08 mei Roerend in de Regio - editie Limburg

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Museum W, Meikoel 2, Weert

Zet in mijn agenda

Op locatie in gesprek met collectiebeheerders en ambtenaren met erfgoedzorg in hun pakket, dat is Roerend in de Regio. Onze adviseurs vertellen, adviseren en wisselen met u van gedachten over collectiemanagement en roerend erfgoed. Dit keer in Museum W.

Tijdens deze bijeenkomst in Museum W is er ruimte voor kennismaking, kennisuitwisseling en praktisch advies. Dat gebeurt aan de hand van presentaties, workshops en een-op-een-gesprekken met de adviseurs. Medewerkers en vrijwilligers van Limburgse collectiebeherende instellingen en lokale ambtenaren en beleidsmedewerkers met erfgoedzorg in hun pakket zijn welkom bij deze bijeenkomst. Ook particuliere eigenaren van een collectie kunnen aansluiten. We organiseren deze editie van Roerend in de Regio in samenwerking met Huis voor de Kunsten Limburg en Museum W.

Aanmelden

De aanmelding is gesloten - aanmelden was mogelijk tot en met zondag 30 april. 

Programma

De sessies zijn opeenvolgend en kunt u allemaal bijwonen. Gelijktijdig zijn de adviseurs beschikbaar voor een-op-een-gesprekken. De workshop 'Hoe doe je herkomstonderzoek naar WOII-cultuurgoederen?' heeft een maximum van 20 deelnemers en wordt daarom twee keer verzorgd.
Tijd Onderdeel
9.30 Inloop en ontvangst
10.00 Welkom en introductie
10.30

Sessie 1: LAMO - vervreemden en afstoten, hoe begin ik er aan?
Het vervreemden en afstoten van objecten voor musea en organisaties binnen het publieke domein kent afzonderlijke procedures. Voor de vervreemding van objecten van organisaties binnen het publieke domein is de vervreemdingsprocedure van de Erfgoedwet van toepassing, musea hanteren bij het afstotingsproces de Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO). Marjolein Pas (adviseur roerend erfgoed) en Bente Bergmans (beleidsadviseur public affairs, Museumvereniging) informeren u over beide procedures en de daarbij behorende stappenplannen.

11.15 Pauze
11.35

Sessie 2: Veiligheidszorg en collectiehulpverlening
Veiligheidszorg in uw erfgoedorganisatie betekent zorgen voor een veilige omgeving voor de mens én voor het cultureel erfgoed waar u zorg voor draagt. Wat is nodig om incidenten en calamiteiten buiten de deur te houden, om schade aan objecten, collecties of archieven te voorkomen of beperken? Dat begint bij weten wat de risico’s zijn. Vervolgens kunt u gerichte maatregelen nemen. De RCE ontwikkelt en deelt veel informatie over de fases voor, tijdens en na een incident of calamiteit. Renate van Leijen (specialist veilig erfgoed) maakt u daarin wegwijs en gaat met u in gesprek.

Sessie 3: Hoe doe je herkomstonderzoek naar WOII cultuurgoederen?
Tijdens deze workshop gaat u, na een korte introductie op het onderwerp, zelf herkomstonderzoek doen aan de hand van twee kunstobjecten. Doel is om zo veel mogelijk informatie over de objecten terug te vinden in het beschikbare bronnenmateriaal, en daarmee een beeld te schetsen van de route die het object heeft afgelegd voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Daarna volgt een toelichting op de onderzoeksresultaten. Dit alles onder begeleiding van Annelies Kool en Perry Schrier (adviseurs cultuurgoederen WOII).
Eén-op-één-adviesgesprekken met de adviseurs
12.35 Lunch
13.35 Sessie 4: Binnenklimaat voor erfgoedinstellingen
Een optimaal binnenklimaat is voor collecties in musea en depots van groot belang. Om collectiebeheerders te ondersteunen bij het behoud en beheer van het erfgoed, ontwikkelde de RCE een 9-stappenplan om risico’s voor het museale binnenklimaat te beheersen. Maatwerk is hierin het sleutelwoord. Wat past bij de organisatie, beschikbare budget, klimaatrisico’s, personeel en bezoekers? Bart Ankersmit (onderzoeker) en Marc Stappers (bouwfysicus) nemen u hierin mee.
Eén-op-één-adviesgesprekken met de adviseurs
14.35 Pauze
15.00

Sessie 5Sporen van slavernij en koloniaal verleden in de collectieregistratie
Hoe gaat u op zoek naar sporen van slavernij en koloniaal verleden in uw collectie? Welke stappen zijn nodig, wat zijn de valkuilen? De RCE-handreiking Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie is een hulpmiddel om een begin te maken met zo’n onderzoek en op een andere manier naar uw collectie te kijken, nieuwe betekenislagen toe te voegen en er andere verhalen aan te verbinden. Hanna Pennock (senior adviseur) en Simone Vermaat (conservator rijkscollectie) nemen u mee in dit proces.

Sessie 6: Hoe doe je herkomstonderzoek naar WOII cultuurgoederen?
Zie beschrijving sessie 3
Eén-op-één-adviesgesprekken met de adviseurs
16.00 Afsluiting