Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief maart 2024
Meer informatie
BINNENKORT: ‘Roerige tijden. Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’ in Japanmuseum SieboldHuis.
15 maart - 7 juli
‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.

Meer informatie
 
Meer informatie
WEGENS SUCCES VERLENGD ‘Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 augustus
Wegens succes verlengd tot medio augustus 2024! Japanmuseum SieboldHuis toont 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen is te zien in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie toont in een nieuw jasje.

Meer informatie
 
Ik wil ook schenken
Schenking netsuke en okimono
Japanmuseum SieboldHuis heeft twee prachtige schenkingen netsuke en okimono mogen ontvangen! Een totaal van 16 objecten wordt hiermee toegevoegd aan onze collectie. 

Een netsuke is een met de hand gesneden gordelknoop. De traditionele kimono had geen zakken. Om toch iets mee te kunnen nemen, werden er objecten bevestigd aan koorden (himo). Deze koorden werden achter de riem (obi) doorgehaald en aan de bovenkant aan een netsuke vastgemaakt die ervoor zorgde dat de koorden niet achter de obi doorgleden. Met name voor de rijke stadsbewoners werden de netsuke steeds mooier en verfijnder gemaakt. Netsuke werden daarmee objecten die de status van de drager uitstraalde.

Okimono is een Japanse term dat 'ornament voor uitstalling' betekent. Okimono kwamen op in de 19e eeuw. Als gevolg van de invloed uit het Westen werden er zakken toegevoegd aan de Japanse kimono, waardoor er geen netsuke meer nodig waren. Echter, het vakmanschap van de netsuke-snijders ging niet onopgemerkt voorbij aan de westerlingen. De vraag naar okimono nam vanuit deze groep toe: hetzelfde vakmanschap, maar zonder de toepassing van een gordelknoop. Voormalige netsuke-snijders begonnen zich daarom te richten op okimono voor de export. 

De eerste schenking is afkomstig van een Nederlands echtpaar woonachtig in Australië. Daarnaast hebben we een Leidsche schenking ontvangen. Onze dank voor deze schenkingen is groot. Wilt u ook schenken? Klik dan verder!

Ik wil ook schenken
 
Inschrijven
Iaido en lessen van een samurai
24 maart
De traditionele Japanse samurai zwaardvechtkunst iaido werd vroeger beoefend om te overleven. Vandaag de dag om te leren leven. In een 45 min durende interactieve lezing inclusief demonstratie zal Bjørn Aris een aantal lessen uit de zwaardvechtkunst delen die zorgen voor een leven met minder stress, een bredere horizon en een dieper bewustzijn. Met als gevolg een exponentiële stijging van kwaliteit van leven. In de lezing wordt tevens ingegaan hoe middels het beoefenen van de zwaardkunst je werkt aan heling van dat wat ooit binnen in jou gebroken is; Human Kintsugi. Na afloop is er ruimte voor vragen.

Inschrijven
 
Inschrijven
ZEN-yoga
18 maart - 22 april
Maak kennis met yoga op een bijzondere en inspirerende locatie: de Panoramakamer in Japanmuseum SieboldHuis. De betekenis van yoga in het Sanskriet is 'verbinden'. Met deze cursus, bestaande uit 5 lessen, gaat u zelf aan de slag met ZEN - yoga onder begeleiding van docent Koumei van Zeeland een yogi en fysiotherapeut. De lessen worden gegeven in het Japans en Engels.

Inschrijven
 
Meer informatie
Tip: Kersenbloesemfeest Almere
Vier de start van de lente dit jaar in Almere tijdens het kersenbloesemfeest! Geheel volgens Japanse traditie kunt u tijdens het kersenbloesemfeest (hanami matsuri) genieten van de prachtige kersenbloesem (sakura) tijdens een picknick onder één van de 850 Japanse sierkersenbomen in de Regenboogbuurt in Almere. 

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Tentoonstelling Geisha in Museum Bussemakerhuis te Borne
15 maart - 1 november
Museum Bussemakerhuis presenteert van 15 maart tot en met 1 november 2024 de tentoonstelling 'Geisha'. De tentoonstelling biedt een inkijkje in de complexe en kleurrijke wereld van deze iconische Japanse vrouwen. Er worden kimono's uit de verzameling van Adri en Guky van Hoegee getoond. Verder werpt de tentoonstelling licht op de ware aard van de Geisha als hoogopgeleide kunstenares en entertainster, waarbij de rijke geschiedenis van deze geëmancipeerde vrouwen wordt verkend.  

Meer informatie
 
Meer informatie
Crowdfunding: Japanse collectie Textile Research Centre Leiden
Textile Research Centre Leiden (TRC) is een crowdfunding gestart om een unieke collectie van meer dan 200 Japanse kimono’s en haori, daterend uit de jaren 1920 tot 1950, naar Leiden te halen. De collectie varieert van haori voor mannen en vrouwen met motieven aan de binnenkant van de voering, tot kimono's voor vrouwen met zowel subtiele als gedurfde patronen, van fijne zijde of katoen. De technieken die in deze collectie vertegenwoordigd zijn, zijn onder andere handschilderen, gezeefdrukte motieven en shibori. Wilt u TRC helpen de aanschaf van deze collectie mogelijk te maken? Klik dan op ‘meer informatie’.


Meer informatie
 
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst