Nieuwsbrief 20 november 2020

Cover

Crowdfunding: laatste weken!

Het zijn wonderlijke weken: verkiezingen in Amerika, musea dicht vanwege corona, heel veel mensen en bedrijven in de problemen. Toch steunden al meer dan 80 donateurs onze actie en het eerste, belangrijkste, tussendoel is haast bereikt. Als we over de 7000 euro zijn, kunnen we de kaart zeker laten maken. Deel onze actie en draag bij!
Doneer hier
 
IMG crop

Bijzondere steun: de klanten van l'Espérance

Een van de gebouwen die zeker op de kaart komt is het oudste café van Leiden. De klanten van dit café staken de eigenaars een hart onder de riem en brachten genoeg geld bij elkaar om l'Espérance op de kaart te laten zetten. Wij ontdekten hierdoor dat l'Espérance ook een b&b locatie is. Kijk op de website hoe u een contactloos verblijf boekt op een toplocatie aan het Rapenburg, de Hortus ligt om de hoek (en is inmiddels weer geopend voor publiek!).
Naar de website van L'Espérance
 
P1050992

Nieuwe tegenprestatie: maak kans op een klavertje 5 of klavertje 4!

Wildplukster Denise zoekt vaak naar eetbare wilde planten en bij het plukken van wat klaver voor de salade vond ze een klavertje 4 - dacht ze. Het bleek een superzeldzaam klavertje 5 te zijn! Te bijzonder om het zomaar in een boek te leggen: zij stelt het unieke klavertje graag ter beschikking. Door via onderstaande knop een tientje te doneren voor onze Stoepplantjesplattegrond maak je kans op dit klavertje; we verloten het aan het eind van de looptijd van onze actie onder iedereen die een tientje gedoneerd heeft. En heeft u pech dan kunt u toch geluk hebben: Denise deed er een klavertje-4 bij, en ook dat verloten we.
 

Steun ons project en doneer!

 
Stoepplantjes kleurboek

Winnaars kleurboek

Onder de inschrijvers op deze stoepplantjes nieuwsbrief verloten we 20 kleurboeken, schreven we in de eerste nieuwsbrief. Op 20 november prikken we blind 20 mailadressen. Bent u een van de gelukkigen, dan vragen we u per mail voor eenmalig gebruik uw postadres beschikbaar te stellen. Uw kleurboek gaat op de post zodra de drukker ze geleverd heeft.
 
Arnhem

Stoepplantjes in Arnhem

In Koninklijke Burgers' Zoo staat een informatiebord over stoepplantjes en de bezoekers aan de dierentuin komen overal gestoepkrijte teksten tegen. Educatiemedewerker Constanze heeft nog nooit zoveel met bezoekers over planten gepraat als sinds het stoepkrijt is aangebracht.
 
Xenia

Bijzondere steun: Xenia

Een anonieme Stoepplantjesliefhebber koos het gebouw van Xenia uit als een pand dat zeker op de kaart moet komen te staan. Wij vinden dat een hartverwarmende keuze. De allereerste kaart wordt volgend voorjaar aan iemand van Xenia overhandigd.
 
Linde

Bomenfoto's

Woont u in Leiden en bent u handig met het fototoestel? Wie voor 25 euro bijdraagt aan de kaart sponsort een straatmeubel of boom. Een donateur had een uitgesproken voorkeur: zou de grote lindeboom (de herdenkingsboom vanwege Juliana/1948) op het Gerecht, en het rijtje leilinden op het Gerecht op de kaart kunnen komen? We gaan ons best doen met uw hulp... u maakt ons heel blij met wat foto's van deze bomen. Dat ze nu in wintertooi zijn geeft niet; de tekenaar is creatief genoeg. Heeft u foto's voor ons gemaakt, mail ze naar educatie@hortus.leidenuniv.nl.
 
Schijnspurrie crop

Stoepplantje van de week

Op onze stoepplantjesposter staat elke week een ander stoepplantje in het zonnetje. In week 47 is dat de rode schijnspurrie. Een plant voor mensen met goede ogen of een goede loep. Het komt veel voor maar zonder bloemen is hij haast niet te herkennen. De bloemen gaan maar één dag open, als de zon schijnt, in de middag. Maar dan heb je ook wat: lieve roze bloemetjes met vijf blaadjes, een geel hartje, en vijf groene kelkbladen die een stukje buiten de bloem uitsteken. Even op de zon wachten dus en speuren maar! Foto: KU Leuven.
 
Nieuws

Stoepplantjes in het nieuws

De afgelopen weken was er onder meer aandacht voor stoepplantjes in de nieuwsbrief van Stichting 2030, in het Leids Nieuwsblad, Sleutelstad en Leiden kennisstad.
 
Natuur om de hoek

Stoepplantjesles

Stoepplantjes lenen zich uitstekend voor educatie: je mag er van alles zelf mee doen. Technolab geeft deze week stoepplantjeslessen in de Hortus voor middelbare scholieren, en Thal Jonas was met z'n helpers actief in de Natuurclub en de Verwonder om de Hoek club in twee Leidse wijken. Foto: Thal Jonas.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst