Stoepplantjesnieuwsbrief 23 november 2021

NIE

Stoepplantjesconsult tijdens Wintermiddag

Zondagmiddag 12 december is in de Leidse Hortus de wintermiddag: kleinschalig, ruim opgezet en coronaproof genieten van de winterse tuin. Tussen half 1 en 2 uur, en bij mooi weer nog wat langer, zijn stoepplantjesconsulenten Ton en André present. Ze laten je allerlei mooie details van de planten zien en je kunt bij ze terecht met je stoepplantjesvragen.

Er is die middag nog meer te doen: vanaf 11 uur zijn er natuurboeken te koop, vanaf 2 uur is er kunst, de Hortusimker staat er met bijenproducten en meer. Ook op de Wintermiddag: de studenten van Rino met stikstofproefjes (foto).
Lees meer
 
NIE

Zakgids herdrukt

De Zakgids Stoepplanten is toe aan een herdruk. Ontzettend fijn dat zoveel mensen dit boek weten te vinden en gebruiken. De tweede druk is vrijwel ongewijzigd. De zakgids is in welke druk dan ook een goed cadeau voor in de schoen of onder de boom, te koop in de winkel van de Hortus botanicus Leiden, de webwinkel, de boekhandel en via de uitgever. De mooie tekening voorop is overigens gemaakt door onze PhD-kandidaat Nienke Beets.
Bestel de zakgids
 
Stad en plant

Meer stadsplanten te boek

Goed nieuws: in april verschijnt bij Uitgeverij Noordboek het boek 'Stad en plant', over eetbare planten, voegenvullers, dakvlieders en andere stadsplanten. De redactie is in de vertrouwde handen van Aad van Diemen en Erik van der Hoeven, bekende namen voor wie de Zakgids Stoepplanten gebruikt. ‘Door allerlei bouwactiviteiten en wegwerkzaamheden ontstaan situaties waar nieuwe planten zonder concurrentie kunnen opkomen. [...] Daarnaast brengen de bewoners vanuit de tuincentra allerlei exoten naar binnen: voor de tuin, voor het plantsoen, om te eten. Dit leidt tot een spannende wisselwerking tussen planten, omgeving en mensen in de stad, met als gevolg een enorme variatie,' schrijft de uitgever. Nog even geduld tot april.
 
Stoepplantjesrondleiding in gebarentaal

Stoepplantjes in gebarentaal

Op woensdag 9 maart is in de Leidse Hortus tussen 15:00-16:00/16:30 een stoepplantjes/stadsnatuur workshop in gebarentaal voor gezinnen met jonge kinderen, gegeven door Kirsten en Maxime. De inschrijving wordt binnenkort geopend op de website van de Leidse Hortus. De Hortus biedt ook reguliere rondleidingen in gebarentaal aan (geen tolk naar gesproken taal aanwezig). Illustratie: Luca van Etten.
 
NIE

Volop educatie

Stoepplantjes lenen zich bijzonder goed voor allerlei educatie-activiteiten. In Leiden onder meer de Natuurclub, de Wetenschapsclub, een groep universiteitspersoneel voor een stadsplantensafari, maar ook elders in Nederland gaan volwassenen en kinderen op stoepplantjesjacht. Op de foto staat educatiemedewerker Maxime klaar om een groep pabostudenten te ontvangen. Loop je ook rond met een groep, meld jullie vondsten dan aan voor het citizen science onderzoek en stuur je leukste foto's voor deze nieuwsbrief (educatie@hortus.leidenuniv.nl). Foto: Mark Ottenheim.
De Hortus in gebarentaal
 
Ik doe mee!
 
NIE

Voor Leidse stoepplantjesliefhebbers

Dankzij een crowdfundingcampagne tekende Stephan Timmers een '3D' kaart van Leiden, ten behoeve van het stoepplantjesproject. De kaart is als poster te koop in de winkel en webwinkel van de Leidse Hortus, maar ook 'in stukjes' te downloaden zodat u hem kunt gebruiken voor activiteiten in uw eigen wijk of buurt. Hier in kleur en hier in zwart-wit te downloaden.
Meer over de crowdfundingcampagne
 
NIE

Stoepplantjes in het nieuws

• De website Stadsplanten heeft altijd uitstekende en goed leesbare artikelen over wilde planten in de stad. Zoals dit stuk over de kantige basterdwederik.
• PhD-kandidaat Nienke Beets is volop bezig met haar onderzoek naar stoepplantjes. Beluister haar op NPO Radio 1.
• Ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt promotie voor het stoepplantjesonderzoek.
• Bioloog Geert-Jan Roebers is auteur van het kinderboek 'Briljante planten', dat deze winter verschijnt mét aandacht voor de Stoepplantjes. In dit knipsel uit DUIC (De Utrechtse Internet Krant) heeft hij het over een verwant initiatief: Toevallig groen, dat aandacht vraagt voor zaailingen van bomen in de stad.
 
 
NIE

Stoepplantje van de week: akkermelkdistel

Elke week verschijnt bij Nature Today een nieuw stukje over het stoepplantje van de week. Afgelopen week was dat de akkermelkdistel - op deze foto van Ton Gordijn netjes op een rijtje, in het stukje leest u waarom. Schrijf u in voor de gratis berichten van Nature Today of kijk op de website.
Meer lezen over de akkermelkdistel
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst