‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Deze nieuwsbrief laat je weten wat er in de Appel te doen is in de maand mei. We zijn erg enthousiast over het verwelkomen van vele samenwerkingen, het luisteren naar verhalen uit Beiroet, dansen voor een vrij Palestina, discussiëren over de grenzen van het recht, het verwelkomen van kinderen, tieners en hun ouders om samen brieven te schrijven, en nodigen je uit om je aan te melden voor onze nieuwe Curatorial Programme Summer School. We hopen velen van jullie te zien.
 
 

Vrijdag 3 mei & vrijdag 10 mei: Edgelanders tentoonstellingstour

CReyes DeAppel Edgelanders

Kunstenaars Ehsan Fardjadniya en Raul Balai geven een rondleiding door hun tentoonstelling Edgelanders: Amsterdam on Trial / Part III: The Witnesses, waar zij vertellen over de werken die te zien zijn in de Appel en het overkoepelende project. De tours vinden plaats op vrijdag 3 en 10 mei, om 17:00 uur. 

Reserveer een plek
 
 

Zondag 5 mei: Mirroring in samenwerking met Mirror Soup Kitchen

Img

De Appel sluit zich aan bij de verschillende spiegelende solidariteitsevenementen in de Uitkijk, De Sloot/De Sering en Theater Bellevue op uitnodiging van Mirror Soup Kitchen. Op het programma staan de vertoningen van The One Minutes Series 'Mirroring' samengesteld door Seda Yıldırım, Werkplaats Typografie (2004, NL, 14 min), een lezing door Mirror Soup Kitchen en een Palestijnse Dabke dansworkshop met een choreografie van de El-Funoun Palestinian Popular Dance, in Ramallah.

De dabke workshop is de Appel's interpretatie van wat het betekent om te spiegelen; om solidair te zijn met een volk dat een genocide en apartheid ondergaat, door middel van een belichaamde praktijk; dabke, een dans die al generaties lang verbonden is met land, erfgoed en veerkracht.

De workshop vindt plaats op zondag 5 mei tussen 16:00 en 18:30 uur. 
Meer informatie & reserveer een plek
 
 

Dinsdag 7 mei: The story of a house door Tony Chakar i.s.m. Van Abbemuseum

The story of house header

Het Van Abbemuseum en de Appel zijn verheugd kunstenaar Tony Chakar uit te nodigen en te ontvangen, die op uitnodiging van het Van Abbemuseum in mei 2024 in Nederland zal verblijven.

Tony schrijft het volgende over zijn lecture-performance: "Sinds de lockdown ben ik nergens meer geweest. In die tijd hadden we in Beiroet een mislukte revolutie, een economische ineenstorting en een van de grootste niet-nucleaire explosies in de geschiedenis. Veel mensen vertrokken, maar ik bleef. Ik begon met het repareren van een oud huis in een afgelegen dorp, op anderhalf uur rijden van Beiroet. Het dorp is prachtig, bijna idyllisch, en het huis ook. Maar hoe meer ik groef, fysiek en figuurlijk, hoe meer ik daar bleef, hoe meer geheimen ik ontdekte. Ik kom naar Amsterdam om het verhaal van dat huis te vertellen, want dat is eigenlijk het enige wat ik kan. En is dat niet wat kunstenaars doen, verhalen vertellen?"

Gelieve te reserveren vanwege de beperkte capaciteit
 
 

Zondag 11 mei: Palestina Fundraiser Festival i.s.m. Cinetol

De oorlog in Palestina blijft een urgente oproep voor actie. Met het onmenselijke geweld en daarbij de medische nood die blijven voortduren, is het noodzakelijk dat we dit onder de aandacht blijven brengen en middelen inzamelen om te kunnen helpen. Alle opbrengsten van dit evenement zullen worden gedoneerd aan twee belangrijke organisaties: “Urgent Support for Medical Professionals in Gaza” en “Emergency Medical Relief for Gaza Refugees”. Lees meer over deze fondsen via onderstaande links. De Appel neemt deel aan de fundraiser met een Kiosk, waarbij we prints verkopen van kunstenaars Wouter Stroet, Victor Santamarina, Arvo Leo, Karin Iturralde Nurnberg en Marishka Soekarna.

Vind de Kiosk bij Cinetol (naast de Appel, Tolstraat 182) tussen 17:00 en 20:00 uur. Meer informatie over de fundraiser is te vinden op de website van Cinetol.
 
 

Dinsdag 14 mei: Why Germany Lezingenreeks

Why germany

Why Germany is een internationale lezingenreeks over de onderdrukking van het vrije woord in Duitsland en daarbuiten. In Duitsland waren enkele van de meest effectieve actoren in de intimidatie van Palestijnen en hun bondgenoten de afgelopen maanden culturele podia, kunstscholen en universiteiten. De vijandigheid tegenover het opkomen voor Palestijnse levens is groter dan de recente escalaties in Europa of de VS: de blokkade is grondiger, het taalgebruik haatdragender, de maatregelen extremer. Met behulp van historische perspectieven en specifieke casestudy's van Duitse kunstacademies en universiteiten gaat deze serie in op de eclips van het vrije woord en de vertakkingen daarvan voor lokale culturele landschappen, maar ook voor buren en bondgenoten – en niet te vergeten voor Palestina zelf. Deze wekelijkse lezingen worden georganiseerd door een netwerk van instellingen dat in de loop van de tijd zal groeien. Door middel van een doorlopend programma creëert het een ruimte voor creatieve, geïnformeerde en weloverwogen expressie. Belangrijk is dat de serie verder gaat dan kritiek alleen en strategieën voor de toekomst voorstelt: welke talen, allianties, beleid en ondersteuningssystemen kunnen op de langere termijn een zekere mate van autonomie garanderen?

De Zoom-link, alsook meer lezingen van partnerinstellingen, worden binnenkort op deze pagina aangekondigd.
 
 

Zaterdag 18 mei: On the Limits of the Law and People’s Tribunals

Edgelanders Symposium

Het symposium is ter gelegenheid van de tentoonstelling Edgelanders: Amsterdam on Trial / Part III: The Witnesses. Met dit meerdelige project bouwen kunstenaars Ehsan Fardjadniya en Raul Balai aan materiaal voor een volkstribunaal tegen de stad Amsterdam met betrekking tot het recht op huisvesting voor ongedocumenteerden.

Tijdens het symposium stellen we samen een aantal vragen door de lenzen van verschillende projecten, waaronder Edgelanders: Als de staat niet handelt in overeenstemming met rechtvaardigheid en mensenrechten, waar zoeken wij (gedocumenteerden en ongedocumenteerden) dan rechtvaardigheid? Waarom handelt de staat niet in overeenstemming met de ingestelde rechtssystemen? En wat zijn de grenzen van het recht? Waar kunnen we terecht voor waarheidsvinding en verzoening? Hoe kunnen we de staat ter verantwoording roepen? Hoe kunnen volkstribunalen bredere sociale en politieke veranderingen teweegbrengen, inclusief beleidshervormingen, campagnes voor pleitbezorging en mobilisatie van de bevolking? Hoe kunnen we de stemmen van degenen die onderdrukking ervaren centraal stellen in het proces van gerechtigheid?

Deelnemers zijn onder andere advocaten Pim Fischer en Domenica Ghidei, kunstenaar Robin Vanbesien (met zijn recente project Hold on to her) en Gable Roelofsen (The Shell Trials).

Het symposium vindt plaats in de Appel en Cinetol. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
 
 

Open call: Curatorial Programme Summer School

Summer School Open Call Instagram

De Summer School wordt gelanceerd ter gelegenheid van de 30e jubileum van het Curatorial Programme van de Appel en brengt curatoren, kunstenaars, activisten en docenten samen met een focus op land, eigendom en collectivisatie.

Eigendom van land staat centraal in de strijd rond de milieucrisis, landjepik, sociale huisvesting, gentrificatie, koloniaal kolonialisme en veel meer. In de huidige context van het laatkapitalisme is land handelswaar geworden. We zien politieke en sociale bewegingen over de hele wereld die strijden voor vrije en eerlijke toegang tot land en haar hulpbronnen. Kunstenaars maken een belangrijk deel uit van deze strijd, ze omarmen en experimenteren met gedeeld eigendom en verschillende vormen van gemeengoed. In de Summer School zullen we samen leren over artistieke en curatoriële manieren om ons bezig te houden met, en op te komen voor land en plaats, als culturele werkers, instellingen of gemeenschappen.

Meer informatie over het programme en hoe je aan te melden
 
 
Verzorgd door MailingLijst