Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief mei 2024
Meer informatie
Nu te zien: ‘Roerige tijden. Nederland-Japan en de val van de samurai (1853–1867)’
15 maart - 7 juli
‘Roerige tijden’ laat zien hoe de Nederlanders en Japanners samen navigeren door het midden van de 19e eeuw: een turbulente tijd vol politieke en wetenschappelijke veranderingen waarin beide landen een nieuwe rol krijgen op het wereldtoneel. De tentoonstelling heeft een primeur met de vertoning van Souvenir du Japon, een zeldzame volledige set litho’s met gezichten op Deshima, Nagasaki en omstreken.

Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten komen zeven thema’s aan bod waarmee de relatie tussen Nederland en Japan van 1853-1867 wordt uitgediept. De diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties, onderstreept de veelzijdigheid van deze tentoonstelling.

Meer informatie
 
Meer informatie
Nu te zien: ‘Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'
15 december 2023 - 18 augustus
Tot medio augustus toont Japanmuseum SieboldHuis 'Kabinet der zeldzaamheden. Geïnspireerd op de samenwerking tussen Siebold en Keiga'. Deze presentatie van houten objecten in combinatie met schilderingen is te zien in de Panoramakamer. De Japanse meesterambachtsman Akihiko Maeda en de Nederlandse ontwerpster Carole Baijings hebben traditioneel Japans houtsnijwerk gecombineerd met Nederlands design. Het resultaat is een bijzonder samenwerkingsproject dat bekende beelden van schilder Kawahara Keiga (1786-1860) en van zijn leermeester Ishizaki Yūshi (1768-1846) uit de Siebold-collectie in een nieuw jasje toont.

Meer informatie
 
Aanmelden
Rondleiding 'Roerige tijden'
12 mei
Ontdek samen met rondleider Ton van Zeeland de roerige tijden aan het einde van de Edo-periode (1603-1868): een turbulente periode waarin Japan zich opnieuw vorm geeft, inclusief de diplomatieke relatie met Nederland. Aan de hand van kamerschermen, zwaarden, prenten, schilderijen, foto’s, landkaarten en maritieme objecten wordt de relatie tussen Nederland en Japan van 1853 - 1867 uitgediept. Laat u verrassen door de diversiteit van de meer dan honderd objecten afkomstig uit achttien museale en particuliere collecties.

Aanmelden
 
Meer informatie
Japanmarkt 2024
19 mei
Zondag 19 mei vindt van 12.00 – 17.00 uur de jaarlijkse Japanmarkt plaats, georganiseerd door Japanmuseum SieboldHuis. Het Rapenburg staat op 19 mei weer vol met Japanse kraampjes; van manga tot prenten en van kimono tot cosplay. Kom ook en beleef Japan in Leiden!

Meer informatie
 
Meer informatie
Museumnacht 2024
1 juni - 2 juni
In de nacht van 1 juni verandert Leiden in een speeltuin voor kunstliefhebbers en nieuwsgierige geesten. Gedurende deze nacht openen verschillende musea, waaronder Japanmuseum SieboldHuis, hun deuren tot in de late uren. In het museum kunt u niet alleen terecht voor onze tentoonstellingen, ook is er een verrassend activiteitenprogramma beschikbaar! 

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Japan Art Expo in Utrecht
7 juni - 9 juni
Van 7 tot 9 juni vindt de Japan Art Expo plaats in Grand Hotel Karel V in Utrecht. Japan Art Expo is een symposiumevenement met lezingen over Japanse kunst en cultuur. Daarnaast vindt u er gerenommeerde handelaren die een breed scala aan producten aanbieden, waaronder kunst en antiek.

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: Kyotaku concert in Japans cultureel centrum Shofukan Rotterdam
8 juni
Op 8 juni zal er een éénmalig concert plaatsvinden van kyotaku-speler Agar Kyosui Noiri (Tokyo) in het Japans cultureel centrum Shofukan te Rotterdam. Het belooft een voor Nederland unieke gebeurtenis te worden. De kyotaku is een eeuwenoud instrument uit Japan, dat nauw vervlochten is met de Japanse spirituele geschiedenis. Voorafgaand aan het concert geeft kyotaku-speler Agar een workshop over het spelen op, en het repertoire van, de kyotaku.


Meer informatie
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst