaantal ooit: 56.447 bezoekers. Dit maakte het mogelijk dat Japanmuseum SieboldHuis afgelopen jaar de grootste bezoekersstijging van alle Leidse musea realiseerde.

In het komende jaar kunt u weer veel moois van ons verwachten. Tot 3 maart 2024 kunt u nog genieten van de schitterende tentoonstelling ‘Japan op de gevoelige plaat: 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa collectie’. Tot en met 18 februari 2024 loopt in kader van het afgelopen Siebold-jaar de presentatie ‘Kabinet der zeldzaamheden: Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga’. Daarna volgt de tentoonstelling ‘Diplomatie in roerige tijden: Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’ van 15 maart tot en met 7 juli. Van 19 juli tot en met 8 december is er een kleurrijke kimono tentoonstelling te zien. De zomervakantie sluiten we af met een speciale tentoonstelling waarin u Hokusai’s iconische meesterwerk ‘de grote golf van Kanagawa’ kunt zien. Het jaar eindigt met een tentoonstelling over vormen en formaten van de Japanse prent, lopend van 20 december tot en met 16 maart 2025.

Wij wensen u een voorspoedig 'Jaar van de Draak' toe en hopen u met regelmaat te mogen verwelkomen in Japanmuseum SieboldHuis. Tot snel.

Team Japanmuseum SieboldHuis
 
Meer informatie
BINNENKORT: ‘Roerige tijden. Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’ in Japanmuseum SieboldHuis.
15 maart - 7 juli
‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.
 
Tickets
LAATSTE KANS: 'Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto's uit de Kurokawa Collectie'
22 september 2023 - 3 maart
Kom kijken naar de foto's uit de Kurokawa Collectie, een van de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. De 155 met de hand ingekleurde foto's en diverse objecten bieden u een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De werken van beroemde fotografen zoals Felice Beato, Baron Raimund von Stillfried, Adolfo Farsari, Kusakabe Kimbei en Ueno Hikoma zijn in uitzonderlijk goede staat en zijn nooit eerder getoond. Boek nu uw toegangsticket!

Tickets
 
Meer informatie
LAATSTE KANS: 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd door de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 februari
Tot en met 18 februari 2024 toont Japanmuseum SieboldHuis 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen is te zien in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie toont in een nieuw jasje.

Meer informatie
 
Inschrijven
Rondleiding 'Roerige tijden'
17 maart
Ontdek samen met rondleider Ton van Zeeland de roerige tijden aan het einde van de Edo-periode (1603-1868): een turbulente periode waarin Japan zich opnieuw vorm geeft, inclusief de diplomatieke relatie met Nederland. Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten wordt de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 uitgediept. Laat u verrassen door de diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties. De eerstvolgende rondleiding wordt gegeven op 17 maart. 

Inschrijven
 
Inschrijven
Cursus ZEN - yoga
18 maart - 22 april
Maak kennis met yoga op een bijzondere en inspirerende locatie: de Panoramakamer in Japanmuseum SieboldHuis. De betekenis van yoga in het Sanskriet is 'verbinden'. Yoga is een traditionele gezondheidspraktijk die oorspronkelijk werd gecreëerd om de geest en het lichaam met elkaar te verbinden. Yoga kwam, via India en China in Japan terecht, waar het al snel onderdeel werd van de lokale cultuur. Met deze cursus, bestaande uit 5 lessen, gaat u zelf aan de slag met ZEN - yoga onder begeleiding van docent Koumei van Zeeland een yogi en fysiotherapeut en de houder van de Dharma naam. De lessen worden gegeven in het Japans.

Inschrijven
 
Meer informatie
Hokuriku Kenjinkai Nederland helpt aardbeving slachtoffers Japan
3 maart
Hokuriku Kenjinkai@Netherlands organiseert op zondag 3 maart een liefdadigheidsevenement in het SAKB Kunstlokaal (Ouderkerkerlaan 15, 1185 AB Amstelveen) om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving die begin dit jaar plaatsvond in Japan. Meer dan 200 mensen kwamen hierbij om het leven. Nu, ruim een maand na de ramp, zijn er nog steeds ruim 10.000 mensen gedwongen om als evacués te leven. Tijdens het liefdadigheidsevenement wordt er een voedselverkoop, een liefdadigheidsconcert en een mini-bazaar georganiseerd. Voor dit evenement is Hokuriku Kenjinkai@Netherlands nog opzoek naar exposanten (particulieren en bedrijven) en vrijwilligers. 


Meer informatie
 
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst