Stoepplantjesnieuwsbrief 29 maart 2022

Foto Stefanie

Stadsexcursie stoepplanten

Stoepplanten-consulenten André en Ton van de Leidse Hortus botanicus hebben al heel wat vragen over stoepplanten beantwoord tijdens stoepplantjesconsulten in de tuin. Per april gaan ze maandelijks met belangstellenden op pad. U krijgt uitleg in de Hortus bij de stoepplantjeskuipen, en gaat vervolgens de wijk in op zoek naar stoepplanten. Meld u aan voor de eerste Stadsnatuur Stoepplantjes Safari op 10 april om 12.30 uur. Op de foto: André, door Stefanie uit den Boogaard.
Aanmelden
 
Foto Cunie Sleijpen

Verborgen biodiversiteit

De Hortus is er trots op dat we een van de partners zijn van het project HiddenBiodiversity. Michael Stech, onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center, ontvangt een beurs van 1,9 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda, een onderzoeksprogramma van de NWO, om samen met universiteiten, hogescholen, gemeenten, bedrijven, natuurorganisaties en andere partners de ‘black box’ van verborgen biodiversiteit in de stad te openen: het HiddenBiodiversity project. Het gaat om allerlei bodemleven, mossen en korstmossen. Foto: Cunie Sleijpen.
 
Oude ub

Van Hortus naar Oude UB

De tentoonstelling in de Oude UB op werkdagen (niet open in het weekend, Goede Vrijdag, Bevrijdingsdag en andere feestdagen) loopt nog tot en met vrijdag 20 mei, werkdagen van 8.00-18.00 uur. De Hortus organiseert regelmatig korte rondleidingen: u loopt door de tuin, kijkt op straat naar stoepplanten en eindigt uw wandeling aan de overkant van het Rapenburg, op de tentoonstelling in het Oude UB. Schrijf u in, er zijn vrijwel wekelijks rondleidingen.
Meer lezen
 
Bekijk de agenda
 
KU Leuven

Aandacht voor de paardenbloem

Vroeg in de ochtend zijn ze nog dicht, maar als de zon schijnt stralen ze overal in het meest vrolijke geel: de paardenbloemen. Paardenbloemdeskundige Karst Meijer van Herbarium Frisicum is de motor achter de Nationale Dag van de Paardenbloem. In 2022 valt de Dag van de Paardenbloem op zondag 24 april. Plaats foto's van paardenbloemen op de sociale media met #dagvanpaardenbloem2022. Een mooi artikel van wetenschapper Barbara Gravendeel over de paardenbloem. Foto: KU Leuven
Meer informatie
 
Tegel

Fotografen speuren naar stoepplantjes

Fotoclub De Soos in Grave is momenteel zeer actief met het portretteren van stoepplantjes. Vanaf juni worden de mooiste foto's tentoongesteld in het Stadsmuseum, samen met de originele aquarellen en tekeningen die door leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland gemaakt zijn voor het Stoepplantjesalbum. Het album verschijnt half april, de aquarellen en tekeningen zijn momenteel op werkdagen te zien in de Oude UB in Leiden. In Grave is een zeer originele presentatievorm bedacht om foto's en botanische kunst te combineren: de foto's worden op de grond, op stoeptegels, gepresenteerd.
 
Foto Trudy Visman lang

Mini-plantje tussen het mos

Een van de fotografen, Trudy Visman, schreef ons: ‘Fantastische uitdaging om aan dit project mee te doen. Het trok mij meteen aan daar ik vaak op pad ben om mosjes te fotograferen. Ik lig dan ook vaak op de grond om met mijn macrolens, desnoods met mijn loepje, de kleine wereld te bekijken en te fotograferen. Laatst kwam ik tussen het thuis bekijken van mijn foto`s van mosjes een piepklein roze bloemknopje tegen. De andere dag terug naar dezelfde plaats maar kon het knopje niet terug vinden. Verderop zag ik toch een plantje wat er op leek alleen met witte knopjes en bloemen. Ik herkende het niet en heb de naam nergens kunnen vinden.' Wij denken aan een vroegeling, of toch een kandelaartje, wat denkt u? Laat het ons weten: educatie@hortus.leidenuniv.nl. Foto: Trudy Visman
 
REGIO LDN LDN Hdc

Stoepplantjes in het nieuws

Het Brabants Dagblad over stoepplantjes in Tilburg
"De stad heeft een directe invloed op de evolutie", Universiteit Leiden.
"Onkruid vergaat niet? Onkruid bestaat niet! Vooral in de stad wordt het groeisel omarmd", de Volkskrant.
• Het Leidsch Dagblad nam een mooi artikel op over de tentoonstelling in de Oude UB, zie foto.
Stoepplantjespromovenda Nienke Beets schreef in haar maandelijkse column op NEMO Kennislink over haar kijk op de tentoonstelling.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
Gehoonrde foto andre biemans

Stoepplantje van de week

De meeste stoepplanten groeien alleen buitenshuis, de gehoornde klaverzuring ook in huiskamers, schrijft Ton Gordijn op Nature Today. ‘De plant heeft bladeren die lijken op klaverbladeren maar het is geen klaver. Hij heeft dubbelgangers, maar de combinatie van liggende stengels en de positie van de vrucht is uniek. Hij is al eeuwen van hot naar her vervoerd zodat zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied niet meer duidelijk is. Wel is duidelijk dat hij nog steeds dagelijks uit het mediterrane gebied naar Nederland gebracht wordt. Het is geen kruidje-roer-me-niet, maar bewegen kan hij wel.’ Foto: André Biemans.
Meer lezen over gehoornde klaverzuring
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst