Stoepplantjesnieuwsbrief 21 juni 2022

STO grave

Tentoonstelling in Grave verlengd

Oorspronkelijk zou de tentoonstellingen met foto's, aquarellen en tekeningen van zo'n 70 stoepplantjes in Stadsmuseum Grave tot eind juli te zien zijn. Goed nieuws: de expositie wordt met nog twee maanden verlengd! Er is veel belangstelling en er zijn allerlei activiteiten bij de tentoonstelling.
Meer informatie
 
STO Nienke Beets

NEMO Kennislink

PhD-kandidaat Nienke Beets werkt aan de stoepplantjes. Ze schreef het afgelopen jaar regelmatig een column voor NEMO Kennislink. Hier leest u de laatste van de reeks. Nienkes onderzoek loopt nog een hele tijd door. Beeld: Nienke Beets.




Naar de column
Draag bij aan het stoepplantjesonderzoek
 
STO foto Stefanie uit den Bogaard

Stoepplantjesactiviteiten

• 10 juli, stadsnatuur stoepplantjessafari Hortus botanicus Leiden.
Volg op 25 en 26 juni een themarondleiding Stoepplantjes in de Hortus Amsterdam.
• KNNV-Plantenwerkgroep Leiden plande een aantal wandelingen voor KNNV en IVN leden, maar anderen mogen best ook een keertje mee. Het gaat om een avondtochtje van twee uur, start 19.00 uur: 15 juli (Zuidwest), 8 augustus (Lammenschans), 24 augustus (binnenstad). Ook op 25 september wordt een stoepplantjeswandeling gemaakt maar dan overdag, start 9.30 (Science Park). Aanmelden bij Koen van Zoest: vanzoest@planet.nl.
• Ton Gordijn organiseert op zondagochtend 26 juni een stoepplantjessafari op verschillende plekken in Leiden, een super initiatief. Kijk hier en doe mee!
Foto: Stefanie uit den Boogaard.
 
STO

Stoepplantjesalbum in de klas

• Dankzij onze sponsors konden we een aantal exemplaren van het Stoepplantjesalbum en extra stickersets voor de hele klas reserveren voor een aantal klassen. Botanisch tekenaar Eline gebruikte onze materialen voor een les.
• Woensdag 25 mei ging biologe en natuureducator Jana met stoepplantjes aan de slag met groep 8 van een basisschool uit Leersum. Er werd heel wat gestoepkrijt, met deze twee grappige hoogtepunten: een 'flauwgevallen brandnetel' en 'Paardenbloem en sigaret'.
• Wilt u zelf in de klas een stoepplantjesles geven? Vraag het gratis pakket aan. We onvangen graag foto's en een verslagje retour! educatie@hortus.leidenuniv.nl.
 
 
 
 
STO

Stoepplanten op de socials

De stoepplantjes zijn te volgen op twitter, instagram en facebook. Hortusstagiaire Marcia studeert communicatie en maakt er elke week iets moois van. Zoals dit bericht, naar een idee van Piet Rieff. 
Volg de stoepplantjes op de sociale media
 
STO

Nature Today

Veel van u zullen het natuurnieuws bij Nature Today volgen. Tot eind juli kunt u daar wekelijks een bericht over stoepplantjes verwachten. Daar komen soms weer reacties op, zoals deze vraag van Pascale: ‘Klopt het dat hondsdraf in het weiland giftig is voor paarden?’ Wij hadden er nog nooit van gehoord maar komen de informatie inderdaad op internet tegen.
 
STO foto Stefanie uit den Bogaard

Ton Denters aan het woord

Stadsecoloog Ton Denters is al tientallen jaren actief met stadsnatuur, en auteur van het standaardwerk Stadsflora van de lage landen. Alweer even geleden sprak hij in de Leidse Hortus. Foto: Stefanie uit den Boogaard
Bijvoorbeeld hier
 
Luister het hier na
 
STO PaperTime

Stoepplantjes in het nieuws

• De website Stadsplanten over de gewone raket
• Arena Lokaal over de tentoonstelling in Grave
Esmée Winkel vertelt in NEX over de hyacintorchis maar noemt ook de stoepplantjes. Haar kandelaartje prijkt voorop het Stoepplantjesalbum.
PaperTime noemde het Stoepplantjesalbum in haar relatieblad en maakte er deze mooie foto bij.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
STO

Stoepplantje van de week: liggende vetmuur

Een priegeltje, het stoepplantje van deze week. Je hebt goede ogen of een loepje nodig om te zien dat ze vier kelkblaadjes en vier groezelig witte bloemblaadjes hebben. Het plantje is bijzonder veerkrachtig: het houdt het in de kleinste spleet tussen tegel en klinker uit, al zoeft het verkeer er overheen en passeren er dagelijks hele volksstammen. Droog of vochtig maakt niet uit, als er maar een beetje zon is, is liggende vetmuur tevreden. Foto: KU Leuven
Lees meer bij Nature Today
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst