Stoepplantjesnieuwsbrief 21 december 2021

Galinsoga quadriradiata harig knopkruid

FLORON Eindejaars Plantenjacht

Daar zitten we weer, in een stevige lockdown. Voor iedereen bijzonder vervelend, maar voor het onderzoek naar stoepplantjes een stimulans. In de Leidse Hortus wandelen is er in elk geval tot en met 14 januari niet bij, maar op stoepplantjesgebied is er van alles te beleven. De Eindejaars Plantenjacht van FLORON brandt met de kerst weer los. Meedoen is gemakkelijk, hoe het gaat leest u via onderstaande knop. Slimmerds knobbelen al vooraf de handigste route uit zodat ze binnen het uur langs zoveel mogelijk bloeiers komen, maar gewoon meedoen en ontdekken dat er nog een hoop bloeit is ook al leuk. Foto: KU Leuven.
Doe mee
 
Afbeelding

Terugblik Science Café Stoepplantjes

Met het einde van het jaar komt ook de tijd van terugblikken. Wij hadden in september een Science café, en de opnamen daarvan staan online met dank aan masterstudent Robbert Folmer en collega communicatie Mathilde Simons. Foto: Stefanie uit den Boogaard.
Blik terug op het Science Café
 
Afbeelding Kjell Nilsen zuidelijke brandnetel

Nature Today

Elke week verschijnt een stukje over het Stoepplantje van de week bij Nature Today. De stukjes leveren soms leuke reacties en aanvullingen op. Zo schreef Leo Hoogwerf, beheerder van de Heemtuin Kralingse Bos in Rotterdam: ‘Ik volg de serie over stoepplanten met groot plezier. In het stuk over de grote brandnetel wordt ook gesproken over de verschillen met kleine en zuidelijke brandnetel. De laatste heb ik een paar jaar geleden in mijn buurt (Provenierswijk Rotterdam) met enkele tientallen aangetroffen. Een prachtige plant trouwens. Zuidelijke brandnetel heeft in tegenstelling tot grote en kleine slechts één steunblaadje per blad. De beide andere hebben er twee.’ Allemaal speuren naar de zuidelijke brandnetel dus, wij zagen hem zelf nog nooit! Leo's en meer waarnemingen van de zuiderling zijn terug te vinden bij Waarneming.nl. Foto: Zuidelijke brandnetel, door Kjell Nilsen.
Lees meer
 
Wintermarkt Simone Both

Wintermiddag

Op een wat druilerige, maar gezellige decembermiddag waren stoepplantenconsulenten André en Ton in de Hortus actief om de bezoekers kennis te laten maken met wat er nu aan stoepplantjes in bloei is. U heeft (ijs, weder & corona dienende) nog twee keer de gelegenheid om de Leidse Hortus tijdens een ruim opgezette wintermiddag te bezoeken - met maar enkele kramen en alles buiten, voor een veilig tuinbezoek. Beide keren, 13 februari en 13 maart zijn de consulenten present. Vanaf april wordt het maandelijkse consult vervangen door een Stadsnatuur Stoepplantjes excursie en gaat u in en rond de Hortus op zoek. Foto: Simone Both.
 
Afbeelding

Botanisch kunstenaars aan het werk

Ruim 70 werken zijn door leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland ingediend in het kader van het stoepplantjesproject. Vanaf 11 maart zijn ze (als de corona geen roet in het eten gooit) op werkdagen te zien in de Oude UB in Leiden. Het is de bedoeling dat ze later in het jaar elders in het land geëxposeerd worden. KNNV Uitgeverij maakt in samenwerking met de Leidse Hortus een verzamelalbum: een boek met los bijgeleverde zelfklevende plakplaatjes. Wie een plantje ziet, plakt het bijbehorende plaatje in, en maakt zo z'n eigen papieren herbarium. Zie de voorjaarsaanbieding van KNNV Uitgeverij.
Wintermiddag 13 februari
Wintermiddag 13 maart
 
Bekijk de voorjaarsaanbieding
 
Afbeelding

Stoepplantjes in het nieuws

PhD-kandidaat Nienke Beets blogt bij Nemo Kennislink.
Bionieuws over de akkermelkdistel en het stoepplantjesonderzoek.
• Nienke Beets stond op 13 oktober mooi in verschillende regiokranten van uitgever DPG (zie afbeelding).
Leiden Science Magazine publiceerde ook een interview met Nienke.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
Afbeelding

Educatief materiaal stoepplantjes

U weet het, er is veel te vinden op stoepplantjes.nl. Maar voor een bepaalde periode of plek is het soms toch handig iets nieuws te maken. De Hortus in Amsterdam keek welke stoepplantjes te vinden zijn op de 'Knowledge Mile' en deelde de zoekkaart uit aan bezoekers.
 
 
Afbeelding

Stoepplantje van de week: schijfkamille

Er zijn van die planten die bij eerste aanblik niet bekoren. Ze hebben zulke onopvallende bloemen dat je eerst niet eens merkt dát ze bloeien, groeien op plaatsen die niet aantrekkelijk zijn. Maar de conclusie na de eerste aanblik is niet altijd de definitieve. Lees hier wat Ton Gordijn ontdekte aan het stoepplantje van deze week: de schijfkamille.
Meer lezen over de schijfkamille
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst